Po čem nejen tloustneme, ale jsme po tom i dementní

moučný mozek obálka„Tak tohle je prostě pecka“ – byla moje první reakce po zaboření nosu do loňské knižní novinky Moučný mozek. Americký neurolog David Perlmutter, který knihu napsal, mi dokonale potvrzuje informace, které jsem za poslední roky sesumírovala, a přidává pěknou porci novinek navíc. Nově a neotřele se dívá především na naše mentální zdraví – ukazuje vliv stravy na náš mozek.

Zní to nudně? Tak jinak: můžeme ovlivnit zda (a kdy) budeme dementní! Odvážné tvrzení, že? Ovšem má to pár pravidel (čtěte dál a dozvíte se je!) – dělat věci jinak než většina. Hledat si informace jinde než většina. Je na každém, do jaké míry a čemu člověk uvěří a do jaké míry hlavně začne něco dělat. Protože – jen věřit nestačí.

Je mi jasné, že kniha bude pro hodně lidí náročná – neustále se na stránkách zmiňují výzkumy a studie. Nu což, není to beletrie, ani červená knihovna. Já jsem si její čtení ale náramně užívala, jelikož se mi v každé kapitole potvrdilo něco, co jsem tak trochu věděla, nebo jsem tušila určitou spojitost. Vy knihu číst nemusíte, nechcete-li – mám pro vás výcuc – tento článek.

Konec moučných mozků v Čechách?

Perlmutttrovo poselství je přesně to, co si potřebujeme vštípit do našich (více či méně) moučných mozků i v Čechách. Jisté povědomí o tom, co je zdravé, už tu trochu je, ale stále to zazdíváme různými výmluvami, proč vlastně „to správné“ nemůžeme u nás aplikovat – uvedu pár oblíbených důvodů:

„Stejně je nejdůležitější být v pohodě, raději sníst rohlík s láskou, než jíst mrkev a být ve stresu.“

Něco na tom bude. Ale jenom něco. Psychika a strava jsou důležité 50:50. Jenže samotnou psychikou s rohlíkem v žaludku to vážně nedáte.

„Když přestanu jíst pečivo, vyřadím sebe (děti, babičku) ze společnosti. Je to nepřirozené.“

Ano, možná je to nepřirozené v moderní společnosti, ale kdo udělal normu z pojídaní moučných výrobků? A kdo ji drží při životě nejvíc? Ti, co z toho mají prospěch a plné peněženky – potravinářské a farmaceutické kolosy. Na tom se chceme podílet? Já myslím, že je potřeba vykročit vpřed, a začít budovat nové normy.

Povíme si něco o roli sacharidů v naší stravě a o tom, co se děje v našem těle po jejich nadměrné konzumaci. Také se mrkneme na vliv lepku na naše zdraví. Prostě a jednoduše, jak můžeme dopadnout, když budeme dál jíst kvanta chleba, rohlíků, koblih, těstovin, pizzy a chroustat ráno „cereálie“.

Všeho s mírou, celozrnné je zdravé…  nebo snad…  cože??

Hned ze začátku předesílám, že vám budu zase brát nejen křupavé rohlíky a sladké koblihy, ale i „rádoby zdravé“ celozrnné těstoviny, kuskus a bulgur. Komu se to nelíbí, ten… má smůlu. Taky se mi to nelíbilo. Do té doby, než jsem zjistila (a zažila) pozitiva bez-pšeničné stravy. Do té doby, než jsem pomohla několika prvním lidem. Když začnete vidět „ty zázraky“, které dokáže změna stravy, navždy vás to změní. Nejsem puritán a občas něco nezdravého sním, ale proč by to mělo tvořit součást mého každodenního paliva, když vím, že po tom budu nejen tlustá, ale i nemocná a blbá? Nevím jak vy, ale já se mám ráda. A i když jsem jinak dost „sluníčkovej člověk“, nechci vám mazat med kolem pusy.

Takže: celozrnné výrobky nejsou o moc lepší než výrobky z bílé mouky. Negativa konzumace obilovin nemůže vyvážit pár minerálních látek v celém zrnu. A když pečivo není čistě kváskové, stejně ty minerální látky tělo nezužitkuje. Pečivo, jakkoliv celozrnné, není zdravé.

Vliv genetiky se přeceňuje – nebuďte pasivní!

Mnozí už jste jistě slyšeli o epigenetice – o tom, že nejsme 100% předurčeni našimi geny umřít na něco konkrétního, nebo mít určitou nemoc. Máme sice zděděné nějaké sklony k různým nemocem, ale co také máme, je možnost podílet se na svém zdraví. Je opravdu jen několik chorob, které jsou vcelku dané (srpkovitá anémie, cystická fibróza…), a kde máme jen mizivou možnost působit preventivně – tyto choroby jsou ale relativně vzácné. Naprostá většina nemocných lidí má choroby, kterým lze předejít a i když už je máte, dá se s tím většinou také něco dělat. Čím dřív ale začnete, tím lépe.

Cukrovka a obezita – jistě, ale i migrény, epilepsie, deprese, Alzheimer či Parkinson, roztroušená skleróza…

Tohle vše souvisí s vaší stravou! Někomu se neobjeví žádná z těchto chorob do konce života (takových moc není), i když se stravuje s prominutím „jako dobytek“. Ale chcete to riskovat? Co takhle raději podpořit naše tělo v léčebných a přirozených mechanismech a nemuset do sebe ládovat miliony doplňků (stačí něco málo), natož léků (ty nejlépe žádné).

V naší poradně se často setkáváme s lidmi, kteří už mají za pět minut dvanáct. Není to lehká práce a já vás vyzývám: začněte řešit malé zdravotní problémy a nadváhu včas. Později to bude mnohem náročnější a dražší. Zapomeňte na to, že vás zachrání lékaři. Zachránit se můžete jen vy sami.

Jedno je jisté, a to, že:  NEJVĚTŠÍ SÍLA JE V PREVENCI – je prostě nutné uvědomit si rizika a začít žít uvědoměle. Jakmile si totiž  nemoc již přivodíte, začíná být za pět minut dvanáct, a mnohdy je již po dvanácté.

Pojďme se postupně podívat na to, v čem je největší problém pšenice (plus dalších obilovin) a výrobků z mouky. Je to lepek a je to příliš mnoho sacharidů v celodenní stravě. Podíváme se dnes hlavně na jejich souvislost s naším mentálním zdravím. Bude to znít revolučně, nicméně je to podložené mnoha studiemi. Dnešní systém nechce, abychom o tom věděli. Kdo by pak bral ty léky, že jo.

Říká se, že cukr je zabiják – nepřehání se to trochu?

Naopak. Málo se to zdůrazňuje. Uvědomujeme si to stále málo, jak moc cukr (v přebytečném množství – takže skoro vždy) vadí. Vězte, že přebytečné množství je pro většinu lidí to, co mají každý den na talíři. Všichni tuší, že sladkosti a stolní cukr není ok. Většina z nás si tak nějak myslí, že se po tom prostě jen tloustne. Jenže…. je tu něco, co je mnohem horší, než jen pupek a velkej zadek. Je to poškozování našeho zdraví.

A jaký vliv má přemíra cukrů a obilovin na náš mozek? Výrobky z obilovin se v našem těle mění velice rychle na jednoduchý cukr, proto pro potřeby tohoto článku budu zjednodušovat a házet sacharidy do jednoho pytle.

Cukr v krvi a stárnutí organizmu

Jedním z dobrých ukazatelů vašeho zdraví je hodnota glykovaného hemoglobinu (HbA1c) . Ten nám říká, jak jsme na tom dlouhodobě (posledních 90 dní) s krevním cukrem. HbA1c má velkou souvislost s fungováním našeho mozku. Laicky – mít dlouhodobě v normě krevní cukr je důležité pro naše mentální zdraví.

Problém glykace při nadměrné konzumaci sacharidů

Pojem glykace znamená navázání sacharidů na bílkoviny, tuky nebo aminokyseliny. Příkladem je stárnutí pleti (vrásky a povadlost), kdy se vlákna bílkovin stávají méně pružná a deformují se. Do jisté míry je glykace nedílnou součástí života (stejně jako zánět nebo produkce volných radikálů!) a má zásadní podíl na stárnutí organizmu. Důležitou informací je, že snížením příjmu sacharidů můžeme zmírnit glykaci a tedy i stárnutí našeho těla. A nejen to!

Glykované proteiny totiž zvyšují (až 50x) tvorbu volných radikálů v těle – dochází pak k poškozování dalších tělesných struktur (i DNA) a následně k nemocím ledvin, oběhové soustavy, cukrovce a zrychlenému stárnutí.

Zařaďte prevenci nemocí do svých priorit – říkám tomu zodpovědnost

Jakmile se dopracujete k diabetu II. typu (cukrovce), zvyšujete výrazně riziko vzniku srdečních chorob a mozkových příhod, Alzheimerovy choroby a zrychluje se vaše mentální stárnutí.

Naprosto zásadní je proto prevence. Tedy snížení sacharidů ve stravě. Poškozování tuků, bílkovin, DNA i RNA volnými radikály je v našem těle značné již ze začátku, kdy ještě nepozorujeme příznaky neurodegenerativních nemocí – Alzheimerovu nebo Parkinsonovu nemoc. Když už nemoc propukne, už nemůžeme změnit úplně vše, jako před tím.

Čím větší břicho, tím větší riziko nemocí

Věděli jste, že přebytečný tuk v těle funguje jako samostatný orgán? Nejhorší je viscerální – břišní tuk – spouští záněty v těle a narušuje metabolické procesy.

Když jde o hubnutí, s cvičením je to vždycky lepší, ale zásadní je úprava jídelníčku. Na nízkosacharidové stravě se hubne nejlépe a navíc je to nejzdravější strava pro naše tělo. Co víc chtít? Jistě, ne vždy to jde jako po másle, z dřívějška máme zhuntovaný metabolismus, rozhozené hormony, u některých lidí to bude prostě trvat, než se dá jejich metabolismus do pořádku. Ale moc jiných možností, než umírnění konzumace sacharidů (plus na to navázaná pravidla), podle mě není. A proč taky hledat jiné cesty, když náš organizmus k takovéto stravě mnoho let inklinuje a dělá mu velice dobře. Proč hledat něco, co nám jako lidstvu není přirozené? Proč vyrábět neustále nové přípravky na hubnutí, když ten hlavní nástroj máme přímo před očima – základní potraviny a základní pohyb.

brain2.600.000 let se vysokotučná (nízkosacharidová) strava podílela na utváření lidského genomu. Jinak je tomu až posledních 10.000 let a my čím dál víc tloustneme.“

 

Stále si myslíte, že cukry jsou nejlepším zdrojem energie?

O vlivu cukru na naše cévy, o tom, jak je to s cholesterolem – chci napsat zase jindy. To je také téma s velkým T. Ve zkratce – zapomeňte na řešení cholesterolu, nasyceného tuku a dalších pseudo-problémů. Problémem je cukr a přemíra sacharidů + přemíra nevhodných tuků (většinou rostlinného původu), což vede k větší zánětlivosti v celém organizmu.

Mírná ketóza je velice zdravá

Na rozdíl od jiných savců, dokáže lidský mozek zužitkovat alternativní zdroje energie. Dochází k tomu cca po třech dnech, je-li ve stravě „nedostatek“ glukozy. Proto nemáme problém být určitou dobu bez potravy. A není to tak, že bychom začali hned odbourávat naše svaly (z bílkovin totiž umíme také tvořit glukózu). Umíme získávat energii i z tzv. ketolátek. Kyselina beta-hydroxymáselná (beta-HBA) je dokonce účinnější palivo než glukóza. Najdeme ji například v ….tádydááá… kokosovém oleji. Tato mastná kyselina navíc chrání naše nervové (mozkové) buňky.

Mírná ketoza je mimochodem velice zdravá. Pozor – někdy dochází k záměně pojmů keto-acidoza vs. ketóza. To první se může stát jen diabetikům I. typu – jelikož jejich tělo nedokáže produkovat dostatek inzulínu a z důvodu poklesu pH a neschopnosti zužitkovat glukózu bez inzulínu dojde k závažnému stavu, kdy je nutné vyhledat lékaře. U zdravého člověka se to nestane. Pro diabetiky, kteří si musí píchat inzulín, tedy není ketóza vhodná, z výše zmíněného důvodu. Pro většinu ostatních lidí je její lehčí forma naprosto vhodná. Když to hodně zobecním, většině lidem by stačilo čerpat sacharidy téměř jen ze zeleniny.

Druhý viník našich problémů – lepkavá bílkovina

Nejde jen o cukr a přebytek sacharidů, vadí nám i lepek. Všem.

brain„Citlivost na lepek je největším a nejpodceňovanějším zdravotním rizikem dneška.“

Gluten (lepek) znamená latinsky lepidlo. Extrémním projevem citlivosti na lepek je celiakie. Ale není to tak, že buď vám lepek vůbec nevadí, nebo vadí a jste celiak. Mezitím je mnoho mezistupňů. Zajívamé je, že každý čtvrtý člověk má od narození větší náchylnost k celiakii.

Asi 30 % západní populace má vyšší citlivost na lepek. S ohledem na naši nervovou soustavu ale do určité míry škodí všem. U každého člověka se to projeví jinak, podle jeho zděděných sklonů k určitým nemocem – obezita, srdeční onemocnění, autoimunitní choroby. Preventivními kroky se těmto nemocím dá přecházet!

Dnešní obiloviny jsou jiné než ty před 10 000 lety! Obsahují až 40x více lepku než před desítkami let. Jejich konzumace je mnohem návykovější. Po rozložení lepku na polypeptidy, tyto tzv. „exorfiny“ pronikají do mozku – mohou se navázat na morfinové receptory a navodit „pocit opojení“. Ano, konzumace houstiček je návyková. Sladké pečivo je ještě horší.

Perlmutter dokonce tvrdí, že průmyslově zpracovaná pšenice (chléb apod.) zvyšuje glykémii více než sacharóza – stolní cukr. Z jeho vlastní praxe neurologa má bezpočet případů zásadního obratu zdraví u lidí, kteří vyloučili lepek ze své stravy a snížili konzumaci sacharidů ve prospěch tuků – a ejhle – zbavili se deprese, chronické únavy, zvrátili diabetes II.typu…

Lepek také nabourává náš imunitní systém tím, že brání vlastní tvorbě antioxidantů. Jíst lepek a přitom brát antioxidanty za x tisíc Kč? Volba je na vás. Podle informací, které mám, je nejúčinnější nebránit vlastní antioxidančí kapacitě našeho organizmu a podporovat ji, než užívat antioxidanty jako takové v doplňcích. To ovšem neznamená, že jsem proti doplňkům a antioxidantům obecně. Toto téma je na delší dobu, můžeme to probrat na konzultaci, v souvislosti s vašimi individuálními potřebami.

brain„Skoro 2.000 let trvalo, než jsme přišli na to, že běžná bílkovina (lepek), kterou jsme zařadili do svého jídelníčku z evolučního hlediska teprve nedávno (před nějakými 10.000 lety) může způsobovat nemoci, které postihují nejen naše trávicí ústrojí, ale i kůži a nervovou soustavu. U lidí s neurologickými projevy citlivosti na lepek nemusí být přítomny příznaky v zažívacím traktu, takže neurologové musí znát běžné neurologické symptomy této nemoci a metody její diagnostiky.“

Dr. Hadjivassiliou a kolegové v Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry z roku 2002.

To stále ještě není vše, na řadu přicházejí hormony

Hormony a jejich obrovský vliv na obezitu a další nemoci

Leptin

Jedná se o hlavní hormon, který zodpovídá za zánětlivé reakce našeho těla a spolurozhoduje o tom, zda-li nás popadne neovladatelná chuť na sacharidy, je silně ovlivňován spánkem. Tento hormon je velice důležité dostat pod kontrolu. Byl objeven teprve roku 1994, produkován je totiž…. tukovými buňkami – ha! Leptin dokáže hodně promluvit do toho, zda skončíme jako vypasená prasátka, a jak moc se nám zcvrkne mozek!

Leptin patří do velice složité hormonální soustavy našeho organizmu, a mimo jiné má i vliv na naše emoce. Sám o sobě leptin není špatný, ale vadí nám, když je ho moc (tzv. dobrého pomálu). Čím vyšší citlivost (schopnost receptorů rozpoznat ho) si k leptinu uchováte, tím budete zdravější. Leptin v podstatě řídí metabolismus savců. Řídí, kdy dostaneme hlad i kolik energie uložíme do zásob.

brain„Jestliže je někde ve vašem hormonálním systému zádrhel, třeba při vylučování adrenalinu nebo pohlavních hormonů, bez upravení hladiny leptinu s tím nic nesvedete.“

N.T. Gedgaudas (uznávaná nutriční terapeutka) – Primal Body, Primal Mind, 2011

Nízká hladina leptinu vede k přjejídání. A odkud pochází ta nízká hladina? Spánková deprivace!

Leptin má jistou podobnost s inzulínem. Oba hormony potřebujeme v určitém množství. Oba v nadbytku velice škodí a jsou prozánětlivé. Můžete si přivodit jak inzulínovou tak leptinovou rezistenci (neboli necitlivost vašich buněk vůči těmto hormonům – a to už začíná být průser). Nápravou přebytku těchto hormonů je pouze kvalitní spánek a úprava stravy.

Ghrelin

Ghrelin je hormon, který nám dá najevo, že je třeba se najíst. Nerovnováha mezi leptinem a ghrelinem je problém. Člověk, ač najedený, má „hlad/chuť“ jíst dál. Jak to pak vypadá, možná mnozí znáte z vlastní zkušenosti.

U mužů stoupá hladina ghrelinu při nedostatku spánku. Mají pak více chutě na sacharidové potraviny. Dochází k rozkývání glykémie, zánětům, onemocněním spojených s funkcí mozku. U žen je jiný mechanismus se stejným výsledkem – při nedostatku spánku se sníží hladina hormonu, který potlačuje chuť k jídlu.

Jak „přepsat svoji budoucnost“ aneb co můžeme udělat s tím, co víme

Co dělat, chceme-li být zdraví a nemít: cukrovku, anorexii, deprese, epilepsii, schizofrenii, Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu? A když už něco z toho máme, jak se co nejdéle udržet fit (konzultujte prosím svůj zdravotní stav s odborníkem!)?

Omezte příjem sacharidů na cca 50-100 g denně (nezapomeňte, že toto je velice individuální, někomu doporučím ještě méně – akutní stavy, někomu mnohem více – výkonnostní sportovec). Určitě nejezte pravidelně více než 150 g sacharidů denně. U mnoha lidí se uplatní tzv. ketogenní dieta a to i jako součást léčby onemocnění – snížíme příjem sacharidů pod 50 g / den, zdrojem energie jsou pak ketony místo glukózy.

Nejezte obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen).

Hýbejte se minimálně 20 minut denně (alespoň procházky). Ideál je někde jinde, ale toto je nezbytné minimum. Aerobní pohyb má velký vliv na zdraví našeho mozku! A nemusíte nikde běhat do umření, stačí běžný pohyb – třeba ta chůze. Pohyb totiž tlumí záněty, zvyšuje citlivost na inzulín, zlepšuje regulaci glykémie a mnoho mnoho dalšího. Podle uskutečněných studií je pro váš mozek přínosnější procházka než luštění křížovek!

Skvělými doplňky jsou kurkuma (protizánětlivý kurkumin, je obsažen v kari), DHA (jedna z omega-3 mastných kyselin). Dále pak vitamín D, probiotika, kyselina alfa-lipoová, resveratrol a kokosový olej.

Své místo má i pravidelný půst a taky již zmíněný spánek.

Nechte si poradit a pomoct přímo od nutriční terapeutky

Konkrétní rady, a to tak, aby fungovaly právě Vám, poskytuji na individuálních konzultacích. Chcete-li pomoci s čímkoliv ohledně stravy a Vašeho zdraví – jsem tu pro Vás. Nebojte se mě kontaktovat, i když už máte nějaké zdravotní problémy (roztroušená skleróza, cukrovka, Parkinsonova choroba, nebo „jen“ obezita) – stravou se dá opravdu hodně změnit a zlepšit. Pracovat na sobě budete hlavně VY, já Vám ovšem pomůžu s jídelníčkem, nasměruju, podpořím. Ráda pomáhám lidem hubnout, ale ani nevíte, jak mě těší, když někomu pomůžu zlepšit jeho zdraví. To je moje hlavní poslání.

Pár slov na konec

brain„Chci vám říct, že degenerace mozku není předurčena geneticky. Není nevyhnutelná. A pokud patříte k těm, kdo trpí nějakou jinou nemocí, která má svůj původ v mozku, např. chronickými bolestmi hlavy, depresí, epilepsií nebo výkyvy nálad, pak nemusí být na vině vaše zděděná DNA. Souvisí to s tím, co jíte!“

David Perlmutter – neurolog, člen Amerického sdružení pro výživu, zakládající člen Amerického výboru pro integrační a holistickou medicínu, autor knihy Moučný mozek (Grain Brain).

112 komentářů u „Po čem nejen tloustneme, ale jsme po tom i dementní

  1. Láďa Botlo

    Jen mohu napsat že je to moc pěkné čtení moc se my to líbí jsem zaměstnanec 21let na neurochirurgii a práce neurochirurga a neurologa se my moc líbí příjemný den vám přeje Láďa Botlo

    1. danube

      Tak ještě odstraň ty pravopisné chyby, když pracuješ na té neurologii. Asi bych se ti nechtěla dostat do rukou.

      1. Alena

        Díky za spolupráci, zrovna jsem si říkala, že už asi nikdy na neurologii raději nepůjdu, když tam pracují takové chytré hlavy.

      2. david kouba

        Vase omezení je desive, zajímá Vás pravopis a převyšuje hodnotu článku. Je zajimave, jak se člověk dokáže degradovat a přitom věřim, ze az se Vam projevi demence, kde mate asi dobre našlápnuto, pobezite k lékařům velmi rychle a bude Vam jedno, ci pisou pravopisne, nebo ne. Je to vubec tak dulezite, nerozumela jste něčemu, tak proc to komentujete!? PRO TO JE TEN SVET JAKEJ, LIDE RADEJI KRYTYZUJI VE SVE MALOSTI NEZ OCENÍ NĚCO, KDYZ SE JICH TO BEZPROSTREDNE NETÝKA. Je me Vás lito, Váš zivot musi byt ukazkove pravopisny…

        1. Andy

          Přesně tak, co je horší, špatný pravopis nebo demence či obezita atd. Kdo většinou kritizuje pravopis nechápe podstatu článku a to nejen na tomto webu.

          1. kamajka65

            …když je to tedy tak ubohé… Když budete mít zdravotní problémy, půjdete za lékařem, co se plete, byť „jen“ v pravopisu, nebo půjdete za tím, co se neplete..? Lékařské studium je tak náročné, že pravidla českého pravopisu jsou naprostá banalita… Podle mě je vizitkou každého Čecha, aby psal správně, a jen ignorant může napsat, že je to vlastně jedno… Navíc se mi zdá, že ti rozhořčení výše vlastně nepochopili, že kritizující komentář byl vtipný… a to je snad ještě horší…

      3. petr

        joo ona vlstne neurologie je o jazyce a mluvnici 😀 😀 😀 prestante jist ty rohliky a pak vam mozna dojde ze v zivote jsou dulezitejsi veci nez spravně napsat slovicka myslim ze jde o myslenku kazdopadne to jen vypovida o Vasi inteligenci……

      4. Libuše Tvarůžková

        UVEDENÝ pracovník může být lapiduch,či jiná pomocná síla,nebo lékař ze zahraničí a potom je bezpředmětné se zabývat chybami…pěkný den-článek je super a něco o tom vím..L.

      5. IZi

        Vy jedny „kritičky“ dokonalé… Láďa je evidetně cizinec 😀 To jste mu ale „nandaly!“

    2. Stump

      Trochu mi tady chybí jedna důležitost: CO TEDA MÁME JÍST KDYŽ NE SACHARIDY???
      Podle mě je potřeba si uvědomit, že člověku nejbližší tvorové jsou primáti a ti konzumují téměř výhradně sacharidy ve formě ovoce. Nejde o to vyřadit sacharidy z jídelníčku, jde o to JAKÉ sacharidy konzumujete. Čerstvé ovoce je základní, nejvhodnější a nejdůležitější potravinou pro člověka. NEBOJTE SE OVOCE a budete zdraví. Přebytek tuku ve stravě je naprosto stejný problém jako přebytek obilovin. Mírná ketóza je zravá? Proboha to snad ne… Jsme jediní živočichové, kteří konzumují vařené a pečené nesmysly a taky jediní živočichové, kteří jsou nemocní. Teda také kromě těch zvířat, která podobnými nesmysly krmíme. Zvířata v přírodě jsou zdravá, protože konzumují to, k čemu jsou předurčeni, jen my si myslíme, že můžeme jíst úplně všechno a taky se to na nás podepisuje. Pokud bych měl doporučit jedinou knihu, pro ty, kdo se opravdu nebojí být zdraví: Dr. Douglas Graham: 80/10/10 diet. Bohužel v angličtině. Pokud si někdo myslí, že zdravá je jakákoli jiná strava, než SYROVÁ, hodně štěstí.

      1. nehehe

        na miesto cukru sa da pouzit jedna rastlina ako sladidlo…listeria sa mi zda sa vola,neviem to teraz isto,ale je to lepsie a zdravse sladidlo.nieco ako nekupim si jodovu sol v obchodu co je cista chemia,ale himalajsku sol.a k tomu co mame jest,tak podla jednej knihy(nespomenem si jaka) nebola o jedle,ale typek tam popisoval aj to ,ze clovek neni stavany na jedenie masa,ako nase zuby a aj traviaci system

      2. Dietolog

        Existuji potraviny prirozene bez lepku, pohanka, jahly, oquinoa, ryze, atd, existuje i pecivo bez lepku, kdo hleda cestu ten si najde zpusoby, kdo stoji na miste hleda jen duvody (jak to nejde) 🙂

        1. Alena

          To je sice hezké, ale i rostlinná strava, jak dobře víme, je plná chemie a jedů. Pokud někdo nemá svoje políčko a nemůže si vypěstovat opravdu čisté bio potraviny, tak se v dnešní době, nemůže věřit nějakému nápisu na sáčku, že je to skutečně BIO !!!!! Již z mnoha stran, se člověk dozvídá, že farmáři s bio potravinami jsou takzvaní noční chemici. V noci, aby nikdo neviděl, pokropí kde čím a kdyby jsme dali do laborky to co jíme několika násobně dražší, nežli nebio, asi bychom se divili co všechno sníme.

      3. Vera

        suhlasim ze surova strava je najlepsia a najprirodzenejsia, este som nepocula o niekom komu by uskodila vyslovene dana strava ! nahody ako nejaka choroba ktora sa potom niektorym ludom kt. konzumuju len surove potraviny prihodi ale okamzite ujistuje odporcov ze je to kvoli danej strave… o tom to co skutocne sposobilo zdravotny problem nemaju ani sajnu a na svete je dalsich xy ludi ktori su prave vdaka RAW strave zdravi ale to je uz len „detail“… s vyradenim peciva tiez suhlasim, a takisto suhlasim ze je to tazke, preco ale autorka clanku chce vyradzovat vsetky sacharidy ( pokial nemala na mysli len sacharozu) nerozumiem…

        1. Stump

          Tak to se dám podat, co je tedy základem stravy primátů. Nebudu to ani googlit, vím, že polovina toho co sežere gorila nemusí být ovoce, ale jí taky hodně semen, a že šimpanzi si občas uloví šimpanze z jiné tlupy z rituálních důvodů, ale jinak bych se vsadil, že ano, primáti jí hlavně ovoce…

          1. marta

            …obávám se, že to není z jen z rituálních důvodů, ale z potřeby živočišných bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem pro živočišnou buňku

      4. Iva

        Promiňte, ale syrové vepřové byste si asi nedal. Syrovou mouku nebo nevařenou rýži zřejmě také ne a obávám se, že i syrové brambory by vám zrovna neprospěly… Taktéž syrová zralá kukuřice by vám v žaludku udělala paseku, o střevech ani nemluvě, tuším, že ani syrová čočka by nebyla zrovna stravitelná. Ale jestli myslíte, že tyto vyjmenované potraviny (a to jsem brala namátkou) jsou lepší v syrovém stavu, tak hodně štěstí.

        1. Stump

          Ne já to myslel tak, že tyhle potraviny nejsou vůbec vhodné ke konzumaci člověkem 😀 Ale hodně lidí se bojí se vůbec pokusit to pochopit…

        2. marta

          Ještě je to jinak – syrové vepřové je výborné, ale musí se umět připravit – takový „tatarák“ z vepřové panenky je lepší než z hovězí a strávíte ho během 15 min. Velmi rychlá energie a nutričně velmi pestrá strava. Bohužel nás na medicíně neučí, jak a s čím co trávíme… ale informace jsou, jen je vyzkoušet ( neuplatněné informace jsou také k ničemu;-) ) Přeji radostné odhodlání vyzkoušet. Mně se to vždy vyplatí – není nad vlastní zkušenost:-)

      5. Kateřina Lainová

        Doporučuji knihu Tao zdravého stravování od Bob Flaws. Každý jsme jiný a diktovat všem raw není rozumné. Mě např. moc neprospěla. Každý by si měl uvědomit, co prospívá jemu. Jinak v ovoci není sacharid o kterém se píše ve článku, ale fruktóza.

        1. wiera

          Tak tak..Bohužel to MY bije děsně do očí. Jelikož se jedná o komunikaci prostřednictvím psaného slova, bylo by vhodné umět psát. Ale jak tu už někdo napsal, to že někdo píše hrubky nemá nic společného s tím, jak je ve skutečnosti inteligentní. Je to prostě pouhá neschopnost. Každý nějakou má..S článkem myslím že vesměs souhlasím. A je asi fakt, že pečivo opravdu není tím správným jídlem pro savce. Kdo v přírodě vyrábí a konzumuje pečivo? Jen lidi. Žít bez pečiva se dá. Jíst pečivo je pohodlné a je to všude k dostání. Obzvlášť to pšeničné. Ale jíst ho opravdu nemusíme. Jezte bílkoviny. Ty zkutečně potřebujeme a nasytí.
          ..omlouvám se, pokud se mi do příspěvku připletla nechtěně nějaká hrubka…;-)

    3. Marie

      Možná jako neurochirurg jsi dobrý,ale čeština ti asi ve škola zrovna nešla.Je to trapné takové hrubky!!

    4. Vladislava

      Ta hrubka je vážně masakr, ale omluvila bych ji, neboť v zápalu boje se občas něco podobného stalo jistě vám všem. Důležitá je pointa a za tu dávám 1

  2. Anna T.

    Dobrý den,
    naprosto souhlasím, omezit pečivo, omezit lepek, omezit obiloviny.. teď v předjaří to jde lépe, ale čím nahrazovat v zimě, kdy ovoce a zelenina jsou umělé a nedobré?

    1. Stump

      Člověk je tropický živočich, proto si nosí tropy všude s sebou, teda spíš na sobě (oblečení). Zima vyžaduje kreativitu nebo odstěhování se do tropů. Jé pardon, já úplně zapomněl na supermarkety a to, že ovoce je neustále dostupné i tady…

      1. Dáša

        Stump, máš pravdu, ovoce je sice v supermarketech ale je umělé, bez chuti, bez vitamínů a obarvené, plné umělých hnojiv a bůh ví čeho všeho…. tak potom dobrou chuť 😀

        1. Stump

          Existují taky speciální obchody s ovocem a zeleninou kde je úplně všechno organické a bio a v těch supermarketech je drtivá většina taky v pohodě, nechutná to akorát jazýčkům zmlsaným kravinama typu cocacola. „Vše umělé bez chuti a vitamínů…“ lol. A pokud někdo namítá třeba cenu tak já osobně šetřím kde se dá, ale na zdraví ne.

  3. Liba

    Mohu jen potvrdit, 12 let jsem držela striktní bezlepkovou dietu, vypadala jsem o 15 let mladší a cítila se fantasticky, před 5 lety jsem ji porušila a neuměla se vrátit a je to hned znát ve všech směrech, tak se k ní zase vracím, a to, prosím, podotýkám, že nemám alergii, ale vím, že mi lepek ubližuje a bez něj se žije mnohem lépe.

  4. Lékař

    Autorka nemá valné vzdělání ve stravování natož v metabolismu lidského těla. V opačném případě by moc dobře věděla, že:
    Mozek umí z ketolátek pokrýt nanejvýš 50 % energetické spotřeby, zbytek musí dodat sacharidy, tedy mozek bez sacharidů žít neumí.
    Lepek škodí jenom lidem s alergií nebo přecitlivělostí na lepek a těch je v populaci maximálně 5 %. Ostatní mohou jíst obiloviny bez starostí.
    Obsah lepku v současných obilninách může být vyšší, to je však kompenzováno celkově nižší spotřebou obilnin, díky dostupnosti jiné potravy.
    Různé druhy sacharidů jsou všude v zelenině i ovoci, kdyby se strávník chtěl zcela vyhnout sacharidům, mohl by jíst prakticky jenom maso, ořechy a oleje a to každý vidí že by to nedopadlo dobře.
    Cukrovka nevzniká z konzumace cukru, opak je často opakovaný omyl.
    Půst delší než jeden den je metabolický nesmysl.
    S článkem se dá souhlasit jedině s pravidelným pohybem denně.

    A to legrační závěrem: Ve středoevropském regionu se lidé několik stovek let ládovali obilím, brambory, mlékem vrchem spodem 3x denně a žádná cukerná ani lepková pandemie se nekonala.

    1. Lékař 2

      To „Lékař“:

      1) „Mozek umí z ketolátek pokrýt nanejvýš 50 % energetické spotřeby, zbytek musí dodat sacharidy, tedy mozek bez sacharidů žít neumí.“

      Autorka nikdy nenapsala, že je proti konzumaci sacharidů, ale že je v pohodě stačí doplňovat primárně zeleninou. Zmínila i sportovce a pravděpodobný vyšší příjem. Její interpretaci lze brát jako rozumnou reakci na moderní dobu, kdy se lidé ládují nekvalitními sacharidy od rána do večera. Stačí kouknout na nákupní košíky ve frontě někde v supermarketu. Takže tu máme těstoviny, housky, tatranky, mléčnou čokoládu, lipánky, banány no a pak nějaký ten levný eidam + třeba paštičku plnou chemie.

      2)“Lepek škodí jenom lidem s alergií nebo přecitlivělostí na lepek a těch je v populaci maximálně 5 %. Ostatní mohou jíst obiloviny bez starostí.“

      To vy ale vědět NEMŮŽETE, je to minimálně 50/50 v tom lepším případě. Sláva internetu.

      „Obsah lepku v současných obilninách může být vyšší, to je však kompenzováno celkově nižší spotřebou obilnin, díky dostupnosti jiné potravy.“

      Viz. nákupní košíky.

      3)“A to legrační závěrem: Ve středoevropském regionu se lidé několik stovek let ládovali obilím, brambory, mlékem vrchem spodem 3x denně a žádná cukerná ani lepková pandemie se nekonala.“

      V obilí bylo méně lepku, velkou roli hrála fermentace a taky mléko nebylo pasterizované.

      Závěr: Za zvážení stojí určitě i metabolické typy. Možná bych byl zdrženlivý ohledně toho co se jedlo před x tisíci lety. To nikdo také NEVÍ. Nové důkazy ukazují na velmi vyspělé civilizace již před 10 000 lety př.n.l. Co třeba Göbekli Tepe? Vyspělá civilizace = možné zemědělství = možná konzumace bůhví čeho. Na to jeden restart třeba asteroidem a máme opět prd :- )

      Autorce tak jako tak fandím. Je to skvělá reakce na moderní způsoby života. Jen tak dál 😉

      1. Lenka

        Moc Vám děkuji za tento komentář, pane doktore. Také fandím autorce článku a nyní i Vám. Hezké den. Čtenářka Lenka

      2. marta

        Máte pravdu, pane doktore (lékař 2), autorka napsala poměrně srozumitelně pravdu, co nám ubližuje – moc jí fandím! Sama mám vyzkoušeno – zatím něco přes 3 roky – nejen bez lepku, ale i bez polysachyridů (složitých cukry, škrobů – tj. veškerého obilí, vyjma pohanky, .. atd.) – nikdy jsem neměla trvale tolik energie a nezvládala jsem tak snadno tolik práce jako nyní. I životní problémy se snáze řeší, když má na to človek kapacitu a energii 🙂

    2. rudolf

      Svojím komentárom ste pekne demonštrovali typickú neznalosť problematiky výživy. Čo takto zliezť z piedestálu všeznalého a občas si niečo prečítať? Odporúčam stránku dr. Mercola.com

    3. rudolf

      Pán lekár, ľudia asi celé stáročia nejedia pesticídy ako teraz. A „autorka“ iba tlmočí názor dr. Perlmuttera, o ktorom ste zrejme ešte nepočul. A to je smutné.

    4. Dietolog

      Mily pane ne vsechno obili obsahuje lepek, nasi predkove nejedli housticky ze supermarketu ani uzeniny ve ktrych je 50-70% mouky barviv a jedovatych udicich a tavicich soli. O potravinach toho moc nevite a clanek jste spravne nepochopil.

      1. Jarda

        Milý dietologu.
        Všechno obilí obsahuje lepek. Pšenice, ječmen, oves i žito i když rozdílná množství. Ty houstičky ze supermarketu jsou, kupodivu, vyrobeny z mouky, která neobsahuje ani polovinu lepku, který by měl být v pšeničné mouce. Lepek je totiž ve mlýně odstraněn, protože je drahý. Je potom přidáván do vysokolepkových mouk, které jsou až dvakrát dražší než ty obyčejné a běžně je nekoupíš.
        Houstičky ze supermarketu se vyrábí z nízkolepkové mouky do které je přidán L-cystein, aby se z mouky ochuzené o lepek dalo vůbec něco pěkného upéct. Mimochodem tento L-cystein se pro celou Evropu vyrábí v Číně z čínských vlasů.
        V uzeninách tavící soli nejsou, ty jsou v tavených sýrových umělých hmotách.
        O potravinách víte méně než ten pán do kterého se navážíte a článek jste pochopil úplně špatně.

    5. Kočka

      Já jsem zkoušela dva týdny ketodietu a když už jsem nemohla vyjít do malého kopečku a dělala mi docela velký problém i obyčejná jízda na kole do nicotného svahu,tak jsem opustila maso a začala jíst zase i chleba.Neměla jsem vůbec žádnou energii,tak nevím,kde ji berou jiní,kteří své pokusy vychvalují.

      1. annajermarova Autor příspěvku

        Kočko, byla jste opravdu v ketóze a měla dostatek tuku? Největší chybou bývá, že člověk sice vyloučí většinu sacharidů, ale nepřijímá dostatek energie. Prostě se pořádně najíst. Není se opravdu čeho bát. Je ale fakt, že lidé hodně závislí na cukru mívají „cukrovou horečku“… prostě drogová odvykačka, tak to prostě je. Ale ty benefity, které pak přijdou! AJ

        1. Petr

          ..no já nevím..jím jenom pečivo a hodně cukru a čoko tyčinek a sladkostí denně ..také miluji maso, mléko a sýry…dělám noční a občas piju alkohol..a v 50 mám pleť jako miminko a na tenise proháním 40 níky …jenom teda že dlouho spím ))

      2. Dáša

        Myslím že chlaba Vám nechyběl, jak si myslíte že žijí lidé s bezlepkovou dietou? Jsou normálně fit a vyjdou do kopečku i bez chleba… Jen ty živiny musíte nahradit…

      3. Jarda

        Přesně,
        já jsem si ketodietou vyvolal dnu, se kterou bojuju už několik let. Zvlášť muži by měli být na ketogenní dietu opatrní.

    6. Fuša

      O těch bramborách a stovkách let bych ovšem pochybovala a také o pšenici v dnešní podobě. Pokud vím ve středověku se vařily hlavně různé kaše z pohanky nebo jahel a dělaly se slané i sladké (sladilo se hlavně sušeným ovocem) a pak se používal hlavně hrách řepa vodnice apod. Maso jen někdy. Ve vyšších kruzích to ovšem vypadalo trochu jinak a také zdravotně na tom tito lidé byli spíš tak jako my. Určitě tzv. prostí lidé (pokud měli dostatek svého jídla) na tom byli zdravotně určitě líp.
      A ještě k té gramatice. Patří , pokud vím, k základnímu vzdělání každého Čecha a navíc dnešní technika za nás případné chyby ohlídá. Alespoň můj počítač to tedy umí!!

    7. Omasta

      Píšete samé omyly pane lékaři
      Mozek umí z ketolátek pokrýt nanejvýš 50 % energetické spotřeby, zbytek musí dodat sacharidy, tedy mozek bez sacharidů žít neumí.
      Jednak mozek nespotřebovává veškerou energii, kterou sníme a
      při hladovění se glukóza tvoří v játrech.
      Sacharidy jsou v ovoci, zelenině a vám nepodaří je omezit na nulu.

      Různé druhy sacharidů jsou všude v zelenině i ovoci, kdyby se strávník chtěl zcela vyhnout sacharidům, mohl by jíst prakticky jenom maso, ořechy a oleje a to každý vidí že by to nedopadlo dobře.
      Nedopadlo by to dobře, protože lidem pořád tlačíte vegetabilní pootraviny.

      Cukrovka nevzniká z konzumace cukru, opak je často opakovaný omyl.
      Cukrovka kromě jiného vzniká z konzumace cukru a sacharidů zároveň s nedostatkem vlákniny a tuků nebo po rostlinných tucích.
      http://stalemladi.cz/nejmasovejsi-jed-repkovy-olej-ukroji-nam-10-let-ze-zivota/

      A to legrační závěrem: Ve středoevropském regionu se lidé několik stovek let ládovali obilím, brambory, mlékem vrchem spodem 3x denně a žádná cukerná ani lepková pandemie se nekonala.
      Teprve poslední desítky let se velmi zvýšila konzumace bílé mouky bez vlákniny v kombinaci s minimem tuku nebo s rostlinnými oleji

  5. Ondra

    Škoda, že je celý článek nakynutý zbytečnými, balastními kecy. Pokud by byly uvedeny jen podstatné informace, zabral by sotva třetinu a byl by daleko přínosnější. Takhle připomíná interpelace v parlamentu.

    1. Alena

      To sedí.
      Pokud by skutečně někdo věděl co je na 100% nejlepší a nejzdravější, tak může vypsat body, toto NE a toto ANO. Sáhodlouze o ničem a to nikdo nezmiňuje, geneticky upravené potraviny o kterých ani nevíme, že konzumujeme, co nám nacpou do prodejen ani netušíme. Co z toho za pár let bude za problémy, to je zatím ve hvězdách.

  6. Orioniti

    Nestarejte se o to, co do vas vchazi, ale co z vas vychazi. Nestarejte se o to,, co budete jist zitra, protoze dnesek ma dost svych starosti. Honil se za zdravim Kdekdo.. Mel plno suplementu na stole, caju, vitaminu, za stovky. Utikal pryc od nemoci. Tak tak ho otravili doktori, predavkovanim injekce na srdce. To tak je. Pred cim utikas to te chytii a za cim utikas, to ti utece. Steve Jobs jedl malo, maloco, malokdy a delal ruzne budhisticke ocisty. Umrel mlad na nevylecitelnou nemoc. Clovek, ktery je silny, toho neznici hned tak neco. Slabemu nepomuze ani nesladit, nesolit.Dokud mame zaludky a konecnik, meli bychom ho pouzivat. V opacnem pripade nam mohou onemocnet. Za nasich casu byl cukr to, co zivi mozek. Myslet si, ze je neco zdrave a neco zpusobi chaos v tele. Vime, ze je jedovate vsechno, voda, vzduch. Tak proc tu hledat neco zdraveho. Musime brat to, co tu je a verit, ze nase telo je tak silne, ze mu neublizi ani ozarovani se Slunce ani atomovy mrak.

      1. Lékař

        Jak dopadl Jobs víme.
        Tl;dr „jezte méně pečiva a těstovin, více zeleniny“
        Zbytek článku je čirá ezoterie.

        1. annajermarova Autor příspěvku

          Proto hodně veganů přejde na paleo/primal, což je podle mě lepší koncept. I když zobecňovat je ošemetné. Pane anonymní Lékař, zkuste konstruktivní kritiku, prosím – tzn. přesně k věci, ať se můžeme vyjadřovat konkrétně. AJ.

      2. Vera

        Ako to ho urcite zabilo…neviem konrktene na aku chorobu zomrel ale s jeho nekonzumaciou masa alebo aj inych zivocisnych produktov to nemusi mat absolutne nic spolocne 😀 ako by niekto chcel trvdit ze ak ste vegetarian a umriete na bensotu tak je to urcite tym ze ste nejdeli maso 😀

    1. Petr

      Ano, ano, ano! Nic se nemá přehánět, ani péče o stravu. Jinak člověk zabije život tím, že bude neustále řešit, co jíst. Smrt je nevyhnutelná. To však neznamená, že nebudu jíst tak, aby mi bylo dobře 🙂

      1. A.

        Naprostý souhlas. Já si neustálým řešením toho, co je zdravé a hledáním článků na internetu vypěstovala vyloženě psychickou nemoc s níž jde ruku v ruce totální fyzická degradace. A nedokážu tomu zabránit, prostě nedokážu. Už několik let jsem všemi těmi informacemi, které si často dost odporují, natolik zmatená, že vlastně nevím co jíst, aby mi to „neškodilo“ a hlavně vůbec netuším, jak z toho ven. Ve všem je totiž „hrozba“, takže mi logicky nic neprospívá. Jestli můžu něco radit, nestudujte tolik a nenechte se vystresovat nejnovějšími výzkumy. Zkuste naslouchat svému tělu a pocitům, dokud to dokážete, a tím se řídit. Až toho načtete tolik, co já, tak už to nepůjde a budete…. no tam co já. A to opravdu nikomu nepřeju.

        1. Petr

          Polovinu života se člověk učí blbosti, aby se jich druhou polovinu života zbavoval. Vyprazdňování plné nádoby je však těžší, neboť jsme se to nikde nenaučili a nevíme proto, jak. Ale jde to. Stačí k tomu jen trochu hledat a trochu odvahy. Přeji pevné nervy 🙂

        2. Vera

          A. – krmte male dieta ( od veku kedy je schopne prijimat inu potravu nez materske mlieko) iba surovou zeleninou a ovocim , popr. orechmi ci inymi castami rastlin a ich plodmi a , potom v 2 roku zivota pred neho polozte surove maso-este lepsie zive zviera , zeleniu ovocie a skute aj to suche pecivo bez vsetkeho mozneho co sa na neho kyda a uvidite co si vyberie ze bude jest…to co si vyberie je pre neho najprirodzenejsie a najlepsie… predkladat pred neho sladkosti vyslovene ako lizanky cokolady a vselico mozne co si vieme predstavit nemusite lebo snad je nad slnko jasne ze toto ani potravinami nazvat nemozno….
          problem ktori vas tak miatol, co mate jest co nie , co je pre telo prirodzene a teda dobre je hned vyirieseny 🙂

          1. Copy-Paste Majster

            Ono sa to dá aj otočiť – parafrázujem:
            A. – krmte male dieta ( od veku kedy je schopne prijimat inu potravu nez materske mlieko) iba surovým mäsom a potom v 2 roku zivota pred neho polozte ovocie a zeleninu a uvidite co si vyberie ze bude jest…to co si vyberie – a bez pochýb si vyberie mäso – je pre neho najprirodzenejsie a najlepsie…
            Naozaj?

        3. Alena

          Děkujeme za komentář, to je ono, člověk lítá ode zdi ke zdi, jednou je zdravé to a podruhé je to samé nezdravé. Jako to bylo s máslem a nyní se k němu vracíme i když už to není dávno to máslo co bývalo. Myslím si, že by měl každý naslouchat svému tělu, jíst na co má chuť a hlavně rozmanitou stravu, od všeho něco a nepřejídat se. Protože to co je dle výzkumů dnes na 100% zdravé, to za pár dní jiný „vědec“ zjistí, že je to, to nejhorší co můžete pro sebe udělat. Mezi tím si nakopnete metabolismus tak, že už Vám bude špatně po všem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

          1. Alena

            To byla reakce pro pisatelku A.
            mezi tím mi tam skočil někdo další.

        4. Milan

          A co prostě a jednoduše poslouchat své tělo? A ne někoho jiného? Jinými se můžeme inspirovat. Je mnoho informací, které můžeme akceptovat nebo nikoli. Vždy záleží na nás a naší komunikaci s vlastním tělem 😉

        5. Miri

          Dobrý den, milá A.,

          našla jsem Váš příspěvek, protože mám naprosto stejný problém, mám určité vleklé zdravotn problémy a proto jsem se dala do „studování“ všeho na internetu, v knihách, hledám stále psychologické metody, výživové doplňky a typ stravování, který je zdraví a pro mne ok, jsem z toho všeho vážně nemocná a tento problém se rozšiřuje do všech oblastí mého života. Mohu se zeptat, zda jste svůj problém nějak už vyřešila, či alespoň částečně a jak se Vám to podařilo a jak se třeba stravujete, fungujete? Snažím se žít dost zdravě, ale nakoupuji běžné pečivo v obchodech, běžné maso i mléčné výrobky, občas něco bio, ale jinak vše jako „klasický spotřební člověk“, navíc potřebuji přibrat, mám problémy i s podváhou a mám pocit, že vše je vlastně špatně. Co se týká pečiva a chleba, jím je denně a mám je ráda, tomu zeleninu a ovoce, maso, rýži, brambory, vločky…ale vše klasicky z obchodu. Tak mi to doporučují vlastně i lékaři. Podle těchto článků mám ale pocit, že lékaři jsou zlí a vlastně jsou rádi, že jsem nemocná, aby na mě mohli vydělávat a cesta je někde jinde, třeba ve vyloučení pšenice nebo cestě do Himalájí a meditaci. Moc díky za jakoukoliv reakci a přeji do nejvíce pohody – a to i u talíře. Miri

        6. Miri

          Dobrý den, milá A.,

          našla jsem Váš příspěvek, protože mám naprosto stejný problém, mám určité vleklé zdravotn problémy a proto jsem se dala do „studování“ všeho na internetu, v knihách, hledám stále psychologické metody, výživové doplňky a typ stravování, který je zdraví a pro mne ok, jsem z toho všeho vážně nemocná a tento problém se rozšiřuje do všech oblastí mého života. Mohu se zeptat, zda jste svůj problém nějak už vyřešila, či alespoň částečně a jak se Vám to podařilo a jak se třeba stravujete, fungujete? Snažím se žít dost zdravě, ale nakoupuji běžné pečivo v obchodech, běžné maso i mléčné výrobky, občas něco bio, ale jinak vše jako „klasický spotřební člověk“, navíc potřebuji přibrat, mám problémy i s podváhou a mám pocit, že vše je vlastně špatně. Co se týká pečiva a chleba, jím je denně a mám je ráda, tomu zeleninu a ovoce, maso, rýži, brambory, vločky…ale vše klasicky z obchodu. Tak mi to doporučují vlastně i lékaři. Podle těchto článků mám ale pocit, že lékaři jsou zlí a vlastně jsou rádi, že jsem nemocná, aby na mě mohli vydělávat a cesta je někde jinde, třeba ve vyloučení pšenice nebo cestě do Himalájí a meditaci. Moc díky za jakoukoliv reakci a přeji do nejvíce pohody – a to i u talíře. Miri

    2. Alena

      Ano přesně, o tom cukru se léta říkalo, že je to především nutné pro správnou funkci mozku.
      Hodně se také říká, že tam kde jsme vyrostli, tak máme jíst zdejší ovoce a zeleninu. Najednou zase potřebujeme kokosové mléko, to tady roste? Někdo má asi přebytky a potřebuje to prodat co? Každý chodí každý den pro litr kokosového mléka, nebo si kupuje 20 kokosů na den :-))

    1. Michal

      Už naší předci říkali: koukej si doplout pro Stevii a kokosový olej…:-) Bože lidi! My sme tak strašně hloupí…

  7. Michael

    Musím se zastat zaměstnance neurochirurgie.Jak jsem ho pochopil,maká tam 21 let,možná dělá práci
    kterou by mnozí studovaní asi dělat nechtěli,tak proč ten posměch. A navíc si po těch letech váží
    doktorů! 😛

  8. Achelan

    Zlatá Stredná cesta vo všetkom je jediným riešením – či sa to týka stravy, spánku, práce, pohybu, relaxu, tela, psychiky, duše, alebo hocičoho iného 🙂 prajem pekný deň … a nájsť si ju musí každý sám, nakoľko každý je originál a kopírovať ničo, niekoho je nezmysel. Ako návod to postačiť môže ale každá cesta je INDIVIDUÁLNA …

  9. Achelan

    Tým nehovorím, že Anka (autorka) nemá v mnohom pravdu, ale dalo by sa o tom diskutovať do nekonečna … Je ale ešte veľa faktorov, čo do toho vstupuje, ktoré sa tu ani nespomenuli …

  10. Pingback: Moučný mozek - David Perlmutter - CZ - labellafigura.cz

  11. Tomáš

    A máme tady další, jeden z mnoha tisíců článků, který zaručeně je ten nejpodloženější a nejpravdivější. Autorka si nepochybně dala hodně práce se zpracováním určitých studií, jde jen o to, zda-li těch správných. A že jich je. A každá je zaručeně ta nejerudovanější. Jen by mě zajímalo jakým procesem docházejí ke svým závěrům. Ale zpět ke článku. Člověk je tvor jedinečný. A pokud se budem držet vědecké stránky, prochází od svého počátku evolucí. Tak jako mnoho jiných živočichů se přizpůsobuje daným podmínkám. Tedy samozřejmě i na stravu. Příjem masa, tepelná úprava stravy, výrobky z rozličných druhů rostlin etc. Takže určitě to není strava, co nás“zabíjí“, protože něco člověk jíst musí, ale dle mého názoru je to nestřídmost, obžerství, lenost a pohodlnost. Samozřejmě chemické úpravy potravin je též cesta do pekel, ale to už je každého věc jak s tím naloží. Autorka se snaží ukázat jednu z možných cest, ale rozhodně to není jediná a už vůbec ne směrodatná. A jak tady někdo úsměvně argumentoval, že třeba zvěř nezná nemoci, tak věz, že i když srnky, jeleni nebo lišky nechodí k lékaři, tak i oni mají rozličné nemoci. Namátkou třeba vzteklinu…

    1. Michal

      To není pravda Tome. Zvířátka nejen ,ze nejsou nemocna…Oni totiž ani neumiraji, protože nepapaji Ledek. 🙂

  12. Tomáš

    Dle mého skromného názoru jsou takovéhle články až příliš radikální a dohnané ad absurdum.

  13. Michal

    Proč autorka nepublikuje v nějakém prestižním odborném časopise a neuchází se o Nobelovu cenu. Takový přínos lidskému zdraví… A nebo by už jí tam nezveřejnili ty reklamy? 😛

  14. Lenka

    To je sice super, že to, co děláme, je všechno špatně. Stále jsem čekala na konci článku nějaké doporučení, co je teda správně.. Bylo dopodrobna vysvětleno, že vše je zlé, nic víc. Takhle tyto články nebudou nikdy prospěšné a pozbydou svůj smysl, protože je každý zavře s tím, že se vlastně pokusí omezit sacharidy… 😀

  15. Tereza

    Jen můj nazor: Věř a víra tvá tě uzdraví (a třeba i tenhle článek). Vše je v hlavě. Až tohle lidstvo pochopí, lékaři vymřou.
    A hlavně se nesnažme zaměňovat názor za pravdu. Ta totiž neexistuje….

  16. Andrea

    PŘEČETLA JSEM SI VŠECHNY KOMENTÁŘE. SUPER. KONEČNE JSEM POCHOPILA ČLÁNEK. PROČ NENÍ NA KONCI ŽÁDNÁ RADA? VŽDYŤ NÁM VŠEM UNIKLO ZE JE TAM ODKAZ NA NĚJAKOU SPOLEČNOST KDE VÁM UDĚLAJÍ JÍDELNÍČEK NA MÍRU. TAKÉ JSEM ČEKALA NA KONCI TO SKVELÉ DORUČENÍ ČI JE TEDY PRO NÁS TO NĚJ. ALE ZATÍM JSEM VIC ZMATENÁ NEŽ PŘEDTÍM. DÍKY VÁM VŠEM JSEM SE NAD TÍM ALESPOŇ ZAMYSLELA COŽ NENÍ SAMOZREJME NA ŠKODU. OMLOUVÁM SE ZA ČEŠTINU, NEJSEM ČEŠKA. (POKUD BY SE NEJAKÁ CHYBKA VLOUDILA. DIAKRITIKU MOC NERESIM PISI Z MOBILU) DOSPELA JSEM K ZÁVĚRU. .. POSLOUCHAT SVE TELO. TAK. ..A TEDY CO S TÍM LEPKEM?

  17. Jarda

    Třítýdenní ketogenní dietou jsem si tak rozhodil ledviny, že s tím mám problém dodnes, už dva roky.
    Když je nejhůř, aplikuji Paracelsovu dietu: celozrnný kváskový žitný chléb (alespoň tři dny starý), pramenitou vodu a intenzivní pohyb. (Chlapi, pozor na podagru, ženy jí většinou netrpí 🙂
    Tedy , co s tím lepkem?
    Problém není v lepku, ale v tom, že dnešní pekárenské technologie nenechají těsto fermentovat dostatečně dlouho, víc jak dvě hodiny. Vyrábět se musí rychle! a TADY JE JÁDRO PUDLA! Lepek je bílkovina, která přijímá vodu a bobtná a s dostatečně nabobtnalým lepkem pak nemá tělo žádný trávící problém.
    Těsto musí kynout pomalu, alespoň osm hodin, v chladu, aby lepek mohl nabobtnat, jde mu to totiž pomalu. Babička mi říkala, že když pekli chléb, dali večer hotové těsto v díži do okovu (džber na vytahování vody ze studny), okov spustili těsně nad hladinu vody do studny, tam je teplota šest osm stupňů, a ráno pekli chléb.
    Proto naši rodiče a prarodiče neměli ponětí o tom, co to je celiakie a lehčí formy alergie na lepek, přestože chléb byl jejich hlavní, každodenní potrava a nezřídka jediná.

  18. kamajka65

    Mám v příbuzenstvu rodinu, která už 10 let jí podle zásad Atkinsonovy diety, tedy příjem do 40g sacharidů denně, a přes to muže postihla Alzheimerova choroba. Je tedy pravda, že až v 85-ti letech… zatím nikdo neví zcela určitě, co tuto chorobu způsobuje… Já osobně si myslím, že nás hubí to množství různých konzervantů a syntetických léků, co do sebe nacpeme…

  19. Zdeněk

    Taky sem si přečetl vše a z článku vlastně nevím vůbec nic o tom jak se vlastně stravovat. Článek je jenom dobře zaobalená reklama na nutriční poradenství samozřejmě za účelem zisku. S pomáháním lidem to nemá míč společného je to služba. Zaplať poradíme.
    A řeší se strava a co třeba kohoutkova pitna voda plná jedovatého chlóru? Někteří lidé ji pijí celý život. Co kdyby to také zpusobovalo nějaké ty nemoci ?

  20. Pavel Krejsa

    Přidám osobní zkušenost. Před cca rokem a tříčtvrte jsem přestal jíst veškeré pečivo a pizzu. Jednou za několik týdnů si dám italské těstoviny. Před rokem a čtvrt jsem přestal jíst vše v čem je přidaný cukr. Jednou za několik týdnů si dám jeden čokoládový dort v Erhartove cukrárne v Praze. Bohužel žádné pozitivní účinky to nemá. Všude čtu jaké velké změny to pro jiné lidí mělo. Já na sobě nepozoruju žádné pozitivni nebo negativní změny. Mám z toho rozporuplné pocity.

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Pavle, z takto málo informací nelze usoudit, v čem je problém. Samozřejmě jde VŽDY o celý životní styl, návyky a celé spektrum jídelníčku. Jsem přesvědčená, že přestat jíst přidaný cukr může pouze a jedině pomoci a má to pozitivní účinky. To, že nejsou vidět na první pohled, neznamená, že nejsou. Jistě je možné, že děláte nějaké další „chyby“, kvůli kterým není „nic vidět“. Namátkou – léky, spánek, stres, ostatní potraviny, průmyslově zpracované potraviny, toxiny v potravinách, nějaké intolerance… možností je spousta. Ten vyloučený cukr je v každém případě SKVĚLÝ KROK!

  21. Jarda

    Nejezte nic! Škodí všechno. Navíc každým jídlem zabíjíš něco živého.
    Nejlíp to mají zen-buddhisté. Ty se prostě jednoho dne rozhodnou nic nejíst ba ani nepít … a odchod do věčných lovišť.
    Není to tak lepší než takovýhle tlachy na internetu?

  22. Antonin Korber

    Tak to dopadá,když se maturuje z gavólismu a kravinismu,místo z matematiky a češtiny…….vol.vé…..

  23. Pingback: 9 dní ke štěstí a úspěchu – 2. díl - Petr Popek - Žijte svůj sen...Petr Popek - Žijte svůj sen...

  24. Alena K

    ďakujem za doplnenie informacii. som rada ze takýchto clankov na internete pribuda a ludia maju moznost sa postupne prebudzat zo spanku do ktorého nas priviedli ziskuchtive korporacie predavajuce maso,mlieko,pecivo a tymto“dakujem! aj slovenskej vlade za znizene DPH na uvedene vyrobky.dufam ze aj napriek nizsim cenam obrat stupat nebude a my si nebudeme nadalej poskodzovat zdravie

  25. Pingback: Po čem nejen tloustneme, ale jsme po tom i dementní - Tělo a duše

  26. Pingback: Můj přístup k jídlu – Paula Fassati

  27. Singlinda

    Diabetici hubnou díky zdarma dostupným jídelníčkům na kerbet.cz. Kerbet je připravil speciálně pro cukrovkáře. Kdo nevěří, ať si to ověří 😉

  28. Matěj Novotný

    Je český překlad knihy Moučný mozek kvalitní? A nebo ji mám radši číst v angličtině?

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Ahoj Matěji, jak jsme se už bavili osobně, český překlad je ok. Každopádně čtením originálu nikdy niz nezkazíš 😉 tak pak dej vědět, co ty na to. A.

  29. Muf

    To je zase nálož nesmyslů 🙂
    – Výrobky z mouky se konzumují více než 5000 let, v případě Slovanů více než 1000 let. Žádné jiné negativní vlastnosti, než alergie na lepek, se dosud neprojevily. Příčina alergie nesouvisí s lepkem samotným, ale je to věc autoimunitního systému, příčina je jiná.
    – Cukrovka nevzniká konzumací cukru
    – Lidský mozek potřebuje nejméně 50 % sacharidů, není pravda že může kompletně přejít na jinou „potravu“
    – Autorka tak nějak zapomněla, že sacharidy jsou nejenom v obilí, ale i v ovoci, zelenině, luštěninách a snížit denní dávku sacharidů na 100 gramů je prakticky nemožné. Naštěstí to není potřeba.
    – Doporučovat ke konzumaci kokosový olej je projev naprosté nevzdělanosti, tento olej lidskému tělu škodí, způsobuje aterosklerózu.

    A závěrem: Naši předkové tady v ČR futrovali denně obilné kaše, mléko, brambory ve velkém množství, vše obsahuje sacharidy ve velkém množství 🙂 Nic mimořádného se nestalo.

  30. Petr

    Naprosto souhlasím, dlouho jsem držel tzv „zdravou“ stravu s minimem tuků co byla před X roky doporučována…. jsem schizofrenik a co jsem začal jíst hodně tuků s omezením sacharidů – nemám pořád hlad, nejsem bez energie, fyzicky se cítím o hodně lépe.. ale hlavně – schizofrenie se mi zlepšila lépe než po jakýchkoli prášcích co jsem kdy bral/beru. Fyzicky i psychicky si znovu připadám jako zdravý člověk.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *