Kokosový a palmový olej – dva rozdílné tuky. Udělejte si konečně jasno!

kokosKokosový i palmový tuk patří mezi tzv. nasycené tuky. Už při slově „nasycené“ se možná ošijete, vylekáte nebo se schováte pod postel. Nebojte se ničeho a čtěte dál.

Z dob dávno minulých ještě stále doznívají názory, že všechny nasycené tuky jsou špatné pro naši výživu. Tento omyl pochází pravděpodobně z dob, kdy byla zjištěna škodlivost trans-mastných kyselin. Tyto velice škodlivé látky vznikají při umělém převodu nenasycených tuků na nasycené (ztužování rostlinných olejů hydrogenací). To přesně probíhá při výrobě různých cukrovinek, krekrů, chipsů a dalších šíleností.

Je problém v nasycených tucích?

Po více než padesát let jsme se domnívali, že nám veškeré nasycené tuky škodí, zvyšují cholesterol, ucpávají cévy a způsobují obezitu. Tak lidé začali omezovat nasycené tuky. Ovšem v těch samých padesáti letech stále stoupal výskyt civilizačních nemocí i obezity. Jak to? Protože na vině nejsou nasycené tuky.

Už delší dobu prostě víme, že přírodní nasycené tuky si zaslouží úplně jiný přístup. Důležité je to slovo „přírodní“. Běžně se vyskytující nasycené tuky patřily odjakživa do stravy našich předků a to dokonce jako základ jejich přijímané energie!

Kromě živočišných tuků patří mezi tuky s převahou nasycených mastných kyselin také kokosový, palmový a palmojádrový tuk. Pojďme se podívat nejdříve na tuk kokosový.

Kokosový olej

Tradiční národy tropických oblastí, které mají kokosový tuk jako běžnou součást výživy, netrpívají téměř vůbec oběhovými nemocemi. Jejich cévy jsou v pořádku, neucpávají se.

Kokosový olej naopak disponuje mnoha pozitivy:

  • Působí proti plísním, bakteriím, virům
  • Podporuje kardiovaskulární zdraví
  • Podporuje snižování hmotnosti u obézních jedinců
  • Podporuje imunitní systém
  • Podporuje zdravý metabolismus
  • Je okamžitým zdrojem energie bez ukládání do tukových buněk
  • Omlazuje pokožku při vnějším použití (místo tělového mléka nebo jako masážní olej)
  • Podporuje správnou činnost štítné žlázy!
  • Pomáhá bojovat s diabetem II. typu

Ideální tuk na tepelnou přípravu

To všechno jsou účinky dané jeho složením. Kokosový tuk obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, což z něj dělá tuk tepelně stabilní – je tedy ideální na pečení a další kuchyňské úpravy.

Na teplou kuchyni se rozhodně nehodí hojně používané rostlinné oleje, jako je slunečnicový, řepkový, sojový apod., jelikož obsahují nenasycené mastné kyseliny, které za tepla oxidují! A to je velký problém! Navíc navyšují stravou přijaté množství omega-6, což vede k degenerativním onemocněním. Jejich použití nemohu doporučit.

Zdraví příznivé účinky kokosového oleje

Kokosový olej je největším přírodním zdrojem kyseliny laurové, ze které se v našem těle stává monolaurin – látka která ničí patogenní bakterie a viry (např. chřipkový, virus HIV, herpes).

Je také největším přírodním zdrojem MCT tuků, tedy mastných kyselin se středně dlouhými řetězci. Tyto tuky jsou rychlým zdrojem energie, v játrech se přeměňují přímo na energii, místo aby se ukládaly. Stimulují také metabolismus, pomáhají se snižováním hmotnosti.

Kokosový olej tak pomáhá (nejen!) diabetikům, dokáže totiž nahradit jednoduché sacharidy, jako zdroj rychlé energie. Na konzumaci jednoduchých sacharidů reaguje organizmus nevhodně vysokým vyplavením inzulínu, na MCT tuk nikoliv. To je hodně velká výhoda pro zdraví, protože diabetici obzvlášť potřebují udržet stálou hladinu cukru v krvi.

Jaký kokosový tuk vybrat

Rafinovaný kokosový tuk nemá tak dobré vlastnosti. Vybírejte si proto jen kvalitní bio kokosový olej. Seženete ho tady.

Co olej palmový a palmojádrový?

Kromě kokosového oleje je na trhu ještě olej palmový a palmojádrový. Pojďme si v tom udělat pořádek:

  • Kokosový olej se získává z  jader kokosových ořechů, pocházejících z kokosovníku ořechoplodého.
  • Palmový olej se získává z oplodí plodů palmy olejné.
  • Palmojádrový olej se získává z jader plodů palmy olejné.

A teď přichází ten nevětší problém. Popořádku…

Palmový olej a proč ho nemůžu doporučit

Palmový olej je ve světě masově používán. Je to nejobchodovanější olej na světě. Ztužovaný palmový olej se vyskytuje v ½ všech balených potravin! Jedná se o sušenky, krekry, margaríny, chipsy apod., ale je obsažený i v mýdlech, kondicionérech, rtěnkách… Proč je to tak důležité?

  1. V těch potravinách nám samozřejmě škodí (vadí to ztužení).
  2. Jeho výroba je příčinou naprosto kritického odlesňování deštných pralesů na ostrově Borneo a Sumatra.

Odlesňování mají na svědomí „palmové společnosti“, které se nezdráhají vypalovat deštné pralesy za účelem expanze palmových plantáží. Nezákonně zakládají požáry, berou místním zemědělcům půdu (jejich zdroj obživy), vyhánějí orangutany ze svých domovů. Zaplatí každému, kdo pro ně zabije orangutana. Orangutan je totiž největším „škůdcem“ palem, protože požírá jejich kořínky.

Při současném tempu odlesňování může do roku 2022 zmizet až 98 % nížinných deštných pralesů na Borneu!

Jedná se o biliónový průmysl, se kterým se dá hnout pouze odzdola. Nekupovat výrobky obsahující palmový / palmojádrový olej. V současné době je možné označovat palmový olej na výrobku pod názvem „rostlinný olej“. No, nic moc. Ale již je schválena vyhláška, která od roku 2015 nařizuje označovat přímo „palmový olej“ na obalu výrobku. Řešení do té doby? Jíst co nejvíce průmyslově nezpracované potraviny. Jak jinak.

Moc doporučuju mrknout se na skvělý dokument s názvem Zelená poušť (možná ho najdete někde na youtube). Mně to dalo zase nový impluz a uvědomění.

Takže?

Užívejte si zdravotních benefitů kokosového oleje v podobě čisté suroviny, na jakoukoliv tepelnou přípravu pokrmů, ale i na péči o pokožku. Kokosový olej se právem řadí mezi superpotraviny.

65 komentářů u „Kokosový a palmový olej – dva rozdílné tuky. Udělejte si konečně jasno!

  1. Martina Novotná

    Ahoj Ani 🙂
    Hurá konečně v tom mám jasno, nevěděla jsem jestli palmový olej zahrnuje uplně včechno vyrobeného z palem…
    Marťa

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Ahoj Marti,
      tak to jsem ráda. Teď se ještě obrnit proti občasným výkřikům některých „odborníků“, že kokosový olej je zlo 😉

      1. David

        Zajímalo by mě, z jakých zdrojů vychází autorka, když kokosový tuk se u laboratorních zvířat používá k vyvolání aterosklerosy. V průměru obsahuje 75 % kyseliny laurové, palmitové a myristové, které cévám prokazatelně škodí. Vychází autorka z vědeckých studií?

        1. Lenka

          Tož to víte, dezinformací je více. Tukový průmysl šíří jednu lež za druhou. Na jejich stránce nasyceneskodi.cz píšou pravý opak než zde. Tak doufají, že když lidem zamotají šišku, že přece jen nějaký rostlinný olej prodají.
          Ne, že bych měla ráda margaríny, ale musím se jich zastat. Nasycené tuky v margarínech prodlužují život. Jenže oni do nich přidávají škodlivé tuky omegy-3 a omega-6, které žluknou a urychlují civilizační nemoci. Ty jsou příčinou nemocí. Ne transmastné tuky.
          http://www.stalemladi.cz/tucna-strava-puvodce-civilizacnich-chorob-nebo-dlouhovekosti/

          V současnosti lidi ryby přestávají kupovat a mimoto druhy s dobrým masem jsou již skoro vyhubené. Tak se plevelné ryby zpracovávají na rybí olej a ten se stal novým zdrojem zisků. Šiřte tuto uinformaci a zachráníte si život!

    2. nevěřící

      kdo erudovaný toto vyjádření potvrdí? Myslím že jde zase jenom o byznys-lékaři nedoporučují ani tento olej….

  2. kVítek

    Kokosový olej nádherně voní :-), dávám si ho na vlasy.
    Jednou jsem ho nakoupil na internetu ve velkém balení, byl pro potravinářské účely a vůbec nevoněl. Dá se koupit taky v drogerii DM cca za 200Kč.

  3. Táňa

    Ahojda Aničko, dotaz na Omega 6,píšeš,že je příčinou degenerace..
    ráda bych si udělala jasno,protože n ejím maso a vegetariani potzřebují
    Omega 6….takže užívám zlatý lněný olej,který má vyšší % než
    tmavý lněný olej a vůbec jaký máš názor na lněný olej.Jinak kokosový
    olej miluji pro všecny jeho možnosti užití.

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Ahoj Táni,
      problém je v přebytku omega-6 a nedostatku omega-3, určité množství omega-6 je potřeba. Nejhorší jsou poničené oleje (hlavně v podobě komerčních sladkostí, v jídel typu fast food…). Lněný olej je supr, ale je dost náchylný na oxidaci, takže uchovávat v tmavém skle, v lednici a brzy zkonzumovat, do pár týdnů.

  4. Slavka

    Dobry den,
    dakujem za clanok – zaujimavy – poucny.
    Akurat – pisete ze latka monolaurin je schopna nicit viry, a uvadzate ako priklad i virus HIV.
    To ste najskor mysleli ako priklad vitu anie ako moznost liecenia aids.. Z mojho pohladu to nei je najlepsia formualcia – priklad virusu.

  5. Pingback: 10 tipů pro zimu bez nemocí | Anna Jermářová

  6. Geena

    Dobrý den,
    právě jsem si domů donesla kokosový olej od Rapunzel. Primárně jsem si ho koupila na kůži a vlasy, ale určitě vyzkouším i v kuchyni.
    Četla jsem, že je dobrý i proti kvasinkové infekci. Stačí ho pro tento účel konzumovat?
    Díky!

  7. Miloš

    Diky za clanek a vysvetleni.
    Ale ted je otazkou, kdyz je kokosovy tuk tak super nezacne se zvedat jeho produkce? Tim padem vznikne to same co s palmovym – masove kaceni lesu, zabijeni orangutanu a jinych zivocichu jen aby bylo misto kde jej pestovat pro rozmazlene evropany? 🙁

  8. Pingback: Tučné téma | Anna Jermářová

    1. Martin

      Dobrý den, nechci tento článek nijak shazovat, ale musím podotknout, že s určitou částí nesouhlasím. Výroba palmového tuku nevyžaduje stužování hydrogenaci, protože palmový olej má přírodní obsah tuhých částic. Díky tomu neobsahuje „trans“ mastné kyseliny, které představují zdravotní riziko.

      Také existují různé certifikace zajišťující udržitelný/ekologický přístup pro vytváření palmových plantáží. Např. RSPO a Greenpeace chystaný POIG. Navíc palma produkuje až 10 x více oleje než jiné běžné plodiny např. slunečnice, řepka a sója, a to po dobu 25 let. Nemusí se každoročně osazovat a spotřeba paliv, hnojiva apod. je o 30 % nižší.

      Myslím, že kácení pralesů je spojeno zejména s přelidněností planety a konzumentním životem vyspělých zemí, které jsou zvyklé mít celoročně na regálu i sezónní produkty.

      1. míša mýval

        Pokud by se pěstovalo opravdu jen to, co člověk spotřebuje, nebyl by problém. pokud ale nenažranec za koblihu zvolí Babiše a jemu podobné, končí většina olejů jako bionafta. Tento článek je jen další propaganda, která má ospravedlnit dotace obnovitelným gaunerům a ty, co sis dal jednu tatranku se styď protože jsi právě zabil orangutana.

        1. Veronika

          Na to tady všichni čekáme až u diskuze o tucích zase příjde nějaký chytrolín mlet o politice…

    2. Dani

      Naše rodina je přestala kupovat:-)
      A jde to……prostě zapojíme mozek před chutí a výmluvou….i naše děti už ví, že si nemůžeme takto ničit naši jedinou planetu.

      1. Květa

        Ano, také myslíme na budoucno – a proto se vracíme k osvědčené minulosti, tj. smažíme minimálně, a když už, tak na kvalitním sádle nebo i másle, na studenou kuchyni olej olivový – tedy všechno evropská klasika

  9. Lenka

    Dobrý den, prosím, v článku dáváte odkaz na nějaký super dokument, ale po rozkliknutí se žádný nezobrazuje. Můžete prosím napsat název tohoto dokumentu??
    Předem Vám moc děkuji za odpověď.

  10. Lukáš

    Dobrý den,

    co si myslíte o tomto článku?
    http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/09/mudr-marie-skalska-je-kokosovy-olej-skutecne-tak-zdravy-jak-se-rika/?utm_source=Kalorick%C3%A9+tabulky&utm_campaign=fc46ac2553-KT_9_2014_3_M_N24&utm_medium=email&utm_term=0_f0570fc712-fc46ac2553-31719897&goal=0_f0570fc712-fc46ac2553-31719897&mc_cid=fc46ac2553&mc_eid=78f9c1ce87

    pokud si Váš a výše uvedený článek postavím vedle sebe, budu jako neodborník absolutně zmaten …

    Předem děkuji za Vaši odpověď, případně věcné argumenty proti uvedenému článku.

    1. Cindy

      I já jsem vystudovala výživu člověka a učila jsem se o kokosovém oleji přesně to, co polopatě vysvětluje paní doktorka Skalská. S „novými“ vědeckými poznatky jsem se tedy opravdu nesetkala.

    2. annajermarova Autor příspěvku

      Dobrý den,
      doporučuji si pročíst diskuzi pod uvedeným článkem. V podstatě jde o to, že článek paní Skalské vychází z mýtu, že nasycené mastné kyseliny jsou pro tělo škodlivé. S tím nesouhlasím. Kdo by chtěl studie, najde je v komentářích pod zmíněným článkem. Je jich tam více než dost. AJ

      Např.
      Tiež je zaujímavé je, že dvojito zaplepená štúdia ukázala presne opačné výsledky:
      Assuncao ML et al.:Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity; Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601

      http://chriskresser.com/the-most-important-thing-you-probably-dont-know-about-cholesterol
      „Translation: following the advice of the American Heart Association is hazardous to your health.“

      Hattori Hanzo napsal do komentářů pár zajímavých studií, např. hned ta první tvrdí:
      „Results: During 5–23 y of follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD.“

  11. Jirka

    Dobrý den, v článku píšete, že CITUJI DLOUHOU ČÁST A NA KONCI JE DOTAZ:
    “ Odlesňování mají na svědomí „palmové společnosti“, které se nezdráhají vypalovat deštné pralesy za účelem expanze palmových plantáží. Nezákonně zakládají požáry, berou místním zemědělcům půdu (jejich zdroj obživy), vyhánějí orangutany ze svých domovů. Zaplatí každému, kdo pro ně zabije orangutana. Orangutan je totiž největším „škůdcem“ palem, protože požírá jejich kořínky.
    Při současném tempu odlesňování může do roku 2022 zmizet až 98 % nížinných deštných pralesů na Borneu!
    Jedná se o biliónový průmysl, se kterým se dá hnout pouze odzdola. “ KONEC CITACE VAŠEHO PŘÍSPĚVKU“
    DOTAZ (PROSÍM O ODPOVĚĎ) : Když je to jak píšete MILIÓNOVÝ BUSINESS, MILIÓNOVÝCH SPOLEČNOSTÍ, myslíte si, že by Vás někdo nechal napsat tento článek ? S Určitostí, v případě pravdy, by tento článek byl smazán během krátkého období. Je to Biliónový průmysl, jak píšete. Nezdráhají se vypalovat pralesy, platit za zabíjení orangutánů. Proč si myslíte, že nebudou platit za mazání článků ? Nebo za zrušení stránek s tímto obsahem ? Je to jednodušší než zabít orangutána … Konec dotazu. …
    PROSÍM O ODPOVĚĎ …
    Děkuji.

    1. Jana

      Proč? protože většině lidí i po přečtení takových článků jako tenhle je to úplně jedno. Řeknou si, já sám s tim stejně nic neudělám, tak to nebudu řešit. A dál chodí do obchodů a kupujou si potraviny obsahující palmový olej. Tak proč by se tyhle „Bilionové společnosti“ namáhali s mazáním článků… Navíc velká část lidí tyhle články vůbec nečte…radši si přečtou co která celebrita zas vyvedla….to je přece zábavnější než články o zdraví a ekologii. Stačí vám to takhle?

  12. Pingback: Moje osobní desatero práce nutričního terapeuta | Anna Jermářová

  13. Míša

    Děkuji Vám moc paní Anno, moc mne tato stránka také potěšila. To je to, co jsem potřebovala vyřešit. :o))

    1. Lenka

      Vlasto, moc dekuji za odkaz! Díky němu Váš příspěvek považuji za nejpřínosnější v této „debatě“!
      Není přece možné vycházet jen z povrchní znalosti a z několika článků na internetu, které od sebe opisují nepravdivé údaje…

    2. Jakub

      Uvedený článek má chybnou premisu a z toho plyne i chybný zvávěr. Kauzalita mezi konzumací nasycených mastných kyselin a kardiovaskulárním onemocnením nebyla prokázána. To somé je s vejci. Nejeste vejce je v nich cholesterol.

    3. Jerry

      asi bude nutné,abyste studoval dál a hlouběji…zaměřte se na studie o procesu oxidace tuků.Ve vašem odkazu o tom není ani čárka.Ucpávání tepen mají na svědomí především trans-mastné kyseliny,které v kokosovém oleji nenajdete.Článek v odkazu neřeší zásadní věc-oxidace alias jedovaté volné radikály,které vznikají například smažením na slunečnicovém oleji.Vysoký cholesterol je důsledkem , mimo jiné, zánětlivých reakcí organismu na tyto volné radikály.
      Abyste nemusel zmiňovat blondýny a sám blondýnem nebyl,pak si porovnejte složení mateřského mléka a porovnejte složení tuku obsažené v něm se všemi jinými dostupnými tuky na trhu.I jako biochemik si položte otázku,zda nejpodobnější složení mastných kyselin má kokosový olej.Ulehčím vám vaši cestu za poznáním. ANO,je to kokosový olej,který je složením nejpodobnější.Doufám,že nám nebudete tvrdit,že mateřské mléko je nezdravé.Váš odkaz je nepoužitelný.

      1. pepe

        „Vysoký cholesterol je důsledkem , mimo jiné, zánětlivých reakcí organismu na tyto volné radikály.“¨
        Odkaz na studii?
        “ jedovaté volné radikály,které vznikají například smažením na slunečnicovém oleji“
        O tom ale článek v odkazu vůbec nepojednává, chápete jeho smysl?
        A pokud si myslíte, že je článek nesmyslný a vy to víte lépe, proč se neobrátíte na
        „Doc. Ing. Jan Pánek, CSc.“

  14. Leka

    Dobry den. A co Alsan? Obsahuje mimo jine neztuzeny palmovy tuk. Hledam neco vhodneho pro 3 letecho syna na chleba, do pomazanek (je na bezmlecne diete). Nasla jsem Alsan. Prijde mi vhodnejsi nez margarin Perla. Ale ted zase ctu, ze palmovy tuk neni zdravy. Ale co kdyz je neztuzeny? Dekuji za nazor.

    1. annajermarova Autor příspěvku

      Neztužený palmový bych jedla jen v bio kvalitě. Lepší máte kokosový lisovaný za studena… Koupit se dá třeba i v DM (Alnatura). A.

  15. Marie Skalská

    Dobrý den Anno, pravděpodobně můj komentář nezveřejníte, pokud ANO, tak klobou k dolů a moc ráda se zúčastním další diskuze. Nemohu souhlasit s některými vašimi tvrzeními stran efektu kokosového tuku. Jak píšete správně tuky patří odjakživa do naší diety, ale my v současné době žijeme zcela odlišně než naši předci bohužel se stejným genetickým vybavením naprogramovaným k mnohonásobně vyššímu energetickému výdeji, výskyt diabetu, onemocnění srdce a cév je někde zcela jinde něž tenkráte, tvrzení o preventivním efektech kokosového tuku vůči například prevenci diabetu 2. typu se obávám jsou mylná…O omega 6 MK se v současné zjišťuje, že se zúčastňují příznivých reparační prozánětlivých procesů, což jsou pro tělo uzdravující procesy, nepopírám, že jich máme ve stravě cca 6x nadbytek, ale „jedové“ pravděpodobně nebudou. Tepelné vlastnosti kokosového tuku jsou právě z chemickotechnologického hlediska nepříznivé. A obávám se, že bio či nebio kvalita jeho fyziologické vlastnosti z podstaty výroby tuku neovlivní, stejně tak rafinace, což je v podstatě zahřátí na vysokou teplotu, v některých případech naopak odstraní právě třeba zbytky pesticidů, ale na fyziologické vlastnosti tuku nemá vliv. Velmi podrobnou analýzu vlastností kokosového tuku jsem si nechala zpracovat od doc. Pánka, který se tuky profesně zabývá, pokud máte chuť přečtěte si zde: http://www.profitinstitut.cz/zoboru/114/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE?_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku s pozdravem Marie Skalská

  16. Agent Provocateur

    Zdravím,
    prosím o info jaký kokosový olej byl testován? Podle studie university Kelaniya, Sri Lanka, 2005, 63-72 a dalších zdrojů se liší hodnoty dle metody zpracování, což je zajímavé…Obsah fenolických sloučenin (studie ukazují na inhibici oxidace LDL, resp. vysoké hodnoty fenolických sloučenin u „non commercial“ zpracování jsou dle studií porovnatelné s účinky panenského olivového oleje) je vyšší u „non commercial“ zpracovaného oleje až o 84%, hodnota „zmýdelnění“ je vyšší o 12%, zvýšené hodnoty kyselosti o 89-95% byly naměřeny u „komerčního“ zpracování. Taktéž byly pozorovány odchylky (v závislosti na: processing time and storage time of copra) ve složení nasycených mastných kyselin…
    Další odkazy ukazující měření bez uvedení původu oleje a metody zpracování:
    http://journal-of-agroalimentary.ro/admin/articole/26123L72_Vol_19(4)_2013_459-463.pdf
    http://www.jascoinc.com/hplc/analysis-of-fatty-acids-in-rice-bran-oil-coconut-oil-and-margarine-by-hplc-elsd
    Bylo vyzkoušeno měření na více produktech (natural/bleached apod.)? dle:
    http://www.profitinstitut.cz/zoboru/114/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE?_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku
    Děkuji za info

  17. Pokopeli

    No….. jen by mne zajímalo, co by se stalo, kdybychom tedy všichni přestali používat palmový plej a výrobky z něho a přešli na kokosový, mám obavu, že by plantážníci jen vyměnili palmu olejovou za palmu kokosovou a káceli by pralesy dál ??!!

  18. Jiří

    Smutné je, když někteří výrobci označují své výrobky jako „tradiční“ (tradiční lázeňské oplatky, tradiční suchary) a dávají tam palmový olej. Co je na tom tradičního? To je podvod a doporučuji nekupovat!

  19. Jakub

    Zajímá mě porovnání olejů z pohledu nutričního a vlivu na lidské zdraví? Chápů to tedy dobře, že pokud pominu morální hlediska je palmový olej stejně vhodný jako kokosový? Tj. předpokládám, že oba oleje získám lisováním za studena. Děkuji za odpověď.

  20. Šárka

    já často a ráda používám kokosový olej. Dá se použít v kosmetice, dobrý je na suché ruce a popraskané rty a pomáhá mi. Úžasný je taky v kuchyni, nejraději jej mám v palačinkách a desertech, ale dá se použít i při pečení nebo smažení. Ale pravda je, že záleží na tom, o jaký olej se jedná, jestli je kvalitní. Nejvíce se mi osvědčil tenhle http://www.lekarna.cz/es-bio-kokosovy-olej-250ml/

  21. Mgr. Eva Pollačeková

    No pani zlatá, a kde si myslíte, kde asi sa vysádzajú kokosové palmy na kokosový olej? Presne na tých vypálených pralesoch, kde olej palmový..Voči palmovému oleju sa zdvihla ekologická vlna odporu, tak marketingový ťah je vrhnúť sa a do neba vyspievať olej kokosovy..kde asi beriete zdroj vašich informácií? Ako viete, že vám nie sú podsunuté? Som výživárka a radím triezvo posúdiť, čo sa nám cez internet dostáva a nie len papagájovať, čo sa nám hodí….Naši predkovia žili bez kokosového aj palmového tuku stáročia a určite by sme sa bez nich zaobišli aj naďalej, verte mi…

  22. MauMau

    Konečně rozumný názor. Již nějakou dobu se ví, že cholesterol není hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění. Ale je vidět, že co se lidem předloží o škodlivosti či prospěšnosti některých potravin, tak se obtížně vysvětlují omyly. A proto občané, kupujte halvně Babišův řepkový olej.

  23. Ondřej Doležal

    Dobrý den,

    nejsem si tedy jist, zda-li je možné se všemi tvrzeními ve vašem článku souhlasit. Přijde to mi jako pel-mel vyčtený na internetu s některými mylnými popř. diskutabilními tvrzeními. Neberte si to osobně, ale ve vašem osobním profilu jsem nenašel žádné informace o vašem vzdělání obecně resp. v oblasti biochemie, medicíny apod. Pokud je nemáte, je jakýkoliv takovýto článek dosti problematický z pohledu dopadu zde uváděných informací na laické čtenáře a závěry, které si z toho udělají. Např. směšujete dvě věci – jakousi „bio“ hodnotu oleje a vhodnost pro smažení. Vhodnost pro smažení resp. tepelnou úpravu pokrmů je dána bodem „kouřivosti“ tuku, oleje. Ničím jiným, žádné „bio“ tomu opravdu nepomůže. Naopak „nebio“ resp. rafinace oleje může vhodnost oleje na smažení oproti „bio“ oleji mnohem zlepšit. Typickým omylem je vámi uvedený řepkový olej, na smažení naopak velmi vhodný – vysoký bod kouřivosti. Co si mám představit pod pojmem „degenerace“ na základě konzumace omega 6 kyselin? Nic takového jsem nikdy neslyšel. Uveďte zdroj. S některými tvrzeními v článku lze v obecné rovině souhlasit, ALE… jde o věc úhlu pohledu a míru znalostí z dané oblasti a tak to může být pro laika matoucí. Termíny jako nasycené/nenasycené, bio/nebio, rafinace, vhodné/nevhodné na tepelnou úpravu apod. by měly být vysvětleny v souvislostech a přesně. O negativním účinku resp. neprospěšnosti ztuženého palmového oleje ve stravě asi obecně nelze nic namítat, ale že je palmový olej nutričně horší, než kokosový kvůli tomu, že se kvůli tomu kácí pralesy ( v tom jsem s Vámi zajedno), tak to mě po odborné stránce bohužel nepřesvědčí.

  24. Topi Pigula

    Kromě mnoha jiných omylů máte chybu už v základě. Rostlina z níž se získává palmový a palmojádrový olej se nejmenuje palma olejná, ale olejnice guinejská (Elaeis guineensis)

  25. Vistler

    Bohužel užití palmového oleje a s tím související procesy (kácení pralesů etc.) je především do biopaliv, která „velice prospívají ekologii“ pročež je natankujete u pumpy, užití do potravin a kosmetiky je marginální, takže pokud nebudete používat potraviny a kosmetiku s palmovým olejem, je to asi efekt jako nekouřit u požáru, jediným kladem jsou příjemné pocity, že „teda něco podnikám“.

  26. Jiří

    Ještě za třetí: Kromě toho, že palmový tuk je nezdravý a kácejí se kvůli němu pralesy, je tu ještě třetí důvod proti:
    Přeprava tuku přes půl světa znamená spoustu propálené nafty a tedy další poškozování této planety. Evropské tuky a oleje mají mnohem menší přepravní náklady!

  27. Honza

    Kokosový olej Puritas® sada 2 x 1000ml kbelík za 240,- Kč akce na srpen 2016
    Kokosový olej je neztužený rostlinný olej získávaný z dužiny zralých kokosových ořechů, sklízených z kokosové palmy. Tento kokosový olej je lisován při teplotě při 65 C, vodní parou zbavený všech alergenů, pachů a chutí. Vzhledem k těmto vlastnostem je vhodný pro alergiky a také na sladkou a slanou kuchyni. Původ Filipíny
    https://www.puritas.cz/jedle-oleje-a-tuky/kokosovy-olej-puritas-sada-2x1000ml-kbelik/

  28. Petr

    Dobrý den,

    v této knize je popsána celá historie démonizace nasyceného tuku. Od konce druhé světové války až po současnost. Mimo jiné včetně mediální války mezi filipínskými výrobci palmového oleje a americkými producenty sojového oleje.

    https://www.jota.cz/tuk-velke-prekvapeni

  29. Petr

    Když to tak čtu, tak mám skoro pocit, že by se měla zavést cenzura. Když si každý píše o věcech, kterým nerozumí, tak kdo se má v tom bordelu vyznat. Článek je snůška polopravd a nepravd. Ale pár světlých momentů tam tedy máte 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *