Co jednomu prospívá, může druhému škodit

Jak to? Vždyť je to přece jasný – musíme jíst jako naši předci. Bez obilovin a všichni!!! Anebo vlastně bez masa. Jinak nám uhnihou střeva. Né, blbost, jenom syrová strava je zdravá. Vaření je špatně.

A doprčic. Co teď? Trochu zmatek.

A z toho zmatku je jediná cesta. Začít se orientovat sám v sobě.

Jedna zdravá strava je mýtus

Aha, a jak mám teda jíst?

Na to si musíš přijít sám! Doporučuji v první řadě skamarádit se sám se sebou. Je to ta nejlepší investice do budoucna. Chápu, že tohle asi nechcete slyšet, ale já tu nejsem od toho, abych mazala lidem med kolem pusy.

Raw, paleo, vegan a další směry nejsou špatně. Není to podvod nebo omyl, jak se teď často píše. Tedy do chvíle, než se z nich stává fanatismus a dogma. Když se ten který směr doporučuje, nebo snad nutí, úplně každému. Pak je to pořádná blbost. Správně je to vždy pro člověka, kterému to v danou chvíli vyhovuje. Naše aktuální strava odpovídá tomu, kde jsme na naší cestě životem. A jak poznám, že mi to zrovna teď vyhovuje?

Mám více energie, cítím se lépe a když potřebuju zhubnout, tak hubnu.

Chápu pohnutky vegetariánů a veganů, ale věřte, že na výživu lidstva je potřeba se dívat z pořádného nadhledu. Sama často doporučuju určité omezení masa a mléčných výrobků (hlavně těch z velkochovů). Na druhou stranu – nízkosacharidová strava (low carb high fat) se osvědčuje jako jeden z nejlepších léčebných nástrojů civlizačních nemocí – především v západní cilizaci. Součástí Low carb stravy je většinou maso, ale nemusí to tak být. A samozřejmě jsou i další možnosti, než je low carb.

Proč každému vyhovuje jiná strava

Každý jsme v jiné situaci a máme různou náturu. Někdo je zdravotní sestřička, vystresovaný manažer, jiný je cvičitel jógy, psů, nebo vysmátý rentiér. Někdo potřebuje zahřívat, jiný ochlazovat. Někdy je třeba hojit trávicí trakt, jindy povzbudit. Jeden je psychicky labilní, druhý víc stabilní. Někomu vyhovuje řád a pravidla, jiného to stresuje. Jednomu sedí striktnost, druhému volnost. A tak bychom mohli pokračovat. Máme tu labužníky, kteří by jedli celý den, ale i kreativce, které jídlo zdržuje.

Tohle všechno doporučuju akceptovat. Cože?? Mám jako akceptovat, že miluju sladký, slaný a tučný? Jo. Ale trochu s tím dál pracovat. Respektovat svoje tendence a vyjít sám sobě vstříc. V rámci nějakých hranic, které mě podporují, ne stresují. Tzn. například, že někdo si naplánuje každodenní rutinu (kousek čokolády každý den po obědě) a jiný si naplánuje život tak, aby se té rutině mohl vyhnout (jednou za čas si dám cokoliv v jakémkoliv množství).

A co to maso?

Věřte nebo ne – někomu maso dodává sílu a jinému maso sílu bere. Někomu pomáhají ovesné vločky, jinému spíše škodí. Maso ani vločky nejsou nezdravé. Záleží na situaci.

Dříve jsem tvrdila, že existují nezdravé potraviny. Dneska tvrdím, že existuje hlavně nezdravý či zdravý přístup.

Z etického či jiného hlediska se jako jednotlivec můžu rozhodnout, že nebudu jíst maso. To je v pořádku. Místo dohadování se, zda jsme býložravci, masožravci nebo pránisti, bych doporučila soustředit se na  to, co vyhovuje mně. Ne sobecky, ale citlivě, s respektem k ostatním a jejich vlastním rozhodnutím.

K čemu jsou pak výživoví poradci

Je-li poradce schopný vidět výživu s nadhledem a v kontextu dalších (výše zmíněných faktorů), pak se může stát klientovi skvělým průvodcem v začátcích. Anebo příležitostným konzultantem. Většina lidí řešící nadváhu, má určitou emoční disbalanci a proto je důležitý také ohled na psychickou stránku klienta.

Jedna věc je inspirovat někoho svým příběhem – například, když se vám podařilo zbavit cukrovky díky nízkosacharidové stravě. Pak je to skvělá ukázka pro ostatní diabetiky. Ale ne vždy dokáže jiný diabetik přesně následovat tohoto příkladu, protože je v naprosto odlišné situaci – jinak vnímá svět a má jiné podmínky. To je dobré zohlednit. Vyhneme se tak deziluzi a klasickému: „říkám ti, že to nefunguje“.

Někdy také není strava tím nejdůležitějším, co teď potřebuje člověk řešit. Na druhou stranu, začít se dá z různých konců a jsou potraviny, které nás psychicky podpoří, podrží. Cukr a soja to není.

10 z 10ti výživových poradců doporučuje…

Hleďet si svého! Takhle by mohla znít reklama na ideální stravovací režim 🙂

Mým cílem v rámci poradenství není jen pomoci uzdravit lidi z nemocí. Nebo je naučit, jak zhubnout. I když je to samozřejmě žádoucí. Mým hlavním cílem je inspirovat co nejvíce lidí, aby se naučili poslouchat svůj „vnitřní hlas“. Nikdy totiž nevíte, co druhý potřebuje. Ví to jen on sám. Někde uvnitř v hloubce to má ukryto. Teď to jen nalézt.

Naučit se znát sebe je v rámci našeho zdraví to nejdůležitější. Nutně k tomu dospěje každý, kdo je trochu pozorný a vnímavý. Otázka je, kdy.

Znám několik lidí, kteří léta dodržují paleo a kvetou zdravím. Stejně tak znám několik vitariánů, kteří jsou naprosto zdraví. Společným jmenovatelem jejich stravy je maximálně voda a zelenina. Co mají tedy společného? Přístup. Trpělivě se stávají odborníky sami na sebe.

Až tedy budete uvažovat, jaká že strava je ta nejlepší, začněte u sebe. Zkoumejte, studujte, hledejte inspiraci a pak se vracejte zpátky k sobě. A taky pravidelně dělejte krok stranou pro zachování nadhledu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *