To se tak někdy stane. Chcete vyrazit na 4 dny lyžovat, hledáte kam a pak vás napadne: co to spojit s pobytem na nějaké biofarmě? A tak se pro nás s přítelem stalo prioritou jídlo, místo stavu běžkařských tratí a sjezdovek. A vyplatilo se.
Hledali jsme něco na horách, kde bude „přibližně“ 100%ní předpoklad sněhu a upravené tratě na běžky. Narazili jsme při hledání na šumavskou biofarmu Slunečná pana Štěpánka. Zavolali jsme mu večer před příjezdem a již podle telefonátu bylo jasné, že máme tu čest se zajímavým a ochotným člověkem, že dostaneme najíst něčeho dobrého a že to prostě bude moc fajn.
Následujících pět dní (jsme si to trošku prodloužili, no co) jsme strávili na šumavské biofarmě Slunečná. Lokace není vůbec špatná. Do půl hodiny od penzionu jste na běžkách i na sjezdovkách (za hranicemi v Rakousku či Německu). Ač bylo jinde asi 10°C a po sněhu ani stopy, my dováděli na běžkách (http://www.boehmerwald.at/) v nadmořské výšce cca 1000 mnm. Rakušáci mají tratě připravené pro klasiku i skate. Sjezdovky jsme vyzkoušeli jiný den v Mitterdorfu v Německu, a taky supr.
Zpátky k farmě
Biofarma Slunečná je jedinečná v mnoha směrech. Můžete se zde ubytovat v pěkných nově rekonstruovaných apartmánech se snídaní v ceně, nakoupit místní bio-produkty – mléko, sýry, jehněčí, kůzlečí, hovězí, brambory, vajíčka – součástí penzionu je galerie, sauna, ping-pong, dětské hřiště a také pan majitel s rodinou a zvířaty. Když budete hodní, uvaří vám tu i večeři. A ty většinou stojí opravdu za to (fakt hodně mňam). Po areálu se můžete volně pohybovat. My tu byli v zimě, ale už teď se těším na letní návštěvu. Update-už jarní návštěvu:)
S panem Štěpánkem jsme se u večeří (domácí výroby) dlouze bavili o jeho zkušenostech, farmaření, krmení zvířat, o tom, jak se to dělá u něj a jak to mnozí dělají jinak. Bio-farmaření a vlastně ani nic jiného nelze dělat prvotně pro peníze. Musíte do toho dát srdce. A na Slunečné ho tam najdete.
Není bio jako bio
Názorů na BIO je hodně – jedni bio výrobky považují za předražený podvod na zákazníky, druhým extrémem je bezmezná důvěra ve vše, co nese nálepku bio, eko, či organic.
Kdyby bylo vše, tak jak má, řekla bych vám, ať kupujete bio a tečka. Jenže… i bio se dá dělat blbě. Šidit práci, krmivo, nechovat se dobře ke zvířatům, na výrobcích se to zcela jistě projeví. Jak ale najít ty dobré bio výrobky? Doporučuji dojet na farmu a podívat se farmářovi pod ruce, nejlépe na několik dní. Promluvit s ním o jeho farmě. Nechá vás podívat se, na co chcete, nebo bude něco tajit a ukrývat? Vaše intuice už vám řekne, zda tam kupovat nebo vzít raději nohy na ramena.
Ani nemusíte kupovat bio výrobky, stačí, když budete vědět, jak a kdo potraviny zpracovává. Bio je nálepka, která by měla zaručovat jistotu a z určitého hlediska to tak je. U vajíček a kuřat je například potřeba, aby drůbež vyrůstala přirozeně (a ne x-krát rychleji za pomoci růstových hormonů a antibiotik, jak je to bohužel běžné u velkochovů), aby se pohybovala na dvorku a zobala svoji přirozenou stravu, viděla denní světlo. Jinak se stres přenese do masa a vajec.
Stejně tak hovězí ze skotu, který neviděl nikdy trávu, vám v těle nic dobrého neudělá. Takové maso z velkochovů má při trávení v našem těle jiné vlastnosti – je to jiná potravina. Stručně řečeno, kráva krmená pouze obilím a trvale zavřená ve stáji je o hodně kyselejší. A taky nevrlejší.
Bio kvalita (ať už se štemplem bio či bez něj) je důležitá hlavně u živočišných produktů
Chápu odpůrce živočišné stravy, kteří poukazují na nezdravost masa. Dnešní maso, které pochází z velkochovů – tedy běžně prodávané maso opravdu není ničím zdravým. Bohužel to musím říct, i když i já ho občas jím (nejsem žádný extrémista, občas někam cestuju, občas „nestíhám“ a taky nechci být 100% otrokem jídla – 90% je ok :), stále si totiž myslím, že mi kousek konvenčního masa uškodí méně než rohlík.
Když si však mohu vybrat, připlatím si za kvalitu potravin. Raději si nekoupím rok nic na sebe a snažím se, abych do budoucna měla dostatek peněz na kvalitní stravu. Kvalitní strava něco stojí, odrazí se v ní totiž i práce farmáře. Supermarkety nás bohužel naučili, že se dá „kvalitně najíst“ za 10 Kč. Já osobně vyšší cenu kvalitních potravin beru jako příspěvek chovateli nebo pěstiteli, který dá jiný člověk třeba na charitu. Chápu, že někdo aktuálně nemá finance na nic drahého. I já jsem to zažila a občas ještě zažívám. Ale opravdu raději jezte málo, vzdejte se blbostí, jako jsou chipsy a sladkosti a dopřejte si chuť kvalitních nešizených potravin. To budete čubrnět, jak vlastně chutná JÍDLO.
Jestli přemýšlíte, kam jet na lyže, na dovolenou nebo na obojí (hned „za rohem“ je třeba Lipno), užít si atmosféru a/nebo nakoupit kvalitní potraviny… deset z deseti nutričních terapeutek doporučuje Biofarmu Slunečná na Šumavě. Fakt!
Více o farmě, Šumavě a „panu domácím“
Stojí za to si přečíst příběh pana Štěpánka – moc pěkný rozhovor s ním najdete tady.
Video České televize, kde se dozvíte více o farmě, ale i o duchu Šumavy. V klidu se usaďte a pusťte si ho.
Máte podobné zkušenosti s nějakou farmou? Budu ráda za příspěvky do diskuze a další tipy. Přeci jen Šumava není hned vedle Prahy a ráda bych našla i něco bližšího. Na Šumavu se i tak budeme ale rádi vracet.
Pingback: Proč PALEO | Paleo Spirit
Dobrý den,
můžete mi prosím říct, co si myslíte o tomto džemu? http://www.bombastus.cz/bio-dzem-ovocny-mix.html
Děti milují džem a já sama ho doma neumím udělat a zakládám si na zdravém jídelníčku a bio potravinách. Čas od času si děti dají k snídani džem. Myslíte, že tento je v pohodě vzhledem k složení? Děkuju!
Dobrý den, do tohoto džemu je přidán sirup z agáve, což je téměř čistá fruktóza. To není moc vhodné.. Záleží samozřejmě, jak vypadá zbytek jídelníčku. Lepší by byl nedoslazovaný džem..
A myslíte, že by bylo možné se ta, dostat i odsud: http://www.nadrybnikem.eu ?? Protože rád bych navštívil takovou to farmu. Vypadá to zajímavě 🙂
Velmi zajímavý článek – ona Šumava je pro bioživot jako stvořená… 🙂