To, co se běžně vyskytuje na našem ranním stole jako snídaně, by nemělo vůbec překročit práh našeho příbytku (koblihy, bagely), v těch lepších případech se jedná o potraviny, které bychom si měli nechat na neděli (nadýchané pečivo, müsli, ovocný džus, domácí bábovka a další sacharidové bomby).
Co je běžnou snídaní průměrného Čecha/Češky? Chleba se sýrem, rohlík se salámem, kaiserka se šunkou, chleba s máslem a marmeládou, müsli s mlékem, ovocný jogurt… a teď to horší: koblihy, donuty, slazené „cereálie“ typu CiniMinis, Nesquik a podobně.
Co je špatného na koblize s růžovou polevou?
Všechno. Sladké pečivo z obchodů (a to téměř každé!) obsahuje opravdu nejhorší kombinaci levných ztužených tuků a jednoduchého cukru. Tato chuťově pro mnoho lidí neodolatelná kombinace je prokazatelně rychlou cestou ke zisku srdečně-cévních problémů. Dříve pro nás byl strašák cholesterol, kterého se nyní již není potřeba bát (byl to a stále je do velké míry omyl). Nyní bubákují sacharidy! Zkombinujeme-li je s nekvalitním tukem (což za nás udělá potravinářský průmysl), koledujeme si o VELKÉ problémy do budoucna.
Proto, když už sladkost, radím, aby byla z kvalitních surovin a množství pomálu. Dopřejte si pravidelně hořkou 70-90 % čokoládu, třeba i kousek každý den. Kakaové máslo je zdravé a ta trocha cukru nám neublíží. Takový malý cheescake nebo domácí jablečný závin je také vhodná varianta, jak si občas udělat radost nebo zpříjemnit nedělní snídani či odpočinek u kávy. Nesmíte ale sníst celý pekáč!
Jak to ale udělat, abychom ten celý pekáč nesnědli? Už od rána musíme dbát na dostatečný příjem bílkovin a zdravých tuků! Nedostatek bílkovin má totiž za následek nezvladatelnou chuť na sladké. Podívejme se tedy na…
Vhodné varianty snídaní – pár tipů
- 2 volská oka na sádle, zelenina, 1/3 avokáda, pár oliv
- Vaječná omeleta se zeleninou
- 2 vajíčka na měkko, 3 plátky 96% krůtí šunky, olivy, zelenina
- Vejce rozptýlená ve vroucí vodě + miso pasta nebo zeleninový vývar = polévka
- Smoothie – variant je hodně, doporučuji spíše zeleninu (listová se může míchat i s ovocem) a přidat nějaký zdroj tuku – např. kokosový tuk, kakaové máslo, avokádo apod.
- Sýr ricotta nebo cottage se zeleninou (naslano)
- Čerstvý kozí sýr, grapefruit, pár hrozinek
- Bílý probiotický jogurt (cca 120 g), hrst ořechů/mandlí/semínek, kousek ovoce
- Puding z chia semínek…
Pro někoho budou vhodné i obilné kaše (jáhlová, pohanková, ovesná, celozrnná rýžová). Jako každodenní snídani je ovšem nedoporučuju, nejste-li maratónský běžec/bežkyně.
„Bez pečiva se neobejdu“
Chléb je lepší sehnat nebo upéct z kvásku (ne z droždí, jak je běžné) a nahradit alespoň část pšenice za žito nebo špaldu. Kváskové pečivo je lépe stravitelné a získáme z něj více minerálních látek. I tak doporučuju – omezte pečivo, nejezte ho každý den jako základ snídaně.
Omezení sacharidových potravin (tzn. především pečiva a sladkostí) a nahrazení jejich části bílkovinami a zdravými tuky nám pomůže udržet přes den hladinu cukru v krvi v normálu, bez větších výkyvů. Nebude tolik chuť na sladké ale hlavně, budeme déle zdraví. Přebytek sacharidů, a to i celozrnného pečiva, znamená brzké metabolické poruchy!
Asi byste se divili, ale cukr je v různých podobách (nejčastěji jako fruktózový sirup) přidávám i do potravin, kde byste ho vůbec nečekali – různé slané potraviny jako je třeba šunka. Nedostatkem cukru běžný člověk opravdu trpět nebude.
„To, co v dnešní době jíme, už neurčují místní farmáři nebo podmínky sezóny, ale velké korporace.“
Dr. Joseph Mercola
V „České stravě lidové“ som sa dočítal, že kedysi sa raňajkovali výdatné polievky. My to už praktizujeme, a neviem si to vynachváliť: nie je nad to začať deň poriadnym tanierom kuracieho vývaru!
Souhlas, polévky jsou jako snídaně skvělé!
A co snídaně složená pouze z ovoce?
Snídaně složená pouze z ovoce je lepší varianta než různé přeslazené snídaňové „cereálie“. Ale… Jsou to přeci jen stále sacharidy, chybí bílkoviny a tuky – doporučuju doplnit ořechy/mandlemi/semínky. Každodenní snídání samotného ovoce nedoporučuju – aby ses zasytil, musel bys toho ovoce sníst fakt hodně a to je zbytečně sacharidová bomba.
Ovoce urcite s orisky nekombinujte! Zpusobuje to v tele kvaseni.. A myslim si, ze ovoce na snidani je vhodne na doplnenienergie, samozdrejme v dobrych kombinacich a mnozstvi umerene vaze , vysce
Je müsli opravdu tak problematické? Mám na mysli „sypané“, nedoslazované, které nekřupe tj. vlastně obyčejné ovesné/žitné vločky s trochou sušeného ovoce a ořechů zalité mlékem?
Nedoslazované vločky jsou rozhodně lepší variantou než ty spékané, slazené. Když mléko, tak bio. Ideálně bio jogurt. Nebio mléko je hodně problematické kvůli průmyslovému zpracování – mění se jeho struktura a ta pak dělá v našem těle problémy. Sušené ovoce nedoslazované a k tomu hodně ořechů. Fajn snídaně, pro někoho vhodná téměř na denní bázi, pro dalšího vůbec. Článkem jsem chtěla upozornit na chronický nadbytek sacharidů, který začíná už ráno. Dalším faktorem je, že každý máme odlišný metabolizmus a někdo těch sacharidů toleruje více, někdo méně. Typický proteinový typ má po snídani z vloček a jogurtu hlad do hodiny a půl, tam je lepší začít den například dvěma vejci. Přeju fajnové snídaně 😉
Třeba Tim Ferris razí heslo, že na snídani potřebuje člověk alespoň 30 g proteinů. Není to tak málo, jak by se někomu mohlo zdát… Může to vypadat divně, ale jen změna snídaně z pečiva na luštěniny s vejcem nebo kouskem masa + zelenina dokáže i z relativně hubeného člověka srazit až několik kg tuku do dvou týdnů. Mám to vyzkoušeno i na sobě a to mám 170 cm/70 kg a trénuju 2-4 x za týden.
Díky za komentář, Zbyňku. Tim je výborný experimentátor a vzdělaný člověk. V knize 4 hodinové tělo jede hodně na výsledný efekt, to je jeho doména a je v tom sakra dobrý! Jedna z mých oblíbených knih 😉 Sám ale na začátku píše: „Nevěřte mi nic, dokud si to sami nezkusíte.“ Nebo tak nějak. Ne každému jde ovšem o hubnutí a mou snahou je ukazovat lidem hlavně cestu „co nejlepšího zdraví“ i za tu cenu, že hubnutí (chtějí-li hubnout) bude při tom pomalejší – ovšem trvalejší… Ano, výrazné omezení pečiva dělá divy 😉
Zaujalo mne – vejce rozptýlená ve vroucí vodě + miso pasta. Nemůžete to rozvést? Miso pastu mám doma, ale ještě jsem to nepoužil. Vzhledem ke svým unikátním vlastnostem by neměla přejít varem?
Zdravím, k miso pastě – neměla by přejít varem. Rozmíchaná ve vodě nebo troše vývaru se přidá do polévky až na konec a nechá cca 4 minuty „dojít“ (už nevařit). O fermentovaných sojových „specialitách“ (a co s nimi dělat) je info třeba zde: http://www.countrylife.cz/japonske-speciality-shoyu-tamari-miso.
Proč kaše doporučujete ke každodenní snídani pouze maratonským běžcům? 🙂
Lucka: Kaše pro maratonské běžce – je to trochu nadsázka, ale ne monoho. Občasné použití pro velice aktivní lidi je ok, ALE… doporučuju si zvyknout snídat jiné pokrmy. Kvalitní vejce na různé způsoby, polévky, kvalitní maso/ryby, plnotučné jogurty, sýry, zeleninu, ovoce, ořechy, nebo třeba kvalitní whey protein rozmixovaný s kouskem ovoce.
Ano, poradny steak, to je zdravá snídaně.
Dobry den, vejce k snidani je nevhodne,uplne vysusuje,snidane by mela byt vlhka,telo pri spanku vylouci hodne vody a tu mu musime rano zase doplnit.V kombinaci s lusteninami (bilkovina z vejce a bilkovina z lustenin) vznika prebytek bilkovin a to nam zatezuje ledviny. Mlecne vyrobky zahlenuji, telo dospeleho cloveka nema enzym ke stepeni laktozy,tj.neumi mleko stravit, navic zakyseluje organismus a demineralizuje, proto tolik osteroporozy ve statech se zvýšenou spotrebou mlecnych vyrobku…Obilniny obsahuji polysacharidy pro nase telo prospesne a jako snidane jsou prave kase z nich nejvhodnejsi, nikoliv ale v kombinaci s ovocem (to zpusobuje kvaseni – a ne ovoce a orisky…).Dale je idealni snidane polevka se zeleninou a miso pastou. Co se tyce lustenin,neobsahuji kompletni bilkovinu,jako zivocisne produkty,proto by se mely kombinovat vzdy s obilovinou na jednou taliri a k tomu kopec zeleniny tepelne upravene a trochu cerstve.
Tohle jste si jenom sama vyvodila anebo jste to nekde realne zjistila? Pokud preci piju hodne vody, tak to vejce neni zadny problem. Co vam to probuh nabulikali pani..:D Hazardujete se svym zdravim, mela by jste zacit uvazovat vlastni, ne cizi hlavou.. http://www.slimming.cz/zdrava-snidane/
Dobrý den, proteinová dieta či vyšší obsah proteinů ve stravě je určitě fajn na snížení tělesného tuku, ale co když máte mírné problémy s ledvinami (stav po zánětu) či zvýšenou hladinu urey v krvi? Neškodí vyšší příjem proteinů pak ledvinám? Dle názorů nefrologů jsou prý proteiny v kombinaci s draslíkem ze zeleniny nejvíc škodlivé pro ledviny…Mně osobně by proteinová dieta vyhovovala v udržení stálé hladiny glukózy v krvi, ale zároveň se bojím avizovaného dopadu na ledviny…Co tedy jíst a čemu věřit? Děkuji za odpoveď
Pěkný den,
rozhodně neprosazuji proteinovou dietu. Nikomu nedoporučuji výrazně více nez 1,5g bílkovin na 1kg aktivní tělesné hmoty. Důležité je spíše zvýšit příjem zdravých tuků, jíst dost zeleniny a bílkovin adekvátně (většině lidí postačí 1-1,25g na kg akt.TH). Takže pořešit spíše ten tuk, s bílkovinami to nepřehánět. Krásný zbytek dne, AJ.
Děkuji moc za odpověď 🙂 Ještě jsem se chtěla zeptat, co říkáte na snídaně typu: Quinoa (asi 30g), proteinový prášek (Phd Diet Whey), kousek ovoce (ananas, jahody), ořechy (mandle, vlašské,…), lžička kokosového bio oleje…Většinou už pak běhěm dne cukry v podobě ovoce nemám. Je takovýto typ snídaně nevhodný po většinu týdne? Sportuji 3-5 x týdně. Děkuji a hezký den
A zkoušela jste fazole? Velmi dobré jsou adzuki. Velké množství bílkovin, vlákniny a sacharidů. Ideálně sestavené jídlo. 🙂
Zkoušela, i černou ledvinu, červenou čočku,… jednu dobu jsem zkoušela na několik týdnů, resp. asi čtvrt roku slow carb stravu inspirovanou Timem Ferrissem, zezačátku dobré, ale postupem času jsem cítila ospalost, únavu v odpoledních hodinách (i přes navýšení pomalých sacharidů) a nadýmání i přes namáčení luštěnin, pití fenyklového čaje atd. Takže jsem byla nucena stravu pozměnit…
K cemu je vam ten protein? To je vazne takovy problem nekam dat lzici bileho jogurtu? Proc vsude rvat ten stupidni prasek? To asi nikdy nepochopum. A jeste ta hnusna umela chut. Fuj
Dobrý den, na paleo/low carb jsem už tři týdny a cítím se úžasně. Úplně jsem vynechala snídaně, občas si dám bílý bio jogurt nebo jen pár ořechů. Chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné vynechávat snídani, když mám mírnou hypofunkci štítné žlázy. Neberu léky, ale nechtěla bych, aby se to zhoršilo… Na druhé straně bez snídaně mám více energie (i času ;)), nechybí mi a cítím se fajn. Když se cítím po ránu ale hodně vyčerpaná, těch pár ořechů (makadamií nebo para) si ale dám, snažím se poslouchat své tělo. Děkuji za odpověď.
Míšo, to je skvělé, že se cítíte takto dobře. Nedělala bych si s tím hlavu, jestli vám vyhovuje nesnídat, tak nesnídejte, nebo jen pár ořechů, to je ok. Vlivu na štítnou žlázu bych se nebála. Hezký den, A.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak by měla asi vypadat snídaně pro dítě ve věku 11-12 let. Co je lepší a co radši v tomto věku moc nejíst. A když třeba snídám rohlík s máslem a hrnek mléka, (to musím) měla bych na jiné složení snídaně postupovat pomalu nebo starvu můžu změnit ze dne na den. Předem děkuji za odpověď na mé otázky A.
Klidně stravu změnit ze dne na den.
Děti: nejdůležitější je, aby měly co nejvíce přirozených potravin a co nejméně různých pochutin, hotovek, chipsů, čokoládových tyčinek apod. Když už pečivo, tak kváskový žitný chléb je lepší varianta. U mléčných výrobků plnotučné, neslazené. Dochutit klidně ovocem, oříšky, kokosem… u masa a vajec – kupovat z volných chovů!!! Nabízet trpělivě různé druhy zeleniny… bude léto – super zmrzlina je třeba z kokosového mléka + mraženého ovoce – rozmixovat a jíst 🙂
AJ
Dobrý den, prosím Vás o názor na vhodný jídelníček bez masa a vajec. Ani jedno prostě nedokážu pozřít a tak jím hlavně obilné kaše, zeleninové vývary a ovoce. Děkuji, Tomáš
Dobrý den, to je konzultaci, máte-li zájem, dejte vědět. Stručně řečeno, je-li to nutné, jde to i bez masa a vajec. Musela bych vědět podrobnosti, nelze takto odpovídat bez informací. Hezký den! A.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na radu, když již od malička mám nechuť k mléčným výrobkům a masu. Je mi 17 let a obvykle snídám pečivo se sýrem či pomazánkou a přes den pak bývám dost hladová, což pak velmi často střídají dlouhé úseky, kdy cítím nechuť k veškerému jídlu a je mi celkově nevolno.
Také bych se chtěla zeptat, jak je to s čaji, je špatné je po ránu pít?
Děkuji za odpověď
Lejlo, doporučuji zařadit ráno VAJÍČKA, avokádo, zeleninu, olivy, brynzu, jiný přirozeně tučný sýr… místo obilovin a pečiva. Mimochodem sýr je taky mléčný výrobek. Co ryby? Nemusíte se nutit do masa, jestli to nedáte, dejte mu šanci a jestli to nepůjde, zůstaňte u vajíček (z volného výběhu). Kvalitní čaje určitě špatné nejsou 🙂 A.
Dobrý den, ráda bych věděla, zda a jaký typ stravy zvolit speciálně po HIIT? Jako po aerobním cvičení nebo jako po posilování či vůbec nic? 🙂 Cvičím HIIT asi 1 hodinu po snídani… Děkuji za odpověď, Páťa
Odpověď najdete zde: http://www.annajermarova.cz/co-jist-po-treninku/ A.
Dobrý den, vše co tu píšete tak trochu vyvrací to co se dnes všude reklamuje jako nejlepší a to, že pořádná a pohodá snídaně na sacharidy je základ dne a nastartuje nás na celý den. Zajímal by mě nějaký řádný argument proč to tak není. Děkuji.
Robe, většinu lidí nezasytí na příliš dlouho kopa sacharidů, naopak, glykémie se tak rozlítá, že přijde brzy hlad, nebo chutě. Při rozhozených hormonech (leptin, ghrelin, inzulín, kortizol…) někteří lidí hlad ani nepociťují, ale ono se to většinou projeví na jejich tloustnutí a únavě.
Pěkný den! A.
Zdravim Vas,
ke snidani si davam pravidelne 3x tydne ovesnou kasi, protoze je to celkem „blbe“ pozivatelne ( je to proste bez chuti ) , tak do toho davam i cerstve ovoce ( pomeranc/sladke melouny/grep) . Ale obcas se mi stane, ze mi to asi zkvasi v zaludku , tech par minut se pekne zapotim . Pak musim hned snist nejake pecivo, jinak by to byl brutus.
Je moje domnenka spravna nebo mam radeji navstivit lekare.
Ptam se, protoze dneska rano se mi to opet stalo 🙂
Dekuji a preji hezky den.
Jíst ovesnou kaši je nejhorší snídaňový omyl. Nejenom fitness…
http://www.supertelo.cz/magazin/ovesna-kase-nejvetsi-fitness-omyl
Ahoj, co by jsme mi doporucili ke snídani když nejim ovoce ani zeleninu… ani žádné ořechy semnika a.nic podobného… Nedokážu to prostě sníst..
Ahoj, už tady padl dotaz, proč doporučujete kaše k snídani pouze maratonským běžcům (byť s nadsázkou). Je mi 20 a jím kaše k snídani každý den, už několik let. Jednou za čas si dám nějaké to žitné pečivo a šunku nebo sýr apod., ale kaše stále vedou. Chtěla jsem se zeptat proč tedy – prosím o bližší vysvětlení.
http://www.supertelo.cz/magazin/ovesna-kase-nejvetsi-fitness-omyl
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou alternativy „málosacharidové“ snídaně pro vegany… Ovoce/zelenina s oříšky mě nezasytí na delší dobu a většina sójových jogurtů je slazená (není se co divit, neslazené nejsou dobré). Je vhodné jíst k snídani luštěniny?
Dobrý den, co byste mi doporučila k snídani, když ráno ( 15-20 min po snídani, dle času) jedu do práce 30 km na kole (cca 1,5 hod svižné jízdy)? Domácí ovesná kaše se mi zatím osvědčila nejlépe….na druhou stranu si nedovedu představit proteinovou snídani, při jízdě (zvlášť do kopce) by mi pak bylo těžko.
To by mi take zajímalo – akorát jedu hned po snídani…teda tu si obvykle dávám nějak cestou….
Vstanu v půl 6 a potřebuji max
do 20 minut vyrazit. Také mám 30 km na kole a není to rovinou….poradíte prosím co ke snídani v tomto případě?
Děkuji
Oba dva si dejte jeste o neco vic sacharidu nez normalne, prip po ceste snezte treba banan / jablko..
Vsak bilkovinu (protein,vejce) si muzete dat po prijezdu do prace.
Ricottu mohu jenom doporucit. Jeste vyborny syr je Pecorino. Nakupuji syry ze Sardinie zde -http://shop.sardinie.cz/delikatesy/syry/ a opravdu kralovska chut a doda i hodne energie po ranu. Urcite vyzkousejte.
Ricottu mohu jenom doporucit. Jeste vyborny syr je Pecorino. Nakupuji syry ze Sardinie zde – http://shop.sardinie.cz/delikatesy/syry/ a opravdu kralovska chut a doda i hodne energie po ranu. Urcite vyzkousejte.
ja mám zasa rada nejaké ovocné smoothie , nepotrebujem zasýtiť na dlhý čas ale skor sa cítiť dobre
http://smoothie-recepty.sk/rychli-smoothie-recept-jablka-bananu-dzusu/
Dobrý den, pročetla jsem si zde vše, je to opravdu celkem sporné, co vlastně snídat, resp. jíst, názory se různí a s dobou se stále mění, něco jiného hlásají makrobiotici, něco jiného zase TČM, další skupiny mají zase svá stanoviska a argumenty… Také bojuji s tím, co si vlastně dát – hubnout nepotřebuji a celkem často mívám hlad, ale nechci zase do sebe rvát nezdravé cukry a tuky …Že bych každý den snídala vajíčka (máme vlastní slepice), jak se tady doporučuje – to se mi také moc zdravé nezdá („všeho s mírou“!). Uvažovala jsem, že asi častěji zařadím sardinky … Nikde tady nezaznělo, že mnohé z výše doporučených potravin jsou okyselující, a hlídat si rovnováhu pH je podle mě ze zdravotních důvodů důležité. Hodně lidí je dnes překyselených (osobně s tím také trochu zápasím), a acidóza s sebou nese závažná zdravotní rizika. Hledisko vyváženého pH tedy alespoň pro mě ještě více problematiku stravy komplikuje. Co vy na to?
Naprosto s Vámi souhlasim Blani, článek je hodně sporný spíš o ničem a argumenty z příspěvků taky, někteří lidé tu četli jen pár chytrých knížek. Problém je, všude se řeší strava hlavně z hlediska váhy což je špatně a né z hlediska zdraví. Pokud má člověk nějaké zdravotní problémi pravděpodobnost, že je to z jídla je téměř 100% od kožních problémů, únavy, že je někomu špatně až po imunitu a nedejbože nevyléčitelných nemocí. Podle mě nejvzdělanější lidi ohledně stravování jsou lidi co si špatným stravovánim poškodili zdraví (jsou na změny náchylnější) a následně si výživu nastudovali a dokozáli se vyléčit. Chápu každý jsme jiní, ale projít si tímhle úspěšně vyžaduje velké znalosti, bohužel to není tak jednoduché. Navíc to vše ještě stěžuje kvalita potravin, ale lepší se to.