Jak přistupovat k výživě ve 21. století

Vítám vás na mém zbrusu novém webu! Mým cílem je vytvořit zde takové rozhraní, kde budu nabízet nejen své služby výživového poradenství a kvalitní informace, ale také se s vámi setkávat pomocí komentářů a diskuze.

Co mě vedlo k založení těchto webových stránek?

Docela dlouho jsem studovala – po základce gymnázium, dále vysoká škola, poté vyšší odborná škola zdravotnická. Zpětně hodnotím dobu studia nejen jako možnost získat stavební kameny znalostí, ale také jaké možnost zakusit v rámci různých praxí „o čem to celé je“ v terénu. Prošla jsem mnoho nutričních oddělení nemocnic, pracovala v on-line poradně, na přípravě vzdělávacích materiálů a jako specialistka výživy v poradně Svět zdraví. Potkala jsem mnoho odborníků i neodborníků, zjistila, jakým směrem se chci ubírat, a kudy rozhodně ne. To všechno mě vedlo k přesvědčení nepracovat pro žádnou potravinářskou nebo farmaceutickou firmu a jít pracovat nezávisle, „na volnou nohu“.

Ráda budu však spolupracovat s podobně smýšlejícími odborníky, nebo  doporučovat  výrobky, služby nebo kolegy, kterým věřím!

Jak v dnešní době přistupovat k výživě, hubnutí a zdravému životnímu stylu?

Dnešní doba nám nabízí spoustu možností. Má to své klady i zápory. Můžeme využívat speciálních technologií a postupů pro přípravu potravin. Například se čím dál více daří vytvořit náhradu mateřského mléka pro kojence, kteří nemohou být kojeni. Ve srovnání s tím, co tu bylo před desítkami let, je to obrovský postup kupředu.

Druhou stranou mince je zneužívání moderních technologií potravinářským průmyslem. Hon za co nejlevnějšími surovinami pro svůj konečný výrobek. Příklad? Ty nejlevnější tuky v drtivé většině cukrovinek na pultě. Tyto nekvalitní tuky zkombinované s velkým množstvím cukru patří mezi největší hrozby pro naše zdraví. A nejde tu jen o tukové polštářky. V ohrožení je naše vnitřní prostředí a správné funkce organizmu.

Navzdory moderním technologiím je dnes nezbytné obrátit pozornost k přirozenosti. Ve stravování, pohybu, určení vlastních hodnot. Není potřeba vracet se na stromy nebo do středověku. Stačí, když budeme jíst co nejpřirozenější potraviny (především potraviny, které nepotřebují obal). Hýbat se přirozeným způsobem (třeba cvičení s vlastní vahou), hodně chodit. Najít vlastní rovnováhu mezi tím, co nabízí moderní doba a tím, co nabízí příroda.

Jelikož nežijeme ve vakuu, tak to nemusí být jednoduché docílit, toho si jsem vědoma. Ale věřím, že je to ten správný směr, kterým bychom se měli vydat.

Nezbytné je  převzít zodpovědnost za sebe do vlastních rukou. Vzdělávat se. Ptát se. Hledat cesty. Většině firem produkujícím potraviny jde pouze a jedině o vlastní zisk. V žádném případě se nespoléhejte na to, že potraviny označené některou ze „značek zaručujících kvalitu“, jsou nutně vhodné pro výživu každého z nás.

Není potřeba věšet hlavu, ale je důležité se pídit a hlouběji zajímat. Jinak je velká pravděpodobnost, že vás semele reklama a tvrzení odborníků(!) napojených na potravinářský průmysl.

Jako příklad naprosté demagogie mi přijde označení hranolků, majonézy, několika margarínů nebo polévek z pytlíku značkou „Vím, co jím.“ Pro neznalé uvedu, že toto logo se pyšní následujícím tvrzením:

Logo vám jasně garantuje, že produkt prošel odborným hodnocením a že se jedná
o výživově hodnotnou potravinu vhodnou pro zdravý životní styl. Usnadní vám volbu potravin, aniž byste museli studovat detailní informace na obalu.

Mám lepší radu: jestli nechcete studovat detailní informace na obalu, nemusíte. Stačí kupovat čerstvou zeleninu, ovoce, maso od řezníka a další „jednodruhové“ potraviny. Voila!

Vítejte ve světě výživy 21. století!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *