Existují zdravé a nezdravé potraviny?

K této úvaze mě inspiroval krátký článek uvedený na konci tohoto příspěvku.

Souhlasím s názorem, že neexistuje nic, co by plně vystihovalo pojem jednotné zdravé výživy. Stručně řečeno, pro každého může být vhodný trochu odlišný sortiment potravin. Je tomu tak i proto, že každý máme jiné výživové potřeby dané částečně i geneticky.

Opakovaně se však setkávám s názorem, že neexistují vyloženě zdravé a vyloženě nezdravé potraviny. S tím nemohu souhlasit. Podle takového názoru nemůžeme potraviny, které jsou obecně označované jako zdravé, jíst v neomezeném množství. Mohly by nám ublížit. Například příliš mnoho vlákniny by mohlo vést ke sníženému vstřebávání minerálních látek. To je zcela jistě pravda.

To ale přeci neznamená, že například zelenina nemůže být označena za zdravou jen z důvodu, že by jí mohl někdo sníst moc. To už je chyba dotyčného konzumenta (a ne zeleniny), bude-li se živit jen zeleninou. V domnění, že dělá to nejlepší pro své zdraví.

Mnohem větší demagogií je ale prohlášení, že neexistují nezdravé potraviny. V malém množství nám prý potraviny „označované jako nezdravé“ neuškodí. Stačí si vyčistit zuby a jít si zaběhat. A hlavně jíst „všeho s mírou“. Tak takhle ne! Většina populace tu míru nezná, takže je velmi zavádějící říkat, že „občas“ a v „malém množství“ můžeme jíst cokoliv. Je-li u nějakých potravin prokázaná škodlivost (smažené pokrmy, většina průmyslových sladkostí), je to důvod k jasnému verdiktu a označení potraviny za nezdravou. Tady nejde jen o přílišnou tučnost nebo kalorickou hodnotu, kterou vyběháme. Jde o zdravotní škodlivost takových potravin – narušují přirozené funkce našeho organizmu a následně může (plíživě) docházet k onemocnění, včetně obezity a cukrovky.

Všechny ty reklamou vychvalované sušenky a tyčinky, nedej bože plné mléka, patří mezi vyloženě nezdravé potraviny. Jsou plné trans-mastných kyselin (TMK), které jsou součástí levných průmyslových tuků. TMK jsou jedny z hlavních viníků ucpaných cév a dalších zdravotních problémů. Nejhorší je kombinace levných tuků s jednoduchými cukry, tak, jak je najdeme ve většině sladkostí.

Ano, nezdravé je především množství těchto potravin. A to každé, které je větší než žádné. Nechci přehánět, opravdu výjimečná konzumace takových potravin nám asi neublíží. Ale neměly by být brány jako potraviny, které patří (byť v malém množství) do našich jídelníčků.

Důležité je tedy vědět, že zdravé i nezdravé potraviny existují a podle toho k nim přistupovat. Zdravou variantou sladkostí je kvalitní hořká čokoláda, obsahující jako jediný tuk kakaové máslo. Měla by mít alespoň 70% kakaa. Také si můžete dopřát nějakou tu doma upečenou „sladkost“, třeba jablečný závin z tvarohového těsta. Do terénu a na dlouhé cesty se mohou hodit kvalitní proteinové tyčinky s obsahem syrovátkových bíkovin, které koupíte v obchodech se sportovní výživou.

K této úvaze mě inspiroval tento článek:

Neexistují vyloženě zdravé a vyloženě nezdravé potraviny (pokud nejsou mikrobiálně či jinak kontaminovány). Ani potravin, které jsou obecně označované jako zdravé, nemůžeme sníst neomezeně veliké množství. Mohly by nám ublížit. Nadměrné množství celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny by mohlo vézt k nadměrnému příjmu vlákniny a snížení vstřebávání důležitých živin. Velké množství ovoce může znamenat velký příjem sacharidů a může způsobit zažívací obtíže. Nikdo z nás se zřejmě v životě nevyhne konzumaci potravin obecně označovaných jako nezdravé – sladkosti, tučné potraviny…V malém množství nám však ani tyto potraviny neuškodí. Stačí si například po sladkém vyčistit zuby a příjem energetičtějších potravin, v jinak pestrém jídelníčku, vyrovnat pohybovou aktivitou.. Platí zde osvědčené „všeho s mírou“. Neexistují totiž nezdravé potraviny, nezdravé je jen jejich množství.

3 komentáře u „Existují zdravé a nezdravé potraviny?

  1. Lucka

    Ahoj Aničko, konečně jsem objevila produktový list jednoho celkem zajímavého výrobku – mě se dost líbí vysokým obsahem bílkovin a přiměřeným obsahem tuku. Co Ty na něj jako odbornice? http://www.miltra.cz/

      1. annajermarova Autor příspěvku

        Luci, mně se líbí, že je od krav pasoucích se na trávě! Ostatní záležitosti (míň tuku, víc bílkovin – ovšem jen kaseinu) ničím extra nepřispívají, ale budiž. V podstatě je důležitá ta kvalita stravy krav, od kterých je mléko použito k výrobě. Zase tak odtučněný výrobek to naštěstí není a lepší zahuštění kaseinem (tvaroh) než škrobem – takže suma sumárum – povedený výrobek, mohu doporučit 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *