Po čem nejvíc tloustneme II – jak se vzdát obilovin

Velice mě těší úspěch minulého článku věnovaný pšenici a důvodům proč ji minimálně omezit, ideálně úplně vyloučit z našich jídelníčků. Chtěla bych vám poděkovat, protože i díky vám se tyto informace dostávají dále mezi lidi. Je nás stále více, kdo si uvědomujeme, že je potřeba vzít své zdraví do vlastních rukou. Nemáme to lehké, jelikož dezinformací podporovaných potravinářsko-farmaceutickým komplexem je a bude stále mnoho. A tak spojme síly a nebojme se vlka nic! Pojďme se podívat na to, jak se dá žít bez pšenice a dalších obilovin.

pyramida bez obilíV naší společnosti jsou obiloviny všudypřítomné. To ovšem neznamená, že si zaslouží nějaké čestné místo v našem jídelníčku. V minulém článku jsme si uvedli důvody, proč se zbavit pšenice. Ta patří zdaleka mezi nejčastěji konzumované obiloviny.

Nebudeme si namlouvat, že vyloučení obilnin z jídelníčku je lehké jak facka. Může to být naopak ze začátku pěkná dřina. Obzvlášť z hlediska „psycho-sociálního“. Laicky řečeno, zvyk je železná košile a také… prostředí kolem nás samotných nás velice formuje a chtě nechtě nás trochu tlačí, abychom se mu přizpůsobili. Ať už jde o různé podmínky, v kterých žijeme, nebo o lidi pohybující se kolem nás.

Existuje také jisté psychologické nutkání spojené s cukrem a sacharidy obecně. To asi zná každý, koho někdy honila mlsná či přímo chutě na sladké.

Ve chvíli, kdy se rozhodnete zatočit s obilninami (a já vás v tom podporuji), bude třeba jistého úsilí, promyšleného jednání a odpovědnosti vůči sobě. Minimálně na začátku. Ovšem to, co získáte, je mnohem více, než jen dobrý pocit. Jde tu hlavně o zdraví a vitalitu. Dá se říct, že jde o to nejcennější, co můžeme mít.

Připraveni? Tak jdeme na to!

Jak se vzdát obilovin

  1. Studujte a zaznamenávejte si osvědčené recepty. Skvělý zásobník receptů pro vaši inspiraci najdete například na webu u Mirka alias Metly, další u Káji na Paleo Blogu nebo u SugarFreeLife na Paleolifestyle
  2. Nakupte si správné potraviny (seznam s sebou!). První týdny plánujte. Začátek stravování bez obilí si udělejte tak delikatesní, jak jen to jde 😉 A co vlastně nakupovat? Inspirovat se můžete tady – najdete zde seznam potravin, které by hrdě mohly tvořit základ vaší stravy.
  3. Očekávejte, že může přijít touha po sacharidech. Buďte připraveni se s tím vypořádat. Touha po sacharidech postupně klesne. Prvních pár týdnů může být nejhorších, pak už to bude dobré. Buďte také připraveni na události, jako jsou různé party a oslavy. Pamatujte si, proč jste začali a co vás k tomu vedlo. Vydržte. Mějte po ruce „zdravou variantu“, např. zeleninu, plátky lososa, ovoce, ořechy apod. V krátkodobém horizontu buďte připraveni i „hladovět“, opravdu se vám za těch pár hodin nic nestane. Zapomeňte na nesmyslné rady „jíst každé dvě hodiny“. Ale pro jistotu, noste si sebou vždycky třeba pytlík mandlí nebo jinou mini svačinku.
  4. Připravte se na nepochopení okolí. V naší kultuře je ten, kdo nejí těstoviny, chleba a další cereálie, prostě „divnej“. Bude hodně lidí, kteří to nebudou chápat. Neřešte to. Někdy to ale řešit musíme a proto doporučuji s klidem říkat, „jsem alergický na mouku/lepek/pečivo…“ To pochopí skoro každý. Případně říkejte, že vám po pečivu není dobře (což je většinou pravda).
  5. Připravte se tak, abyste zvládli změnu. Začněte s novým jídelníčkem raději o víkendu než uprostřed pracovního stresu. Dbejte na dostatek spánku a relaxaci. V ranním shonu, když spěcháte do práce a není „na nic čas“, budete těžko jednat racionálně. Rozvrhněte si dopředu celodenní menu. Mějte v lednici nebo ve spíži alternativy, pro případ, že třeba zapomenete vyndat z mrazáku maso.
  6. Žijete s někým, kdo jí obiloviny nebo musíte pro ostatní připravovat potraviny, které nechcete vy sami jíst? Poproste ostatní členy domácnosti o podporu. Zkuste si dohodnout provozní podmínky.
  7. Zapojte se do komunity, kde můžete sdílet své pokroky i případné neúspěchy. Dávat i přijímat rady těch, kdo jsou „na stejné lodi“. Může jít například o nějaké diskuzní fórum, klidně může jít o moji facebookovou stránku – ráda vás podpořím 😉 Prostě diskutujte a učte se ze zkušeností ostatních. Udržujte si motivaci. Připomínejte si, PROČ to všechno děláte a jak daleko už jste dostali. Buďte připraveni reagovat na situace typu „tchyně přinesla koláč“. Až odejde, vyhoďte ho. (Samozřejmě tím myslím, obdarujte bezdomovce). Dělejte cokoliv, co vás udrží „na vytyčené cestě“.
  8. Dělejte to tak, jak vám to funguje. Můžete začít postupně, například vyloučit ze začátku jen pšenici. Nebo můžete udělat rázný krok, rychlý a definitivní, kdy vyloučíte všechny obiloviny naráz. Dvě cesty, výsledek stejný. Moc nedoporučuji vyloučit pšenici jen tak napůl. Určitě je to MNOHEM lepší než nic, ale ta stimulaci chutí tu stále bude, je to jako droga. Jednoduší je dát to pryč všechno (zeptejte se alkoholika, zda funguje pít „jen tak trochu“). Až budete ve fázi, kdy si budete jistí, že dokážete ovládnout své chutě, sem tam si nějaký ten „hřích“ zařadíte vědomě.
  9. Buďte k sobě přísní, ale současně milí a zůstaňte pozitivní. Neberte se moc vážně. S humorem jde všechno lépe. Odměňujte se. Mějte se sebou strpení. Když selžete, vstaňte a pokračujte! Žádná špatná nálada nebo rozmrzelost – začnete znovu a lépe. Něco se nepovedlo? Udělejte nápravu hned v dalším kroku.

Hlavní přínosy vyloučení pšenice

Zopakujeme si hlavní přínosy vyloučení pšenice z naší stravy (podmínkou je samozřejmě, aby vaše základní strava zůstala kvalitní, nahrazením pšenice za kukuřici nic nevyřešíte):

  • Zhubnete, hlavně tuk v oblasti břicha
  • Zbavíte se některých zdravotních problémů (potíže s trávením, plynatost, bolesti kloubů, kožní problémy, alergie a další), nebo se výrazně zmírní
  • Zmírnění nebo odstranění zánětů v těle – souvisí s předešlým bodem
  • Nebudete pociťovat návaly hladu a chutí na sladké
  • Zlepšení zdraví z hlediska cukru v krvi, tukového metabolismu a celkově srdečně-cévního zdraví (ukázkové cévy, zdravé srdce!)
  • Žádná letargie po obědě
  • Po snídani není hlad až do oběda, není nutné svačit
  • Žádný mentální výpadek

Chcete svačit? Není problém, dejte si ořechy, sýr, olivy, kousek hořké čokolády

Čím obilniny nahrazovat?

Já osobně doporučuju nesnažit se nahrazovat. Prostě vyloučit a podívat se, co skvělého zůstalo. Zelenina. Jiná zelenina. Další zelenina. Co třeba cuketa, lilek… Ovoce. Polévky (nezahuštěné moukou, samozřejmě). Kousek kvalitního masa. Hrst ořechů.

Snaha nahradit chleba nebo pečivo něčím podobným může být dvousečná zbraň, může vést ke zklamání, že „vaše náhražka“ prostě nechutná tak dobře a taky vám tento přístup bude krást velkou porci času. A možná to pak pro nedostatek energie vzdáte. Příkladem může být časté pečení z alternativních „mouk“ (mandlová, jiná ořechová, kokosová…). Abychom si rozuměli, je skvělé si občas upéct nějakou takovou alternativu buchty, ale není dobré si z toho dělat každodenní/týdenní zvyk. Zaprvé příprava zabírá dost času, a zadruhé zůstanete myšlenkově tam, kde jste byli (např. „mazat něco na něco“ je prostě silný zvyk).

Jak je to s ostatními obilninami?

Původně jsem měla v plánu se tu trochu rozepsat, ale pak jsem usoudila, že je to zbytečné. Můj názor je takový, že nejlepší variantou (ano, nemusí to být pro každého) je nejíst ŽÁDNÉ obiloviny. Prostě je to nejjednodušší a většinou i nejpřínosnější. Samozřejmě přijdou chvíle, kdy jdeme na návštěvu, vaříme pro někoho jiného (naším výživovým názorem nepolíbeného), nebo prostě máme chuť zařadit do jídelníčku něco trochu jiného, případně jsme po vyčerpávající fyzické aktivitě a chceme doplnit glykogen. Obavy, že obilniny potřebujeme každodenně pro své zdraví, není potřeba mít.

Pokud přeci jen budete konzumovat některé obiloviny a jim podobné potraviny (např. pseudoobiloviny), doporučuji vybírat podle následující zjednodušené škály. Nalevo je to nejhorší, napravo to schůdné a přípustné. Nelze se vyhnout velkému zjednodušení, už jen proto, že každý jsme jiný a lišíme se například metabolickým typem (otestovat se můžete zde), denní aktivitou apod.

(fuj!) PŠENICE – KUKUŘICE – ŠPALDA, ŽITO, JEČMEN – OVES – POHANKA, JÁHLY, QUINOA, AMARANT – RÝŽE (relativně OK)

V případě konzumace pečiva dejte přednost kváskovému před běžně prodávaným (které je „z droždí“ nebo nese matoucí nápis „s obsahem kvásku“ – mrkněte na obal – protože o kvásek se to většinou jen otřelo). Kváskové pečivo je lépe stravitelné a lépe využijete přítomné minerální látky.

Jistě také záleží na způsobu přípravy, kombinaci s ostatními potravinami a množství konzumovaných (pseudo)obilovin.

Co takhle nějaké recepty?

Aktualizace 21.4.2015 – na českém trhu je již „30ti minutová KUCHAŘKA – Život bez pšenice“.

19 komentářů u „Po čem nejvíc tloustneme II – jak se vzdát obilovin

  1. David

    preco je kukurica na druhom mieste hned za psenicou? jednak ak sa nemylim kukurica nie je obylovina ( minimalne nie z rovnakej rodiny ako psenica ), pre svoju farbu obsahuje zaujimave spektrum antioxidantov, neobsahuje gluten atd. ak by ske sa bavili o GMO kukurici potom by bola skala pochopitelna no tej v prostredi EU az tak vela nie je ak vobec.

  2. Světla

    Když jsem přecházela pomohlo mi první týden si ráno na snídani dělat z mandlové mouky mufinky. Ale měla jsem je párkrát, byla jsem na to příliš líná. Taky se mi ověřilo vařit si na pár dní dopředu. Stačí upéct větší kousek masa. Chutě a mlsná mě úplně přešly. Občas zhřeším ořechama a nebo škvarkama. Rodina jí standartně. Vařím každý den a nedělá mi problém vařit pro ně klasicky.
    Ráda bych se Vás zeptala – jaký máte názor na warrior diet? (Slovo dieta je v česštině zažité jako redukční. Mám na mysli diet jako způsob stravování)
    Děkuji

    Světla

  3. Akkarin

    Je fajn, že se toto téma dostává na vědomí lidem, ale stejně zůstane zase jen „módní vlnou“ blogerek. Kdybych žila sama, tak je to bez problémů. Od doby co se pšenici vyhýbám mi zmizelo pálení žáhy, zlepšila se pleť, ubyl tuk na břiše a odezněla plynatost. Prostě všechno fajn. Jenže pak nastane situace, že jdeme k partnerovo rodičům či prarodičům a je konec. I když řeknete, že na to máte alergii/bolí vás po tom břicho/ste po tom celý poďobaní/cokoliv, stejně před vámi přistane obalovaný řízek, omáčka,… Když jsme jeli na 4-denní výlet autem, všichni se ládovali toustama, řízakama…. já měla svým pár přírodních řízků,.. zelenina se nám po dvou dnech v krabičkách začala kazit….. prostě, jde to, ale člověk na to musí mít podmínky, zvykla jsem si, že partnerovi na víkendy pěču, že doma máme stálou zásobu pečiva, občas sama zhřeším a svolím k pizze k večeři… ale prostě pšenice je opravdu zlo a já se jí snažím vyhýbat co to jde

    1. Tereza

      Přítelova rodina se mě před každou návštěvou ptá, co mi můžou uvařit..vždy volím to nejjednodušší, aby s tím měli nejmíň práce, ale je pravda, že to občas nedodržuju..malé množství jednou za týden 14 dní mi nevadí..jinak na cesty si dělám takové jídlo, aby vydrželo a okoralá zelenina mi vůbec nevadí ;)..spíš mám problém, že spoustu věcí nemůžu kvůli intoleranci či alergie (jak zelenina, ovoce, tak jiné věci) a druhá půlka mi nechutná..vařit pro mě není sranda :D..

  4. Matěj Novotny

    Jednoduchá otázka. Co když má člověk doopravdy hlad a k dispozici je pouze běžný supermarket, pekárna a podobné konvenční obchody a nemá přístup do kuchyně?

    1. Lutz

      Ja to resim tak,ze si koupim nejaky kysany mlecny vyrobek-kefir,podmasli…a k tomu nejakou zeleninu nebo i ovoce(jablko).Pripadne pytlik obyc mandli a nejak to nakombinuju. Nebo syr nebo tvaroh…podle toho,jestli si k jidlu muzu sednout,mam lzicku…nebo musim jist za pochodu.Zeleninu i ruce si muzu omyt na verejnem wc..Do pekarny proste nechodit a nejlepsi je myslet na to dopredu…Je to trochu otrava,ale clovek si zvykne 🙂

      1. Lutz

        Jeste me napada,ze by to asi melo byt plnotucne,ze aby potom nebyl brzy hlad 🙂 A taky je dobry koupit si treba plechovku cizrny nebo cocky,ty maji sice o neco vic sacharidu,ale predpokladam,ze by to mohlo byt ok…Mam je i doma pro pripad pohotovosti 🙂 Hlavne ze zacatku telu trva,nez te psenici odvykne,potom ta chut na rohliky proste zmizne a ani vas nenapadne po nich koukat 🙂

    2. Katka

      O tom to právě je, musíš předvídat. Mně diagnostikovali dva měsíce zpátky celiakii, takže jsem musela absolutně vyloučit všechny obiloviny plus věci, u kterých je napsáno ,,Výrobek může obsahovat stopy lepku“. A bum. Já, milovník pečiva, koblih a podobných věcí jsem se toho musela najednou vzdát a jelikož je to nevyléčitelná nemoc, nic z toho už neochutnám. A teď za to děkuju Bohu. Je fakt, že je to náročné, ale když víš že někam půjdeš, vždycky si vem nějakou svačinu. Ve zdravé výživě koupíš mnoho výrobku, které neobsahují lepek. Jde o to opravdu chtít. Já si beru různé tyčinky, kukuřičné plátky, doma si peču vlastní pečivo a dělám si sendviče. A cítím se o tolik líp. Poznáš, že ta námaha stojí za to.:)

      1. Vit

        Dobry den, chtel bych se zeptat, kdyz si pecete pecivo v domaci pekarne, tak neobsahuje zadne obiloviny a jine skodliviny?

        1. Katka

          Nene 🙂 Buď si musíte najít dobrý recept na internetu, vše se peče z bezlepkové mouky, nebo si koupit přímo směs na bezlepkový chleba, ten se dá nejlépe upéct v domácí pekárně. V případě zájmu mohu zaslat recept na rohlíky atd 🙂

  5. Šárka

    Já jsem jedla rok podle palea/primal. Ale vrátila jsem se k domácímu kváskovému žitnému chlebu a obilovinám, jako špalda,oves ,jáhly a pohanka. Vyhovuje mi to více. Pořád totiž přemýšlím proč jsou tyhle dívky a jejich děti zdravé a i v těhotenství byly zdravé a přitom obiloviny mají na stole každý den.www.jímejinak.cz. Více tedy souhlasím s Margit Slimákovou a jejím zdravém talíři.. Každopádně by zelenina měla být zařazena v každém jídle a mělo by jí být více než obilovin.

  6. Hubert

    Ahoj, zajímalo by mě, co soudíte o amarantové mouce? Vámi zmiňovaná kokosová a mandlová jsou často nekřesťansky drahé a špatně se shánějí? Co ta amarantová?

  7. Katka

    mno. zajimave. miluji testoviny (pekne s maslem, masem, syrem, omackami), ryzi(obcas), chleba (s maslem), pohanku a amaranth (ne moc casto). nic si nedavam bez tuku. sladke me moc nebavi, to jo, to je spis vstipeny zvyk. nejradsi mam bily chleb (zitny nemusim). jo, a pizza;) vetsina meho jidelnicku se sklada s psenice. jak to, ze nejsem becka?:) a to nesportuji;), jen prochazky. zeleninu muzu, ale jsem opatrna, hlavne se salaty (fosfaty, nebezpeci nakazy). nejim soju ani klicky.
    neni to vzdejte se psenice jen dalsi humbuk? takovych mouder jsem jiz cetla..po tricitce jiz neverim;)

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Katko, přeji pevné zdraví. Já tu jen doporučuju, co si myslím, že je nejlepší a netýká se to jen tloustnutí, ale hlavně zdraví. To, čemu budete nebo nebudete věřit, je na vás. Informací různého druhu je na netu dost. AJ

  8. Vladimír Diviš

    Dobrý den, zdraví, štěstí a spokojenost je utvářena nekonečnou řadou věcí. Zkuste je postupně naplňovat a nakonec zjistíte že nepřítel pšenice či pečivo neexistuje.

    – nakupujeme nekvalitní suroviny (špatně pěstované, šizené, chemické …)
    – co pijeme
    – co dýcháme
    – jak dýcháme
    – hodně hltáme
    – přejídáme se a zásadně dojídáme
    – nemáme pestrou stravu (pořád nakupujeme a jíme to samé)
    – kupujeme škodlivé polotovary plné chemie
    – propadáme reklamě
    – nedetoxikujeme tělo
    – nevěříme na parazitální zátěž v těle
    – jíme prášky na kdejakou bolístku
    – nehledáme příčinu nemocí
    – neposloucháme co nám říká naše tělo
    – máme málo pohybu
    – neděláme ranní rozcvičku na čerstvém vzduchu
    – nechodíme na sluníčko
    – vyděláváme peníze a vyděláváme peníze a …
    – žijeme ve stresu
    – nemáme sílu nebo se nám nechce cokoliv měnit
    – málo žijeme přítomností (myslíme na budoucnost a vyčítáme si minulost)
    – potřebujeme si neustále něco kupovat a pořizovat abychom byli spokojení
    – zapomněli jsme na půsty, diety, střevní očisty apod.
    – zapomněli jsme na bylinky
    – nepěstujeme konopí (zavrhnuli jsme ji jako společensky nebezpečnou i když je tomu přesně naopak)
    – vyčlenili jsme se z přírody
    – neumíme odpočívat, na nic nemyslet, meditovat, žít svobodně
    – nežijeme podle 4 dohod
    – podléháme kolektivnímu snu
    – radikalizovali jsme se
    – dali jsem se na stranu většiny
    – jsme zbytečně marniví
    – nejsme přirození
    – nemáme se rádi
    – podléháme vědeckým tvrzením, knihám a zprávám vytvořených na objednávku
    – sledujeme zprávy v TV, radiu a necháváme se tím manipulovat
    – lehce v sobě necháváme vyvolávat strach a tím se stáváme snadno manipulovatelnými
    – nedokážeme se radovat z maličkostí
    – málo posloucháme vážnou hudbu, zvuky přírody apod.
    – necháváme se manipulovat kdo je špatný, kdo je dobrý apod. (nevěříme v harmoniii)
    – straníme se lidí a neudržujeme neprofitující slepé sociální kontakty
    – děláme práci co nás nebaví jen abychom vydělali peníze
    – nemáme žádného koníčka
    – vychováváme děti tak jak nám říká systém
    – nepěstujeme si svoje potraviny
    – nesnažíme se být co nejvíce samostatní
    – nevaříme si a neobjevujeme nové chutě
    – necháváme ze sebe vysávat energii od dalších lidí tím, že jim věnujeme pozornost
    – chodíme k volbám a bláznivě doufáme, že stále můžeme něco změnit
    – myslíme si, že žijeme ve svobodném světě
    – nechováme se ohleduplně k přírodě
    – zbytečně pořád někde cestujeme
    – nestaráme se o svou duši
    – vytváříme zbytečné dluhy a tím se stáváme otroky aniž bychom si to uvědomovali
    – neustále děláme něco abychom se někomu zavděčili
    – máme potřebu se neustále litovat
    – vidíme chyby na ostatních
    – závidíme jeden druhému
    – nepracujeme na sobě
    – neponaučili jsme se z 11/9
    – nepřijímáme pravdu protože by to pro nás bylo příliš složité a těžké
    – myslíme si že naše zdravotní problémy vyřeší náš doktor
    – pořád někam a za něčím spěcháme
    – pořád máme potřebu něco někomu říkat, někoho napravovat, někomu pomáhat
    – všechno moc plánujeme
    atd.

    Přeji hezký den.

  9. Karel

    To vse v jednom člověku? Zkusenost hlásí, ze omezení konzumace sacharidů pomáhá. Jde spíš o zdánlivě jednoduchý čin, místo řečí.

  10. Ivana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s konzumací ovesných vloček na snídani? Chutnají mi a pozoruji, že díky složeným cukrům nemám chuť na klasické sladké, ale nevím, zda dělám dobře, vzhledem k tomu, že je to obilovina.
    Díky za odpověď.

  11. Marie

    Dobrý den,
    to téma je zajímavé a myslím si, že na tom něco je. Jen bych to nepřeháněla do extrému, tedy žít úplně bez obilí mi přijde už trochu extrém. Ale omezit, OK, a používat něco jiného než pšeničné mouky a výrobky.

    Ale vidím praktický problém: Mám muže a dva syny „vy vývinu“ – pubertě. ´K svačině do školy mají většinou chleba či pečivo (někdy celozrnné někdy bílé) se sýrem, k tomu nějakou zeleninu jako třeba nakrájenou papriku či okurku, ředkvičky. Ale kdybych Jim dávala jenom tu zeleniny, byť by jí bylo víc, prostě by se nenajedli, nenasytí je to. Co s tím?

    Nebo večer když jsme celá rodina pohromadě a třeba uvařím nějakou hutnou zeleninovou polévku typu bramboračka apod. – tak stejně si k tomu většinou dáme ještě chleba. Tedy já někdy ani ne, pokud zrovna zas trochu dbám „na linii“, ale kluci a můj muž určitě. Prostě se jinak nenajedí.

    Ne nadarmo se těstoviny, rýže, ale i pečivo německy označuje jako „Sättigungsbeilage“ . tedy „sytící příloha“. Bez ní by toho jídla, ke kterému se přikusují, muselo být mnohem víc. Nebo nevím… Jak tohle řešit??

    Jo, ještě musím říct, že já nejím maso už hodně dlouho, a ani z něj nevařím. Takže není řešení udělat k tomu „flák masa“ ;-). To by ani nechtěli.
    Je to tak u nás odjakživa. Když chtějí kluci něco s masen, musí se domluvit s tátou, třeba si jednou za čas koupí nějaký podle nich kvalitní salám. Jinak si mohou dát maso ve školní jídelně, reso. muž když jde v práci na oběd.

    Kluci a manžel jsou štíhlí a sportují, tam obavy nemám, spíš mi jde o to zdraví a ten návyk na pečivo – jak by to šlo jinak? Ale nějak realisticky prosím. 😉

    Druhá věc: Asi bych chleba úplně nezatracovala, ale chtěla bych kdyžtak kupovat kvalitní kváskový. Moc ale nevím kde. V bio obchůdku mají šíleně drahý, to by natrvalo nešlo.

    Děkuji za radu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *