Paleo z pohledu nutriční terapeutky

paleoRáda bych se vyjádřila k jednomu z fenoménů posledních dvou let. Je jím způsob stravování nazývaný paleo / primal / low-carb (ano, každé z nich se trochu liší, ale pro zjednodušení je házím do jednoho pytle).

Paleo má mnoho zastánců, ovšem odborná veřejnost se k této „dietě“ staví velmi rezervovaně a často ji dokonce označuje jako nebezpečný extrém. Ovšem, vybočení z tradičních doporučení „pestré stravy“ to je. Už jen tím, že paleo používá jako primární zdroj energie tuky místo sacharidů. A tuky jsou přeci zlo, že?

Jistěže ne, vyberete-li si vhodné tuky (viz můj nedávný článek).

Co je to paleo?

Jedná se o výživový směr založený na konzumaci takových potravin, na které jsme jako lidstvo dobře adaptováni. Zastánci tohoto stylu tvrdí, že lidé nejsou dostatečně adaptováni na novodobé potraviny, jako je obilí, mléko, cukr a všechny průmyslově zpracované potraviny. Tyto potraviny se v jídelníčku člověka objevují až posledních 10.000 let. Například obilí začal člověk systematicky konzumovat před přibližně 10.000 lety, mléko ještě později a cukr dokonce teprve před 2.500 lety. Průmyslově zpracované potraviny jsou doménou až posledních několika desetiletí.

Před rozmachem zemědělství se naši předci stravovali hlavně masem, rybami, zeleninou, ovocem, ořechy, různými kořínky. Vše bylo (v porovnání s dnešními běžnými potravinami) de facto v „bio kvalitě“.

Paleo neznamená ládování se masem (natož syrovým!), jak si mnozí myslí. Paleo znamená především nahrazení obilovin zeleninou a vyloučení téměř všech jednoduchých sacharidů (cukr, sladkosti). Trocha ovoce je v pořádku. Příjem bílkovin je hrazen kvalitním masem a vejci.

Z čeho ale čerpá organizmus energii, když dostane tak málo sacharidů? Z tuků! Říká se, že naše tělo nutně potřebuje glukózu, už jen pro funkci mozku. Existuje ale i druhá forma energie pro mozek a tou jsou ketony (které vznikají rozkladem tuků). Na ketony funguje mozek třeba i při delším hladovění. Nepřijímáme-li dostatek cukru nebo tuku, tělo začne spotřebovávat svoji vlastní (tukovou a svalovou) tkáň. Na energii z tuků fungují přirozeně například eskymáci.

Co na to všechno říkám?

Věřím, že pro podstatnou část populace je paleo ve své umírněnější verzi velmi vhodným výživovým stylem. Tou umírněností mám na mysli třeba i občasnou konzumaci obilin. Někteří echt paleo jedlíci odmítají i mléčné výrobky a luštěniny. Zde si myslím, že velice záleží na individuální snášenlivosti dané potraviny a věřím, že zdravě lze žít jak bez mléčných výrobků nebo luštěnin, stejně jako s nimi.

Z vlastní zkušenosti jsem velkým zastáncem individuálního přístupu ke stravování. Není prostě možné VŠEM doporučovat jeden extrémní výživový styl (ať už striktní paleo, veganství, makrobiotiku nebo něco jiného). Stejně tak ale není možné lidem plošně doporučovat jíst VŠECHNO, jak to dělá podstatná část dietologů/výživářů.

Musím uznat, že paleo nejde vůbec špatným směrem. Jedním z jeho požadavků je totiž dobrá kvalita potravin. Cholesterolu v potravinách se už dávno bát nemusíme, to už víme mnoho let. Ale levné nekvalitní tuky, potraviny plné cukru a soli, rezidua pesticidů – to už je větší hrozba. Dokonce si myslím, že je velmi správný krok omezit konzumaci obilovin. Do jaké míry, to už je otázka individuality každého z nás. A mám na mysli individualitu spíše metabolickou, než individualitu našich chutí. To znamená, na co je naše tělo přizpůsobeno, z čeho čerpá nejvíce energie a co mu nedělá problémy trávit, tam by měl člověk směřovat svoje preference. Takové palivo by měl čerpat.

Mnozí jistě znáte Petra Máru, kterému paleo stravování pomohlo zbavit se velmi nepříjemných zdravotních problémů. Na svém webu popisuje svůj souboj s nemocí, včetně výsledků a odkazů na odborné materiály. Moc se mi líbí, jak říká:

Věřím tomu, že se liší adaptace nás, lidí, na neolitické potraviny (mléko, obilí, cukr, průmyslové potraviny) a pokud chcete být zdravý, vyhýbejte se tomu, na co nejste dobře adaptovaní. Možná jste v situaci, kdy jste adaptovaní dobře jak na mléko, tak na obiloviny, potom vám nezbývá než pogratulovat. Bílý cukr a to, co se vyrábí průmyslově, z mého pohledu škodí každému. Jinak řečeno, když na to jídlo, co jíte, běží v televizi reklama, asi to nebude zdravé. Tělo má neuvěřitelnou schopnost regenerace, jen mu nesmíme překážet a zatěžovat ho tím, co neumí zpracovat.

Přístup velké části odborné veřejnosti k jakémukoliv pokroku ve výživě

Co mě velice zaráží je přístup některých odborníků, kteří odsuzují tento způsob stravování, aniž by se jím více zabývali do hloubky. Zaráží mě také přístup odborníků k formulaci stravy, která je často založená prvotně na chuťových preferencích jejich klientů/pacientů. Většina lidí si totiž neumí představit svůj jídelníček už jen bez pečiva. Neumí se oprostit od zažitých stereotypů. Myslím, že to chce myšlenkový restart a ne utvrzování v tom, že je to OK. A nejde tu jen o pečivo.

Na prvním místě přeci musí být zdraví (nebo i další cíl, kterého chceme dosáhnout, například zhubnout). Jestliže budeme stavět jídelníček na tom, na co jsme zvyklí, můžeme rovnou zůstat u „poctivé české kuchyně“ a pivních pupků. To, co nám chutná, je z velké části také otázkou zvyku. A je jen na nás, jestli se necháme ukecat reklamou a navykneme si na fast-food a přemíru sacharidů anebo vezmeme svůj život a své zdraví více do vlastních rukou.

Výskyt obezity a dalších civilizačních onemocnění v poslední době rozhodně neklesá, takže bude na současných oficiálních výživových doporučeních asi něco špatně. Nemůžu se zbavit pocitu, že valná část odborníků na to vůbec nereaguje. Tedy pardón, reaguje, házením špíny na ty osvícené, kteří se snaží o změnu. Navíc plošná výživová doporučení by rozhodně neměly dávat instituce, které jsou sponzorované výrobci konkrétních (navíc často kontroverzních) potravin. Velké ach jo.

31 komentářů u „Paleo z pohledu nutriční terapeutky

  1. Ján Rendek

    Jeden rozumný „expert na výživu“ predsa len existuje! Ja som to vedel a nikto mi nechcel veriť. Ostáva nájsť živého Bigfoota a ružového jednorožca.

    Ja jem to, čo je homo sapiensovi evolučne najbližšie (marketingový názov: paleo diet), už nejaký ten rok. Plus si sem-tam dám ražný kváskový chlieb (v Rakúsku predávajú bežne v potravinách plus si viem upiecť), vždy s nejakým tukom, do kávy trošku cukru Muscovado na chuť, sem-tam pijem surové kravské, ovčie a kozie mlieko (opäť ti ďakujem Rakúsko). Všade okolo sú biofarmy na hovädzie a bravčové. Pokiaľ to ide, do kancelárie si nosím vlastné jedlo.

    Manželka bola „paleo“ ešte pred tým, ako otehotnela. Teraz frčí na praženiciach na slaninke, kostných vývaroch, kopci zeleniny. Kvôli veku je zaradená medzi tzv. rizikové tehotenstvá, ale tehotenstvo má bez problémov: žiadne ranné nevoľnosti, vracanie, šialené chute. NIČ. Ani sa nenafúkla ako guľa.

    Ozaj, ďakujem celému českému národu na knihu „Česká strava lidová“, je to poklad 🙂

    JR

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Díky za reakci. Bezva, kváskový chléb, syrové mléko od zdravých krav, ještě lépe ovčí a kozí – super. No jo, Rakousko. Tam je to jiná 😉

  2. jenda

    k těm eskymákům, kolik se tak oni dožívají? myslím že ne více než 40 let… i když jsem veg tak myslím že paleo je rozumné stravování, ale eskymáky bych opravdu jako příklad nedával.

  3. tomaso

    Nie som ziadny odbornik a paleo znie ako velmi prijemna a zdrava alternativa ale v suvislosti s cukorm a uvedenym historickym vyvojim mi pride ako pomerne silna paralela medzi rapidnym vyvinom ludstva z hladiska technickeho a ineho pokroku prave za poslednych 2500 rokov co clovek vyuziva energiu z cukru – teda efektivnejsiu potravu pre mozog ako su ketony z tuku…

    1. Ashley

      Troufám si tvrdit, že to nesouvisí ani tak se stravou se zvýšeným podílem sacharidů jako spíš s tím, jak zemědělství pozměnilo společenskou strukturu. V malé tlupě není potřeba zásobovat velké množství lidí velkým množstvím potravin, je mnohem snazší zajistit její přežití. S počátkem zemědělství se lidé začali shlukovat do mnohem větších skupin, musela se proto začít více rozvíjet dělba práce, bylo potřeba zefektivnit zásobování, … Se stravou to souvisí v tom smyslu, že pokud si člověk plodiny zvládl vypěstovat a byl je schopný zpracovat tak, aby si zajistil stravování ve většině roku a nebyl závislý jen na tom, co nasbírá nebo uloví ve volné přírodě, odpadly problémy s hladověním, nemocemi z podvýživy, atd…

  4. Světla

    Příjemný večer,
    na Vaše stránky jsem narazila náhodou a moc příjemně mě překvapily Vaše názory.
    Sama se o primal snažím teprve krátce, zatím mi hodně vyhovuje. Měla bych dotaz, jak je to u paleo/primal s počítáním kalorií? Informace z různých zdrojů se liší, prpto by mě zajímal Váš názor. Za poslední rok se mi podařilo zhubnout 36kg a popravdě z věčného počítání a vážení všeho jsem už byla unavená. Proto i to, že u primal se toto nemusí mi vyhovuje.
    Ještě bych ráda řekla, že opravdu vynechání průmyslově zpracovaných potravin a cukrů má pozitivní účinky na zdraví. Měla jsem na rukách velmi nepříjemný ekzém s otevřenými krvavými rankami a jediné co na to pomáhalo byly kortikoidy, během týdne až deseti dnů primál mi ekzém zmizel.
    Děkuji za odpověď
    Světla

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Gratuluju, Světlo, k úspěchu! Skvělé, držte se toho, co Vám vyhovuje a vychutnejte si v klidu bez počítání a vážení své jídlo. Jestli u Vás došlo k takovému zdravotnímu zlepšení, tak to je bezvadné. Jste na dobré cestě! Počítání kalorií a vážení je podle mě zbytečné. Často naopak odvádí pozornost od mnohem důležitějších kroků, které jsou potřeba – tzn. kvalita, málo průmyslového, málo cukru, hodně zeleniny, dostatek bílkovin, dostatek omega-3 MK a vitamínu D. Ať se Vám daří i nadále.

  5. Hana

    Dobrý den jedu v paleo od začátku roků. Držela jsem hromadu diet od mladí, ale žádná se nedá držet dlouhodobě jako životní styl. Toto je pro mne konečně řešení. Když mám chuť na sladké, upeču si kokosové muffiny oslazené troškou medu, místo pečiva používám mandlový chleba, do kterého pridávám trošku žaludové mouky. Kolegyním v práci chutná obojí, i když jedí normálně. Zhubla jsem 12 kilo, ale vůbec neřešim, zda jde váha dolů pomalu,či že teď měsíc stojím na váze, pro mne je důležité, že se konečně necítím nějak abnormálně omezená, co se týká jídel. To že nejím klasické pečivo, brambory a další potraviny mi vůbec nevadí

  6. David

    Dobrý den,
    moc pěkný článek. Měl bych na Vás doplňující otázku k luštěninám. Proč je (alespoň podle Paleo) nevhodné jíst luštěniny??
    Děkuji

    1. Michal Josek

      Špatná stravitelnost. Výhody z hlediska živin tolik nepřevažují na negativy. Hezky srozumitelně je to vysvětleno například v knize Primal blueprint.

      1. Petr

        Špatná stravitelnost luštěnin? Já tedy nevím, ale když se připraví správně tak rozhodně špatně stravitelné nejsou. Já jím luštěniny poměrně často a cítím se po nich nesrovnatelně lépe než po nějakém pečivu, těstovinách atd. Např. ideální snídaně.

  7. Alla

    Aničko, tvůj web se mi moc líbí a tento článek se ti opravdu povedl!
    Je fajn vidět,že to k čemu jsem před lety přirozeně přišla, dnes dostává oficiální podobu. Když si vzpomenu, kolikrát jsem jako děcko dostala pohlavek, za to že nejím přílohy (rejpu se v nich) nebo se cpu šunkou bez rohlíku apod., tak se tomu musím smát. Tenkrát bylo jiné povědomí a informace o zdravé stravě, proto není důvod se na své blízké zlobit…
    Přeji hodně dalších pěkných článků, příjemných klientů a úsměv na tvé tváři!

  8. jyřka

    Děkuji moc za článek, který se i z odborného pohledu zastává uvedených „diet“. Já osobně praktikuji primal stravu dva týdny a jsem s ní nadmíru spokojen. Sice je trochu znát únava, ale věřím, že se tělo postupně adaptuje.

  9. Petr Novák

    Dobrý den, velmi užitečný web. Co se týká palea, určitě je velmi velký pokrok v tom, že se začínají omezovat sacharidy místo tuků. Věřím, že pro někoho se specifickými zdravotními problémy to může být přínosné. Nicméně paleo má velikou slabinu v tom, že hlavní myšlenkou je historická přizpůsobivost na některé druhy potravin, např. obilniny, mléko… Evoluční teorie tvrdí, že se člověk vyvíjel postupně a to stovky tisíc let. Nicméně evoluční teorie je jen TEORIE právě proto, že není dokázaná. A překvapivě velká část vědců s touto teorií naprosto nesouhlasí, jednoduše proto, že se jedná spíše o spekulace než fakta. Naproti tomu např. dle zprávy o stvoření člověka v Bibli, žijí lidé na zemi cca 6 000 let. A další: nejstarší dochované písemné prameny jsou staré cca 5000 let.
    Z toho plyne, že vůbec nemusí být pravda to, že jsme se na jednotlivé druhy potravin dlouhou dobu museli adaptovat.
    Lidé by se měli zaměřit spíše na kvalitu potravin a omezit to co jim nedělá dobře. Já např. téměř nejím mléčné výrobky, necítím se po nich dobře. Ale netvrdím, že jsou špatné. Naopak po snídani, kdy mám např. ovesnou kaši s ovocem se cítím o 1000% lépe než např snídaně dle paleo = vejce, slanina…

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Díky za reakci. Ano, kvalitní potraviny a přesný sortiment spíše podle individuálních potřeb (viz různé metabolické typy). A.

    2. Aleš Kopuletý

      Ano s tímto názorem souhlasím. Skutečné důkazy o lidské existenci sahají jen pár tisíc let nazpátek. Tudíž přizpůsobování se různým druhům potravin je velice sporné, ne-li nesmyslné.
      Každopádně děkuji za podobné články a tyto stránky vůbec.
      A. Kopuletý

  10. Romana

    Dobrý den, s paleo stravou zacinam, chtela jsem se zeptat jestli jako cviceni bude stacit power joga, zatim cvicim od Jillian Michaels Yoga meltdown. Myslim ze to bude docela efektivni, nelakaji me sporty kdy bych malem vypustila dusi

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Záleží na vás, čeho chcete dosáhnout a jak kvalitní máte vedení. Chůze, správné posilování, občas sprint – to je ideální vzorec pohybu. Klasická jóga je také fajn. A.

  11. Kami

    Dobrý den, jak bych měla postupovat, pokud bych chtěla donutit tělo začít využívat energii z tuků, ale nejsem schopna fungovat na větším množství masa? Dle mých poznatků jsem spíše sacharidový typ a krevní skupina A (sběrač). Po přečtení knihy Jídlo na prvním místě mám pocit, že nemůžu skoro nic 🙂
    Jak tedy jíst v tomto případě, kdy mi maso nevyhovuje?(vegetarián nejsem) Děkuji 🙂

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Udělejte experiment s ketózou, cca pod 50 g sacharidů / den (někdo 70, někdo 30). Nemusíte jíst přehnaně masa, zařaďte vajíčka, ryby, mořské plody, ořechy, určitě kokosové produkty (mléko, olej, strouhaný kokos…), olivy. Je možné, že vám to nebude vyhovovat, pak bych se tím netrápila a zaměřila se na co nejvíce přirozené potraviny, nejlépe naprosto bez lepku. AJ

  12. Jindra

    Jak mám věřit v dobro paleostravy. Lidé v pravěku se dožívali tak do 30 let. Já chci žít déle, tak do paleostravy nejdu. A ještě něco: pokud nejsme alergičtí na lepek, nemáme celiakii, není dobré vytěsnit lepek!!

  13. Jiří Šajer

    Dobrý den,

    článek je napsaný věcně a relativně objektivně, nicméně si dovoluji nesouhlasit, resp. uvést věci na pravou míru k výňatku z článku v uvozovkách:

    „Z čeho ale čerpá organizmus energii, když dostane tak málo sacharidů? Z tuků! Říká se, že naše tělo nutně potřebuje glukózu, už jen pro funkci mozku. Existuje ale i druhá forma energie pro mozek a tou jsou ketony…“

    Ano, lidský organismus při odbavení veškeré glukózy, tedy i její záložní části v podobě glykogenu z jater začne hledat „náhradní“ zdroj energie – tuky.

    Nicméně ketony neboli ketolátky (kyselina acetoctová, aceton a kyselina β-hydroxymáselná) jsou odpadním materiálem, vznikajícím po metabolickém rozkladu mastných kyselin – tuků.

    Takto intoxikovaný organismus s vysokým obsahem ketolátek (ketoacidóza) = velmi nebezpečné ohrožení života a zdraví.

    Proto lidský organismus platí, že glukóza je nenahraditelný zdroj energie.

    Takže, všeho s rozumem přátelé…

        1. Jiří Šajer

          Ano, Ketoacidoza != Ketoza

          Můj komentář byl zaměřen na volbu tzv. „zlaté střední cesty“ i při tvorbě jídelníčku.
          Platí, že glukóza je pro buňky nenahraditelným zdrojem energie. Tělo si umí metabolizovat energii z bílkovin i tuků, což ale organismus více zatěžuje, proto tuto volbu organismus volí pouze když má nedostatek glykogenu nebo je např. předávkován bílkovinou. U předávkováním bílkovinou (u sportovců příjem bílkovin vyšší než 2g na 1 kg váhy) se zbytečně zatěžují játra. Při metabolizaci tuků z důvodu energetického deficitu a absence glukózy se pak do krve a potažmo moči vylučuji ketony – což je jakýsi odpadní materiál, který okyseluje organismus a vede k intoxikaci zejména látkami na bázi acetonu (pozná se třeba z dechu, je cítit aceton).

          Nejsem zastáncem ani příznivcem Palea. Osobně jím stravu na bázi Palea od odpoledne do večera. Na snídani si ale dopřeju stravu bohatou na polysacharidy. Po tréninku si rovněž doplňuji sacharidy.

          Nejsou sacharidy jako sacharidy a nejsou tuky jako tuky. Člověk by se neměl ve výživě radikalizovat a když se pravidelně věnuje nějakému sportu tak mu občas neuškodí plechovka Pepsi Coly nebo chleba namazaný sádlem 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *