Co jednomu prospívá, může druhému škodit

Jak to? Vždyť je to přece jasný – musíme jíst jako naši předci. Bez obilovin a všichni!!! Anebo vlastně bez masa. Jinak nám uhnihou střeva. Né, blbost, jenom syrová strava je zdravá. Vaření je špatně.

A doprčic. Co teď? Trochu zmatek.

A z toho zmatku je jediná cesta. Začít se orientovat sám v sobě.

Jedna zdravá strava je mýtus

Aha, a jak mám teda jíst?

Na to si musíš přijít sám! Doporučuji v první řadě skamarádit se sám se sebou. Je to ta nejlepší investice do budoucna. Chápu, že tohle asi nechcete slyšet, ale já tu nejsem od toho, abych mazala lidem med kolem pusy.

Raw, paleo, vegan a další směry nejsou špatně. Není to podvod nebo omyl, jak se teď často píše. Tedy do chvíle, než se z nich stává fanatismus a dogma. Když se ten který směr doporučuje, nebo snad nutí, úplně každému. Pak je to pořádná blbost. Správně je to vždy pro člověka, kterému to v danou chvíli vyhovuje. Naše aktuální strava odpovídá tomu, kde jsme na naší cestě životem. A jak poznám, že mi to zrovna teď vyhovuje?

Mám více energie, cítím se lépe a když potřebuju zhubnout, tak hubnu.

Chápu pohnutky vegetariánů a veganů, ale věřte, že na výživu lidstva je potřeba se dívat z pořádného nadhledu. Sama často doporučuju určité omezení masa a mléčných výrobků (hlavně těch z velkochovů). Na druhou stranu – nízkosacharidová strava (low carb high fat) se osvědčuje jako jeden z nejlepších léčebných nástrojů civlizačních nemocí – především v západní cilizaci. Součástí Low carb stravy je většinou maso, ale nemusí to tak být. A samozřejmě jsou i další možnosti, než je low carb.

Proč každému vyhovuje jiná strava

Každý jsme v jiné situaci a máme různou náturu. Někdo je zdravotní sestřička, vystresovaný manažer, jiný je cvičitel jógy, psů, nebo vysmátý rentiér. Někdo potřebuje zahřívat, jiný ochlazovat. Někdy je třeba hojit trávicí trakt, jindy povzbudit. Jeden je psychicky labilní, druhý víc stabilní. Někomu vyhovuje řád a pravidla, jiného to stresuje. Jednomu sedí striktnost, druhému volnost. A tak bychom mohli pokračovat. Máme tu labužníky, kteří by jedli celý den, ale i kreativce, které jídlo zdržuje.

Tohle všechno doporučuju akceptovat. Cože?? Mám jako akceptovat, že miluju sladký, slaný a tučný? Jo. Ale trochu s tím dál pracovat. Respektovat svoje tendence a vyjít sám sobě vstříc. V rámci nějakých hranic, které mě podporují, ne stresují. Tzn. například, že někdo si naplánuje každodenní rutinu (kousek čokolády každý den po obědě) a jiný si naplánuje život tak, aby se té rutině mohl vyhnout (jednou za čas si dám cokoliv v jakémkoliv množství).

A co to maso?

Věřte nebo ne – někomu maso dodává sílu a jinému maso sílu bere. Někomu pomáhají ovesné vločky, jinému spíše škodí. Maso ani vločky nejsou nezdravé. Záleží na situaci.

Dříve jsem tvrdila, že existují nezdravé potraviny. Dneska tvrdím, že existuje hlavně nezdravý či zdravý přístup.

Z etického či jiného hlediska se jako jednotlivec můžu rozhodnout, že nebudu jíst maso. To je v pořádku. Místo dohadování se, zda jsme býložravci, masožravci nebo pránisti, bych doporučila soustředit se na  to, co vyhovuje mně. Ne sobecky, ale citlivě, s respektem k ostatním a jejich vlastním rozhodnutím.

K čemu jsou pak výživoví poradci

Je-li poradce schopný vidět výživu s nadhledem a v kontextu dalších (výše zmíněných faktorů), pak se může stát klientovi skvělým průvodcem v začátcích. Anebo příležitostným konzultantem. Většina lidí řešící nadváhu, má určitou emoční disbalanci a proto je důležitý také ohled na psychickou stránku klienta.

Jedna věc je inspirovat někoho svým příběhem – například, když se vám podařilo zbavit cukrovky díky nízkosacharidové stravě. Pak je to skvělá ukázka pro ostatní diabetiky. Ale ne vždy dokáže jiný diabetik přesně následovat tohoto příkladu, protože je v naprosto odlišné situaci – jinak vnímá svět a má jiné podmínky. To je dobré zohlednit. Vyhneme se tak deziluzi a klasickému: „říkám ti, že to nefunguje“.

Někdy také není strava tím nejdůležitějším, co teď potřebuje člověk řešit. Na druhou stranu, začít se dá z různých konců a jsou potraviny, které nás psychicky podpoří, podrží. Cukr a soja to není.

10 z 10ti výživových poradců doporučuje…

Hleďet si svého! Takhle by mohla znít reklama na ideální stravovací režim 🙂

Mým cílem v rámci poradenství není jen pomoci uzdravit lidi z nemocí. Nebo je naučit, jak zhubnout. I když je to samozřejmě žádoucí. Mým hlavním cílem je inspirovat co nejvíce lidí, aby se naučili poslouchat svůj „vnitřní hlas“. Nikdy totiž nevíte, co druhý potřebuje. Ví to jen on sám. Někde uvnitř v hloubce to má ukryto. Teď to jen nalézt.

Naučit se znát sebe je v rámci našeho zdraví to nejdůležitější. Nutně k tomu dospěje každý, kdo je trochu pozorný a vnímavý. Otázka je, kdy.

Znám několik lidí, kteří léta dodržují paleo a kvetou zdravím. Stejně tak znám několik vitariánů, kteří jsou naprosto zdraví. Společným jmenovatelem jejich stravy je maximálně voda a zelenina. Co mají tedy společného? Přístup. Trpělivě se stávají odborníky sami na sebe.

Až tedy budete uvažovat, jaká že strava je ta nejlepší, začněte u sebe. Zkoumejte, studujte, hledejte inspiraci a pak se vracejte zpátky k sobě. A taky pravidelně dělejte krok stranou pro zachování nadhledu.

Jak porozumět sám sobě i ostatním

Tak dobře, já to přiznám. Trochu jsem se zbláznila. Kde chodím, tam o tom mluvím. V minulém příspěvku jsem psala o Akademii Xany Bati. O tom, jak zapracovat na svém těle, aby bylo nejen krásnější, ale i zdravější. Koncepce fyziologického omlazování mě fakt dostala. To jsem ale nevěděla, co přijde poté. Koncepcí se zabývám od letošního února a doteď mě nadšení nepřešlo. Naopak se stupňuje.

Všechno kolem těla a zdraví mě zajímá. Jenže úplně nejvíc mě zajímá psychologie. I mé konzultace jsou protknuté psychologií ve smyslu – pomoci druhým dobře se cítit, pochopit sebe i ostatní, být šťastní. A díky metodě, kterou vám tu představím, dostává vše, co znám, nový rozměr.

Akademie Xany Bati obsahuje tři části – omlazování, poznání, úspěch. Když jsem dostala příležitost účastnit se „kurzu poznání“ (tzv. Eniomatrix), neváhala jsem ani minutu. A právě o Eniomatrixu je tento článek. Píšu ho proto, že i vy máte možnost se do kurzu zapojit a díky tomu se lépe zorientovat v tomto světě.

Každý z nás vnímá a zpracovává informace trochu jinak

Tohle když člověk pochopí a naučí se základní principy, velice se mu zjednodušší život. Řekla bych dokonce, že z něj spadne obrovský balvan. Uff – mám to správně. Nejsem blázen! Tato zjištění bývají průlomová a přeji je všem, kdo někdy pochybovali o sobě a svých schopnostech. Všem, kdo se někdy ptali, „kdo jsem?“ a „jaké mám poslání?“, „jaký partner se ke mně hodí?“. Vědět opravdové odpovědi na tyto otázky je k nezaplacení. Mně osobně se v tomto kurzu spojuje několikaleté zkoumání různých typlogií a psychologických přístupů. Nejasné náznaky smyslu života dostávají jasné kontury. Věřím, že hodně lidí to bude mít podobně.

Náplň kurzu Eniomatrix

V kurzu se učíme určovat typ osobnosti podle způsobů vnímání a zpracování informací o okolním světě. Použitím této metody můžeme dosáhnout  produktivní, zdravé a úspěšné  komunikace se sebou samým, s druhými lidmi, společností, přírodou, penězi a jinými důležitými prvky lidského života.

Je to vážně dobrodružství. Jednotlivé typy osobnosti totiž poznáte i podle stavby těla, podle toho, jaká volí slova a slovní obraty. Vytváříte si tak psychologický portrét lidí kolem sebe. Zvlášť užitečné je použití této metody při výchově dětí. Na určitý typ dětí například nemůžete křičet… Co je ale hlavní, že začnete podporovat vývoj silných stránek a talentů vašich dětí.

Eniomatrix pomáhá v osobním i profesním životě, pomáhá najít cestu k životnímu partnerovi, najít vhodné spolupracovníky do týmu a to tak, abychom se vzájemně doplňovali.

Otázka zdraví a šťastného života

Žijete-li ve svém „psychotypu“ – tedy zjednodušeně – žijete-li svůj život a né život někoho jiného – jste zdraví. Když tomu tak není, jste nemocní a depresivní. Tuším, že tohle je případ velké části populace. Pojďme to změnit!

 

Většina lidí nepotřebuje užívat antidepresiva. Potřebujeme jen najít sami sebe a začít si užívat si život a vzájemnou spolupráci. Respektovat se navzájem se svými odlišnostmi a vyhnout se tak zbytečným konfliktům, násilnostem a nedorozuměním.

Pro zvídavé: technologie Eniomatrix je zpracovaná na základě…

  1. psychologické analýzy
  2. neuro – lingvistického programování
  3. modelu Eriksona
  4. transakční analýzy
  5. duchovně-sociální struktury společnosti
  6. tělesné psychoanalýzy
  7. parapsychologie
  8. dispoziční prognostiky

aj. účinných východních a západních psychologických technik.

Tak co vy na to? Pojďme efektivně měnit svět k lepšímu, zlepšovat své zdraví, vychovávat děti podle jejich potřeb a silných stránek. Prostě být zase o kousek více vědomými lidmi. To je cesta ke štěstí.

Zájemci o „kurz poznání“, napište mi na [email protected], případně pište rovnou asistentce Xany Bati – Lucce na [email protected] Lucku budete milovat.

A taky si zamilujete facebokovou skupinu Enimoatrixu, kde probíráme naše zkušenosti z průběhu kurzu a konzultujeme s Xanou veškeré dotazy. Zábava zaručena!

 

 

Přirozenou cestou ke zdraví a kráse


Od začátku roku 2017 mi přišlo do cesty několik lidí, kteří naprosto zásadně ovlivnili můj život. Jedním z nich je i Xana Bati. Tato moudrá žena pochází z Ukrajiny a je uznávanou odbornicí především na estetiku těla a obličeje. Ovšem, nejde tu jen o krásu….. to je teprve začátek. Držte si klobouky, jízda začíná.

Celé její know how (Akademie XB) v sobě zahrnuje tři směry: omlazení, poznání a úspěch.

Já osobně jsem prošla on-line školou „omlazení“ a začínám školu „poznání“. V dubnu jsem byla na dvoudenním setkání v Českém ráji a poznala i další účastnice školy omlazení. A taky celý tým kolem Xany, který mi hned přirostl k srdci 🙂 Jsem z celé koncepce naprosto unešená a budu ráda, když pomůže co nejvíce lidem. Není to jen o kráse, ale hlavně o zdraví!

Co způsobuje naše stárnutí

Stárnutí je zaviněno vrozenými nebo vzniklými deformacemi těla. Když je objevíme, můžeme je napravit. A ta náprava je možná čistě fyziologickým způsobem. Jako nástroj používáme pouze naše ruce, případně baňky na obličej i tělo.

Proč je potřeba napravovat deformace? Zabraňují totiž správnému fungování anatomických struktur a volnému průtoku tekutin v těle. Z toho pak vznikají různé obtíže, například i celulitida a ukládání tuku.

Co je navíc úžašné – harmonizací těla harmonizujeme i duši – mizí deprese, nepříjemné pocity ze sebe, zvyšuje se sebevědomí.

Je to naprostá pecka!

Celé to vypadá jako sci-fi a hudba budoucnosti. Nemuset stárnout, ozdravit tělo pouze za pomoci vlastních rukou. Xana je vizionář s neprůstřelnými vědeckými podklady. Není to o nějakém zázraku, ale o práci na sobě. Zde jsou tři zásady koncepce, které se mnou maximálně rezonují:


1. Vždy hledejte příčinu (která způsobila nemoc, deformaci, apod.). Poté budeme působit na příčinu, ne na následek.

2. To, co nabízí oficiální medicína, není bohužel vždy to nejlepší.

3. Obrňte se trpělivostí, zázraky se nedějí na počkání.

Jelikož se léta zabývám výživou a lidským zdravím – vidím stále zřetelněji pokřivenost oficiální medicíny. Přístup „hledání opravdové příčiny“ je mi tedy blízký a jsem nadšená, že někdo jako Xana má tak perfektně propracovaný systém. Už teď vidím, kolika lidem tato koncepce pomáhá (včetně mě).

Koncepce fyziologického modelování a omlazování těla

Já sama nyní pracuju na narovnání pánve, snížení napětí v nožní klenbě (příliš vysoká klenba – hrozí patní ostruha), správném dýchání, sezení, uvolňování napětí krčních svalů…

Dále pracuji na prevenci křečových žil, ke kterým mám předpoklady – podle Xany jsou křečové žíly důsledkem posunutí pánve a zkrácení vazu v okolí kyčelního kloubu. V dolní časti se pak hromadí tekutiny a tělo potřebuje větší hydraulickou sílu na zajištění krevního oběhu. Jak vidíte, tělo je propojený celek. Naprosto fascinující.

V mém okolí už vidím tyto výsledky práce s koncepcí:

  • vyřešení problémů s krční páteří
  • postupné vyhlazování vrásek
  • odstranění depresí pomocí práce s tělem
  • vymodelování bříška
  • odstranění bolesti – patní ostruhy (tj. zánět plantární fascie)
  • záchrana 85ti leté maminky před opakovanou mrtvicí
  • a mnoho dalšího!

Co dalšího je možné řešit:

  • vybočený palec (nesprávná chůze)
  • plochá noha
  • ochablá pokožka na pažích
  • chrápání
  • rozestoupené břišní svaly
  • nesprávné postavení pánve –> neplodnost, gynekologické potíže, hemoroidy, zácpa…
  • celulitida (poruchy mikrocirkulace tekutin v těle)
  • odstranění zánětů
  • odstranění deformací a mnoho dalšího

Tady je odkaz na webové stránky Xany, kde si vše můžete důkladně prostudovat. Doporučuji se nejprve podívat na bezplatná prémiová videa. Jestli vás koncepce zaujala, napište mi na [email protected] Nebo napište rovnou (té nejmilejší asistentce, co jsem kdy poznala) Lucce na [email protected] – poradit se, jaký postup je pro vás ten nejlepší a která škola je zrovna otevřená.

Kde studovat výživu?

Poměrně často dostávám dotaz:

Chci se zabývat výživou, kde ji mohu kvalitně vystudovat? Jakou školu či kurz doporučujete?

Doteď jsem odpovídala: Nevím. Nemám zdání. Zkuste školu života 😉

Abychom si rozuměli, já sama jsem výživu studovala. Jsem dokonce nutriční terapeutka, vystudovaná inženýrka potravinářství a také samouk mnohatisícihodinový. Mám témeř patent na rozum. Když ovšem porovnám přínosy svého samostudia a znalostí získaných praxí – moje vystudované školy se v tomto světle jeví v dnešní době jako nedoporučeníhodné.

A co další současné kurzy, školy? Ze zkušeností ostatních kolegů či kamarádů na mě všechny ty kurzy působily tak nějak nemastně neslaně. S hlavním cílem „získat papír“.

Jestli je ale váš cíl opravdu kvalitně studovat nutriční terapii, dnes už existuje skvělá možnost. Jmenuje se Škola klinické naturopatie. Studovat tu můžete nutriční medicínu nebo fytoterapii – tedy terapii stravou a bylinami.

Kdyby tu byla tato možnost před deseti lety, neváhala bych ani minutu. Za rok studia (11 studijních víkendů) zaplatíte cca 29.000 Kč – což je cena velice příznivá. Dostanete totiž opravdu mnoho. Učit vás bude tým odborník v čele s Kateřinou Boesenerg. Katka získala své vzdělání i mnohaletou praxi v Austrálii. To mnohé vyjasňuje. Již po prvních šesti měsících si můžete v rámci studia udělat rekvalifikaci na výživového poradce a získat certifikát. Studium trvá 3-5 let, vždy jeden víkend v měsíci.

Jestli vás výživa a přírodní léčba opravdu vážně zajímá, obzvlášť, jestli se tím chcete živit – jděte do toho!

Jak na cukrovku – zn. jednoduše.

Webové stránky Diabetes a já:

Zajímavou otázku položila i slečna Pavlína, zda nadměrná konzumace sladkého může způsobit cukrovku. „Ačkoliv se to nabízí, žádná studie ve světě neprokázala, že by větší množství sladkostí ve stravě způsobilo cukrovku, pokud člověk zůstane štíhlý. Takže mlsejte dále,“ řekl Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA (přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Motol, předseda České diabetologické společnosti a taky prezident České diabetologické asociace).

Když to tak čtu, myslím, že největší příčinou diabetu u nás je:

Matení veřejnosti

Samozřejmě, že „větší množství sladkostí ve stravě“ podporuje vznik cukrovky. Chronicky zvýšený inzulín na základě časté konzumace vysokosacharidové stravy = nejlepší cesta k diabetu II. typu.

Jasně – jsou případy, kdy mírně vyšší pojídání cukrovinek nevadí – lépe řečeno: vadí méně. Ale to se týká pouze zdravých a aktivních jedinců. To, že je člověk „štíhlý“, není ještě záruka zdraví.

Lidé s větší genetickou zátěží, nedostatečným pohybem, natož s nadváhou si samozřejmě jedením sladkostí pořádně zavařují. Stejně tak člověk, který je hubený a chce přibrat stylem – „budu se cpát sladkým“. Naše tělo není blbé a záleží mu na kvalitě paliva. Prostě – není kalorie, jako kalorie – i když se nás různé „autority“ snaží přesvědčit, že to to tak je. Pro náš organizmus není rozhodně přirozená velká nálož jednoduchých sacharidů, natož v pravidelných dávkách.

Takže, klidně mlsejte, ale neste si za to vlastní zodpovědnost.

Když přijde na výroky lékařů

Víme, že co řekne lékař – je svaté. Nebo si to alespoň stále myslí většina lidí. Lékaři si toho jsou vědomi, vědí, že jejich slova mají velký vliv. Vědí to i farmaceutické firmy. A tady už je na naší fantazii, jak se toho dá vyu/zneu-žít.

Důvody matení lidí „autoritami“ jsou, podle mého názoru, dva. Jedním je faktická nevědomost a druhým cílená masírka ze strany výrobců léků a nezdravých potravin. Oba důvody spolu úzce souvisí.

Kdo má prachy – určuje pravidla hry

Hlavním partnerem České diabetologické asociace je farmaceutická firma Astra Zeneca. Jak víme, tak pro farmaceutické firmy je finančně velice výhodné udržovat co nejvíce pacientů ve stavu „na lécích“ či „na inzulínu“. V inzulínu se točí takovýýýých pěněz! A opravdu nemá smysl si nalhávat, že jde výrobcům o zdraví lidí. Jednotlivcům z řad zaměstantnů určitě ano, ale firmě jako celku nikoliv. Ovlivnit to uvnitř firmy je nereálné. Jediným řešením je uvědomění ze strany pacientů („zákazníků“). Dokud nepřevezmeme sami zodpovědnost za sebe, nemáme moc šancí.

Jsem přesvědčena, že většina případů diabetu – minimálně toho počínajícího – jde vyřešit pouhou změnou životního stylu (strava, pohyb, spánek, psychika).

Jsme jeden celek – nejsme lego kostičky

Jednotlivé části našeho organizmu jsou mistrovsky propojeny (na mnoha úrovních – tělo, duše…). Stejně tak je potřeba přistupovat k „léčbě“ – celistvě. Ale začít se dá z kteréhokoliv konce a postupně pracovat i na těch ostatních stránkách. Například se nejprve podívat na výživu, přidat trochu pohybu, začít se dívat na svět trochu jinak… všechno jde ruku v ruce. Harmonizovat naše střevní prostředí nebo hormonální činnost můžeme jak stravou, tak dalším působením na přirozenou fyzilogii těla – pohybem, psychickou pohodou. Různými způsoby, zvanými alternativní (z mého pohledu je alternativou spíše ta naše západní medicína, ale budiž) – akupunktura, akupresura, jóga a mnoho dalších metod.

Ano, máme v těle různé energetické dráhy. Ano, působením na jedné straně těla, můžeme občas ovlivnit něco na druhé straně těla. Kdo by to byl řekl… Obzvlášť, když se za to udělují bludné balvany („pozoruhodnou“ společností Sisyfos).

A co tedy pomáhá řešit cukrovku? Nejprve se podíváme, co cukrovka vlastně je.

Příčina vzniku diabetu II. typu

Diabetes II. typu je především problém chronicky zvýšeného inzulínu.

Ve chvíli, když sníme nějaké sacharidy, vyplaví se do krve inzulín, aby tyto rozložené sacharidy (jednotky glukózy) uskladnil do buněk jako budoucí zdroj energie.

Při rozvinutém diabetu buňky našeho těla neumějí inzulín využít – tudíž v krvi koluje moc inzulínu i moc glukózy.

Udržet inzulín na uzdě

Důležitá součást řešení je: omezit sacharidy ve stravě! Je to táááák jednoduché. Jistěže je potřeba znát kromě tohoto A, i další B), C), D)…. ale toto je základ!

A teď si představte člověka, který se řídí radami pana MUDr. CSc. MBA… o pojídání sladkostí. Ve chvíli, kdy máte cukrovku, oceníte co největší nezávislost na cukru. Cukr je regulérní droga. V malém množství a při uvědomělém používání může být požitkem. Stejně jako alkohol. Ti, kdo jedí přirozenou stravu ocení i přírodní sladkost ovoce, mrkve, nebo třeba červené řepy. Sem tam trocha cukru opravdu nemusí vadit (dokud nemáte rozvinutý diabetes…).

Takové ty nefunkční rady (typu: jezte často v malých dávkách), které dává většina lékařů a nutričních terapeutů či poradců – dávají proto, že se je takhle prostě naučili. Jelikož jsem studovala nutričního terapeuta, potravinářskou vysokou školu a znám osobně dost lékařů, tak vím, o čem mluvím. Na školách se výživa učí… nedostatečně a často i velice tendenčně.

Běžné nastavení diabetického jídelníčku vychází z domněnky, že musíme přijímat určité množství sacharidů za den, jako zdroj energie. Toto množství je ale nadhodnocené. Dnes už totiž víme, že energii lze čerpat i z tuků. Docela paradox říct, že „už to dnes víme“ – spíše jsme se k tomu opět vrátili v rámci historie člověka na planetě Zemi.

Jestliže sacharidy zvyšují glykémii a tím i inzulín v krvi – a my tam toho inzulínu potřebujeme méně – co tedy udělat? Ano – omezit příjem sacharidů. Bingo! Spolu s tím navýšíme příjem zdravých tuků – to je půlka celého úspěchu kompenzace cukrovky.

Co je navíc skvělé, že takováto strava je i přirozená pro naše tělo a tudíž současně dochází k optimalizaci hormonální činnosti a tedy celkovému zlepšení diabetu. Neříkám vyléčení, i když bych u diabetu II. typu tohle klidně říct mohla. Co víc chtít?

Ještě jednou… co se v tom těle děje a proč

Příčiny diabetu najdeme ve ztrátě inzulínové a leptinové senzitivity. Co to znamená? Jednoduše řečeno, konzumujeme příliš mnoho sacharidů a to hlavně těch jednoduchých (sladkosti) a takových, které se rychle mění na glukózu (pečivo, bílá rýže, těstoviny, brambory). Další, a to dost důležitý problém, je konzumace fruktózy v podobě průmyslově zpracovaných potravin (limonády, fast food, sladkosti). Děje-li se to dostatečně dlouho – dochází v našem těle ke ztrátě citlivosti buněk na inzulín. Tím, že inzulín již nemůže pořádně fungovat – uskladňovat energii tam, kam patří (jaterní a svalový glykogen) –> tloustneme. Protože se ta energie jednoduše mění na zásobní tuk.

Opomíjený hormon leptin

Ignorovaným klíčovým hráčem při vzniku diabetu je také hormon leptin. Jeho funkce je dát informaci mozku o tom, kdy máme jíst, kolik toho máme sníst a hlavně, kdy přestat! Máme-li narušenou citlivost na leptin – asi si dovedete představit, jak to vypadá – nemáme nikdy dost!

Narušení leptinové senzitivity –> chronický hlad –> přejídání –> obezita –> diabetes II. typu

Mám cukrovku, co teď?

Ve stavu zvaném pre-diabetes již dochází k narušení inzulínové senzitivity, přehouphutím do diabetu II. typu už jsou komplikace závažnější. Blbý je, že diabetik „na lécích“ zpočátku nemusí nic špatného cítit. A cpe se (více či méně) sladkostmi/chlebem dál. Léky nejsou řešením (maximálně dočasným). Jen potlačí informaci, kterou k nám tělo vysílá. A ta zní: Změň prosím to, jak se mnou zacházíš! 

Chceme-li se dobrat uspokojujícího řešení – natož vyléčení – musíme pořádně zabrat, nebo minimálně jít po malých krůčcích, ale SPRÁVNÝM SMĚREM.

Jedení cukru a sladkostí je směr opačný – nikdy nepomůže zlepšit diabetes, ani to není cesta, jak se mu vyhnout. Naopak téměř vždy k němu přispívá. Samozřejmě nejde jen o sladkosti, problémem jsou všechny průmyslově zpracované potraviny (takové ty balené dochucované věci a typický fast food).

Co mohu udělat, co mi pomůže?

  1. Dát do pořádku střevní prostředí – Co má vliv: strava, doplňky stravy, psychika, přirozený pohyb.
  2. Dát do pořádku hormonální činnost – Co má vliv: strava, spánek, pohyb, myšlení, negativní vliv toxinů (vč. léků).
  3. Pracovat na sobě (láskyplně, s úctou k sobě samému) – Jak přemýšlím? Co OPRAVDU chci? Co pro to dělám? Žiju svůj život, nebo něčí jiný? …
  4. Jednoduchá cvičení a přirozený pohyb – nic drastického není potřeba, skvělé jsou cílené jógové cviky, dostatek chůze.
  5. Pít čistou vodu – minimálně litr a půl, většinou je potřeba mnohem více!
  6. Nalézt klid v duši. Jakožto nejvyšší hodnotu.

Tudy vede cesta. Konkrétní doporučení dávám jen osobně (když mohu  člověka lépe poznat). A to opět spíše ve formě inspirace, co vidím, že funguje. Je více cest a možností. Všechno by to ale mělo vést k výše uvedenému, což je ve finále silný imunitní systém.

Máme své vlastní zdraví ve svých rukách. Každý z nás!

 „Vtip“ nakonec: diskuze na stránkách Diabetes a já:

„Diabetes II.st.opravdu nezhorší, že si dáte čokoládu,ale musíte si jí započítat do kalorického přísunu. A to jde snadno. Ale co tuky, ty jsou daleko horší a započítat je je daleko těžší. Prostě počítat příjem a výdej kalorií a je dovoleno jíst i sladké. Ale hlídat váhu!!!!“

„Já mám sladké ráda a moje mamka mě vždycky strašila s tím, že sladké může způsobit cukrovku. Jsem moc potěšena s názorem Mudr. Kvapila, že je to omyl.“

Roku 2013 bylo v ČR dle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR 789 900 diabetiků II. typu. Více než tři čtvrtě miliónu lidí!!! A každý rok přibývá dalších 40 až 50 tisíc. 20 až 25 tisíc nemocných umírá.

Jak se k tomu postavíte vy?