Citlivost není slabost. Skrytá síla, o které je dobré vědět.


Je to omezení i dar. Vysoká citlivost, v angličtině je tento fenomén známý jako Highly Sensitive Person (HSP). Možná jste se s tím pojmem ještě nesetkali, možná jo. Do určité míry se dotýká nás všech.

15-20 % lidí patří mezi zvýšeně citlivé jedince.

I pro ostatní je velmi praktické vědět, o co jde – protože HSP jsou jejich zaměstnanci, děti, sourozenci, rodiče, kamarádi či kolegové. Je-li někdo více citlivý, je pro něj důležité zjistit, že na to není sám. I proto tohle téma dnes otevírám.

Jestliže jsme HSP a pochopíme naše přednosti, můžeme je využít ve prospěch nás všech. A že je o co stát! Zásadní podmínkou, abychom to zvládli, je postarat se nejprve o své potřeby:

Více klidu, čas na zpracování vjemů, příroda, správná strava, tvůrčí činnost a lidé, kteří nás pochopí.

Kdo je to vlastně ten HSP

Tak především jde o lidi s velmi bohatým vnitřním životem. Furt něco zpracováváme. Navenek to může působit, že jsme zpomalení. Uvnitř to ale frčí. Nedokážeme dělat tolik věcí, co ostatní. V šíři záběru. Jenže to doženeme v hloubce. Kvalita vítězí nad kvantitou.

Vysoce citliví lidé se narodili s nerovovým systémem, který jim umožňuje vnímat a zpracovávat vnější i vnitřní podněty intenzivněji než ostatní lidé. Jedná se o výrazný a proměnlivý povahový rys.

30 % HSP jsou extroverti, 70 % introverti.

Citlivý introvert to nemusí mít vždy snadné. Ovšem vysoce citlivý extrovert – ten má opravdu „zajímavý a netradiční život“. Mohu potvrdit, patřím mezi ně. Potřebuje lidi, ale nesmí jich být moc. Potřebujete furt něco nového, ale ne moc. Hledá dobrodružství. Ale ne moc. Navíc nikdy neví dopředu, co bude moc. A tak je dobré, naučit se říkat „ne“. Jinak se zblázní.

Introvert není to samé jako vysoce citlivý člověk. Tyto pojmy se pouze překrývají. Introverti ani vysoce citliví lidé nepotřebují velké množství zážitků. Žijí totiž z vlastních myšlenek a fantazií. Spotřebovávají velké množství energie na uvažování a zpracování dojmů. Být vysoce citlivým extrovertem je neobyčejně náročné. Může docházet k frustracím, protože extrovertní citliví lidé chtějí být mnohem společenštější, než dokážou vydržet.

Někdy to vypadá, že HSP je věčně nespokojený bručoun, který si neumí užít život. Ve chvíli, kdy jsou však splněné určité podmínky, je to přesně naopak. Umí ocenit každou maličkost a radovat se z ní. Kytička, miminko, sluníčko, jůůůů. Úsměvy, pochvala. Jééé.

Tři výrazná rozlišovací kritéria, která jsou vlastní všem HSP

  • omezená zóna, v níž se cítí komfortně;
  • rychle dojde k předráždění, případně nadměrné stimulaci;
  • podněty a informace dlouho doznívají.

HSP vstřebává více vjemů a víc o nich přemýšlí. Má obzvláště jemnou nervovou soustavu, bohatou fantazii. Jeho harddisk se rychleji zaplní. Pro některé HSP může být náročné řídit auto, nebo být naprosto soustředěný někde, kde na něj útočí příliš mnoho vjemů.

Výhodou hluboké vnímavosti je zvýšená empatie. Pracuje-li s lidmi, dokážeme nasát víc informací a to nejen ze slov. Taky se tím ale dříve vyčerpá.

Za vyšší empatii může vyšší koncentrace zrcadlových neuronů v mozku. Ty jsou zodpovědné za schopnost cítit to, co cítí druzí. Zachycují, zpracovávají a interpretují emoce druhých. Lidé se zvýšenou empatií tak mají vysoké pochopení pro činny druhých lidí.

Když je však HSP přetížen, může se chovat bezohledně a je to s ním pak náročné. Proto je lepší, když citlivý člověk takovým přetížení předchází.

HSP zvládnou pohlížet na jednu věc z mnoha různých úhlů. Bývají velmi kreativní. Patří sem mnozí spisovatelé, výtvarníci a myslitelé.

Komu se hodí znalost o fenoménu „Highly Sensitive Person“

Mít povědomí o HSP se hodí každému. Ale hlavně personalistům, manažerům, lékařům, učitelům, koučům, trenérům, podnikatelům, psychologům, rodičům a především – těm, kdo jsou sami HSP.

Být vysoce citlivý sebou nese zvládání náročných situací, do kterých se HSP často dostává. Jenže… mrkněte na seznam úžasných vlastností a potenciálu všech vysoce citlivých lidí.

Vlastnosti a potenciál HSP

  • Empatie a sociální cítění
  • Silné hodnoty
  • Vytříbené smysly a diferenciované vnímání
  • Svědomitost a zodpovědnost
  • Vysoká intuice a spiritualita
  • Inovační schopnosti a komplexní myšlení
  • Kreativita a umělecký talent
  • Schopnost nalézat řešení a jednat v krizi
  • Zvědavost a schopnost nadchnout se
  • Hloubka myšlenek a pocitů
  • Psychická a životní síla

Takže…. takovýto člověk je nepostradatelnou součástí každého týmu, který „to chce někam dotáhnout“. Máte-li ho v rodině, buďte na něj hodní, hýčkejte si ho a občas ho prosím i vyslechněte 🙂 A jestli jste se našli a patříte mezi vysoce citlivé jedince – nebojte se projevovat svoji citlivost – svět nás potřebuje přesně takové, jací jsme.

Jsem to já, nejsem to já?

Tápete, zda jste HSP? Zajímá vás toto téma více do hloubky? Chcete vědět, jak podpořit své zdraví, začít využívat své silné stránky a zlepšit celkově svůj život? Napište mi „zajímá mě téma HSP“ na [email protected]

Zdraví a síla citlivých lidí se dá podpořit mnoha prostředky – stravou, úpravou prostředí, pochopením ostatních lidí, prací, která odpovídá našim hodnotám… Dnešní svět potřebuje vizionáře, lidi s citem, „zjemňovače“ a „dolaďovače“.

Nutriční terapeutka: Počítání kalorií je přežitek. Jak to dělat jinak?

Stále si počítáte kalorie? Zapisujete si denní příjem a výdej do tabulek? Třeba i několik let. Když z toho máte dobrý pocit, funkci to asi splňuje. Jestliže vás to ale stresuje a nemáte s tím žádné výsledky – přestaňte to dělat. V tuto chvíli je totiž fér, abyste věděli – že ty čísla jsou tak trochu vycucaný z prstu.

Kolega Jirka o tom napsal sérii skvělých článků s názvem Calorie Counting Doesn’t Work. Neboli: Počítání kalorií nefunguje. Jak to?

Údaje o kalorických hodnotách jsou nepřesné

Ať už se jedná o kalorickou hodnotu na obalu potravin, nebo v kalorických tabulkách – není to přesné. Etikety potravin mají povolenou odchylku uvedené kalorické hodnoty. Způsob úpravy potravin v tom dělá další guláš. A co je nejdůležitější:

Každý z nás využije jiné množství kalorií – mj. záleží na stavu našich střev. Je plno hubených lidí, kteří jásají, jak dobře spalují, a cpou se dál sajrajty. Než přijde zdravotní problém. Když je někdo opravdu štíhlý, nemusí to nutně znamenat, že „dobře spaluje“. Třeba jen „špatně využívá“ – jeho tělo není schopno správně využít živiny ze stravy. To se dá řešit. Než se dostanete do začarovaného kruhu braní mnoha léků, vsaďte na přírodu a přírodní léčebnou stravu.

Protože, jak řekl Paracelsus, renesanční lékař: “Umění léčit pochází od přírody, nikoliv od lékaře.” Takže, není to jen o příjmu a výdeji, ale také o funkčnosti našeho trávení. Jednoduše – když jsme zdraví – lépe se nám udržuje štíhlá linie.

Jestliže i tak odhadnete kalorický příjem aspoň trochu přesně, je tu další problém.

Vliv potravin na náš metabolizmus je různý

  • některé potraviny nás nutí jíst více, jiné méně (vliv hormonů)
  • některé potraviny nás zasytí dříve, jiné skoro vůbec (tuk, bílkoviny a vláknina sytí lépe než rychle stravitelné sacharidy)

Počet spálených kalorií je také jen odhad

Různé fitness náramky, šlapadla a rotopedy jsou fajn. Ale počítejte s velkou nepřesností při pohledu na monitor se spálenými kaloriemi. Berte to spíš jako hru.

Jak Jirka uvádí v článku Calorie Counting Doesn’t Work – Calories-Out:

Údaje jako „hodina jízdy na kole spálí 700 kcal“ jsou postavené na měření výměny plynů, které mají až 45% nepřesnost. Nejpřesnější a nejdražší je přímé kalorické měření v hermeticky uzavřené komoře v laboratoři, které má odchylku jen 3,3 %. K tomu se ale běžný smrtelník nedostane.

Co funguje lépe než počítání kalorií

  • Naše strava by měla podporovat správnou hormonální rovnováhu v těle  – být co nejvíce přírodní, bez nadbytku cukru a zpracovaných obilovin. Některé „kalorické bomby“ a tučné potraviny mohou „paradoxně“ pomáhat v hubnutí a uzdravování. 
  • Jedním z důležitých hormonů je leptin, který řídí, kdy dostaneme hlad i kolik energie uložíme do zásob. Má vliv i na naše emoce.
  • Na výše zmíněné má vliv kvalitní strava a kvalitní spánek – ale nejen to, existuje mnoho dalších faktorů – potřebujeme například dostatek slunečního svitu, co naopak nepotřebujeme je elektrosmog, kterému jsme vystaveni více, než je zdrávo. V těchto a dalšíh mnoha oblastech se dá pracovat.

Kalorická hodnota potravin není úplná hloupost. Mít o tom nějaké povědomí se hodí. Jste-li výživový poradce. Upínat se pouze na kalorickou hodnotu je ale slepá ulička. Jsou důležitější a mnohonásobně účinnější faktory, které stojí zato mít na paměti. Celé by se to dalo nazvat jako zdravý životní styl. Ovšem ne ten s uškrcenými kaloriemi.

Cílem není přechytračit naše tělo čísly, ale dát mu prostor, aby fungovalo tak, jak je od přírody nastavené.

Pro ty z vás, kteří zápasíte s kaloriemi a změnou jídelníčku, máte nadváhu, zdravotní obtíže a nevíte kudy kam, nabízím pomocnou ruku.

Problémové partie: břicho-zadek-stehna. Netradičně, zato funkčně! Díl 3. – ZADEK A STEHNA

V předchozích dílech tohoto seriálu (1.2.) najdete informace, které fungují i na oblast stehen a boků. Přečtěte si je. V dnešním, posledním díle tedy přicházejí na řadu hýždové partie. A taky celkové shrnutí, jak si počínat, když chceme být krásní a zdraví.

Zadek, boky, stehna – jejich tvar a velikost ovlivňuje více faktorů. Není to jen genetika, nebo jenom strava a cvičení. Přestože máme určité predispozice, lze s tím hodně udělat. A cesta by to měla být veskrze příjemná, bez urputného boje.

Ať už máme stehna příliš objemná, nebo zadek příliš ochablý, dostáváme se zase k tomu, co jsem psala už minule. Nejkratší cestou ke kráse je správné postavení kostí a svalů na těle. Vše je propojené. Málokdo ví, že je to i základem principu tvorby a odstranění vrásek na obličeji. Ale o tom jindy.

Genetika

Máme dané přírodou určité predispozice, nejen tělesné, ale i mentální. To, čemu se věnujeme, se odráží na vzhledu našeho těla, a tak např. baletka bude mít jiné proporce než plavkyně. Náš ideální vzhled je v souladu s našimi silnými stránkami. Běžný život však často přispívá k různým tělesným dysbalancím a pak se nám ukládá tuk na některých místech o hodně víc, než by musel. Na bocích, stehnech, břiše… Tělesné tekutiny neproudí tak, jak fyziologicky mají. Co s tím? Osobně doporučuji začít od důkladné analýzy těla.

Tuk na bocích? Možná máš posunutou pánev!

Naše tělo funguje na principu řetězení. Překlopená pánev souvisí nejen s ochablými a zkrácenými svaly, ale také s krční páteří. Problém na jednom konci páteře se ukáže  postupně i na druhém konci. Tělo se snaží vše vyrovnávat. Dobrá zpráva je, že to platí i pro nápravná řešení. Začneme-li pracovat na jednom konci, upraví se i druhý konec.

Při nesprávném postavení pánve dochází i ke změnám tvaru našich boků. Pánevní kosti mohou měnit strukturu měkkých tkání, utlačují krevní a lymfatické cesty, vytváří svalové kapsy, kde se hromadí mezibuněčné tekutiny a tuk. Pouhou změnou polohy pánve můžeme nastavit volný průtok tekutin a odstranit tak přebytečná kila. Dojde k prokrvení a tím i k regeneraci a vyživení nejen pokožky, ale i kyčelních kloubů. Ty jsou při nesprávné poloze pánve nadmíru zatěžované a trpí.

Možná vás překvapí, že stav, který vidíte na na mém náčrtku, není pouze genetický. Tedy přesněji, příčina s genetikou souvisí, ale na té se dá zapracovat. Ty faldy na bocích se dědit nemusí! Co překvapí ještě víc, že to celé souvisí nejen s pánví, ale i problematickým krkem. Vystouplý sedmý obratel totiž kompenzuje vystrčený zadek (hyperlordózu, překlopenou pánev). Koho to zajímá, pro více info v této oblasti běžte tudy.

Odsátí tuku? Rada za milión – nedělejte to!

Raději hledejte skutečnou příčinu problému. Až ji nadete, zaměřte se na řešení. Dlouhodobé řešení. Jasně, že náprava bude trvat déle než chirurgický zákrok. Rozhodně to ale bude levnější a s lepším výsledkem. A taky si nezničíte zdraví. Jakmile vám někde odsají tuk, buďte si jisti, že se vám brzy začne hromadit jinde a nebude to vůbec pěkné. Po internetu lítá mnoho zkušeností, proč do toho fakt nejít.

„Každý chirurgický zákrok je zásah do fungování krevního, lymfatického a nervového systému. Zničené kapiláry, ucpané lymfatické cesty a uzliny, fibrózní tkáň a srůsty se nám vymstí v podobě otoků, bolesti a následných nemocí.“ Xana Bati

Celulitida

Jednoduše jde o narušení průtoku tekutin v těle. V místech, kde se „pomerančová kůže“ objevuje, není normální buněčná výživa. Opět se dá využít více technik, nejlépe jejich komplex spolu se zdravou výživou a správným cvičením. A opět má na to vliv i postavení pánve. Skvělou podporou pro odstranění tohoto, nejen estetického, problému je baňkování. Mimochodem, baňkování je skvělá záležitost. Funguje na modelaci těla, obnovu kapilár, zlepšení výživy pokožky a svalů… No prostě… někdy o tom napíšu víc.

Strava

Chceme pěkný zadek, štíhlá stehna…. ano, i strava je hodně důležitá. Ale není to pouze o kaloriích. Mnohem důležitější je:

nebránit správnému metabolismu a udržovat si hormonální rovnováhu v těle – jednoduše: nechat tělo dělat svoji práci.

Jak? Tím, že budeme jíst přirozené potraviny. Jako zdroj energie zařadíme zdravé tuky, nejen sacharidy (i když i ty mají své využití samozřejmě). Nebudeme pak tolik provokovat inzulín. Například. Tudíž si i do budoucna udržíme mnohem snáze štíhlou linii. Mimo jiné. Pár příkladů, co pro naše tělo není přirozené – přemíra cukru, umělá sladidla a umělá barviva, ztužené tuky, odtučněné potraviny, pečivo z bílé mouky a droždí, a další.

O stravě píšu podrobněji v jiných článcích, a taky to řešíme hlouběji s klienty na konzultacích. Individuálně – protože to je individuální záležitost.

Cvičení a pohyb

Základem je přirozený pohyb. Tedy chůze, ideálně v přírodě. Jestliže chceme zařadit další cviky, tak je to chválihodné a velmi to doporučuji. Začala bych těmi, které působí na srovnání těla do jeho gravitační osy a napravují tělesné deformace. Tím rozběhneme lepší fungování tělesných struktur a rozproudíme tělesné tekutiny. To vede k zeštíhlení, úpravě usazeného tuku, vyhlazení pokožky. No a hlavně ke zdraví.

Skvělým tukožroutem a zpevňovačem (nejen) zadku je kettlebell swing. Naučte se ho ale pod odborným vedením. Skvělé jsou i další komplexní cviky – dřepy, mrtvé tahy… Naopak méně účinná jsou různá zakopávání a jiné izolované cviky, co jsou běžně k vidění v posilovnách.

V každém případě nezapomeňte, že posilovat s jakoukoliv zátěží bychom měli jen správně postavené tělo. Jinak prohlubujeme své deformace.

Co je esencí, chceme-li mít harmonické tělo, aneb shrnutí všech tří dílů série o problematických partiích

Zjistit, jak na tom jsme – z hlediska tělesných deformací, nadváhy, apod.

Zaměřit pozornost na to, jak chceme vypadat a cítit se.

Najít funkční možnosti, jak individuálně pracovat a začít. Viz dále.

Dobře jíst a dobře spát – kvalitní strava a spánek napomáhají hormonální rovnováze v těle. A to se vyplatí! Např. hormon leptin řídí, kdy dostaneme hlad i kolik energie uložíme do zásob. Má vliv na záněty v těle i na to, zda dostaneme neovladatelnou chuť na sladké.

Hýbat se podle svých současných možností.

Vykašlat se na rychlé a dlouhodobě nefunkční zásahy (liposukce apod.)

Zavést funkční zásahy (např. funkční cviky, práce s „obalem těla“, baňkování a další)

Vědomě oceňovat naše tělo, jako skvělý funkční systém, který chceme podporovat v jeho zdravém fungování.

 

 

Problémové partie: břicho, zadek, stehna. Netradičně, zato funkčně! Díl 2. – BŘICHO

Ploché břicho – štíhlý pas. Jdeme na to! A pro inspiraci mrkneme na Google…

„Toužíte po štíhlé sexy postavě? Nemůžete se zbavit nafouklého břicha? Pořiďte si zeštíhlující pás Miss Belt, který vykouzlí ploché bříško za pár sekund.“

Bezva, tyhlety pásy a přístroje, co jakoby zhubnou za vás, to je něco. V každém případě to nefunguje. Jakmile uzamknete své tělo do takové svěrací kazajky, dočasně zeštíhlíte. Ovšem jakmile to sundáte, je to ještě horší, než předtím. Všechny tyto vymoženosti totiž ještě zhoršují průtok tělesných tekutin. A naším cílem je přesný opak. My potřebujeme dostat naše tělo zpátky ke svému přirozenému funování, kde lymfa, krev a mozkomíšní mok proudí, jak mají.

Už v minulém článku jsem psala, že doporučuji se na celou situaci podívat „od podlahy„. Tedy hledat opravdovou příčinu potíží a zapracovat na jejím vyřešení. Ideálně podle pravidla 80/20 – tzn., zbytečně se nenadřít (pokud tedy není dřina vaším koníčkem).

Co tu máme dál? Strava a cvičení. Kromě různých pomůcek, které fakt dlohodobě nefungují, se to hemží na netu radami, co jíst a jak cvičit. To už je lepší. Proč to ale nefunguje na každého? Že by slabá vůle? Ne tak úplně. Je potřeba to dělat správně. A někdy ani to nestačí – hlavní příčina většího bříška může být totiž i jinde. Nebudu předbíhat – pojďme se na to podívat postupně. Z následujících „doporučení“ si vyberte ty, které vám vyhovují. Ideální je zapojit většinu, samozřejmě vždy s individuálním přístupem.

Strava

Jaký jídelníček funguje nejlépe na zhubnutí břicha? Často se říká, že hubnout se musí po celém těle, že jenom na určitých partiích to prostě nejde. Jenže… jsou jisté zákony… Jednoduše řečeno – to jde! Je tedy potřeba zapojit i další spolupůsobící faktory, o nichž bude řeč dále. Každopádně – lze ovlivnit (ne)ukládání tuku na břiše.

Sniž kortizol

Důležitou veličinou je hormon kortizol. On totiž zmenšuje svaly a zvětšuje (drží) tuk v oblasti břicha. Kortizol je známý jako stresový hormon, z čehož logicky vyplývá nutnost „hodit se do klidu“. Jsme-li v permanentním stresu (jehož míra je velmi individuální), máme permanentně vyplavené příliš velké množství kortizolu – což dost vadí. A odrazit se to může, mj. i na břiše.

Snížit hladinu kortizolu můžeme i jinak, než pouhou regulací stresu. Zde je malý výčet možností:

  • dostatek spánku
  • intenzivní intervalové cvičení (HIIT)
  • snížení konzumace cukru
  • zvýšení konzumace zdravých tuků (hlavně omega-3)

Co se týká stravy, která obecně funguje nejlépe na hubnutí (ale především na zlepšení celkového zdraví), jsou důležité již zmíněné poslední dva body.

Sniž konzumaci sacharidů

Hlavně cukru, fruktózy (včetně agáve!), medu… a taky obilovin. Většina výrobků z obilovin, které dnes konzumujeme, se totiž mění rychle na jednoduchý sacharid a v našem těle posléze na tuk. Obzvláště vypíchnout bych chtěla tu fruktózu, schovanou např. ve slazených mléčných výrobcích, sladkých nápojích, přemíře sušeného ovce a v tzv. „dietních“ light potravinách. Fruktóza není žádný jed, ale v takovém nadbytku na ní nejsme připraveni. Mj. vede její nadměrná konzumace k tukovatění jater.

Zvyš konzumaci zdravých tuků

Ano, i živočišných nasycených tuků a živočišných zdrojů omega-3. Pozor – důležitým předpokladem k navýšení tuků je ale současné snížení sacharidů. Skvělé je např. avokádo, ořechy, tučné mořské ryby, vajčený žloutek, kokos a produkty z něj. Opatrně s mléčnými výrobky, ne každému vyhovují – viz následující bod.

Pryč s nafouklostí

Potíže s trávením jsou dnes dosti běžné – nadýmání, zácpy, břicho jako kámen. Jednou z příčin může být intolerance na některou z potravin. Často zjišťuji u svých klientů intoleranci na pšenici, mléko, vejce, kvasnice a různé druhy ořechů. Máte-li podezření, že se vás to týká, přijďte se nechat otestovat a probrat možné úpravy vašeho jídelníčku.

Podpořit správné trávení pomohou i hmatové techniky, které jsou součástí tzv. bioliftingu bříška. Naučit se je můžete jako součást ucelené Koncepce fyziologického modelování a omlazování těla.

Správné postavení pánve


Mnoho z nás má tzv. překlopenou pánev (i já). Vypadá to jako vystrčený zadek a prohnutá bedra (hyperlordóza). Nerovnováhou mezi ochablými břišními svaly a zkrácenými bederními svaly se tento problém prohlubuje. Řešením není pouze začít posilovat břišní svaly. Je potřeba komplexního přístupu, včetně protahování vazivového pásku uprostřed těla (tzv. linea alba).

Zodpovědně mohu říct, že jsem mnoho let měla opravdu nabušené břišáky, ale mojí hyperlordózu to nijak nevyřešilo. Překlopená pánev znamená i vyvalené břicho! Vnitřní orgány tlačí na břišní stěnu a vy vypadáte, jakože máte větší břicho, i kdyby jste měli „nula procent“ podkožního tuku! Přitom lze vypadat skvěle i s 25 % tuku na těle (ženy). Opravdu to není jen a pouze o množství tuku na těle, ale také o jeho správném rozmístění.

Překlopená pánev může zapříčinit i nepolodnost, problematické těhotenství, pokles pánevního dna, inkontinenci, silné bolesti při menstruaci a další potíže. Opačným problémem je předsunutá pánev, kde mohou být potíže např. se zácpou. Oba případy znamenají špatné postavení pánve a lze s tím úspěšně pracovat. Stačí znát a pravidelně provádět jednoduché cviky, např. uvolňování v kyčelním kloubu. Jestli váháte, zda se vás tento problém týká, doporučuji nechat si udělat odbornou analýzu těla.

Cvičení

Omezení stravy, aerobní cvičení a pár cviků na břicho – to je běžná praxe většiny lidí, když je začne obtěžovat jejich nevzhledné břicho. Skvělá je svižná chůze, jakožto aerobní pohyb. Každopádně začít dřít ve stylu 200 leh-sedů denně vám přivodí maximálně vyhřezlou plotýnku. Přiškrcení kalorií vás zase perfektně vystresuje a ubere vám energii.

Moje doporučení zní, nejprve se zaměřit na analýzu a odhalení případných deformací na těle a jejich následnou nápravu. Pohyb je skvělý, posilování je pro většinu z nás přínosné, když se dělá správně. Ale pozor na prohlubování dysbalancí na těle.

Co se týká posilování, vhodné je zapojovat tělo komplexně – mezi dobré cviky patří třeba plank, správné cvičení s kettlebell (swingy, TGU, případně další cviky). Na snižování tělesného tuku fungují dobře také intervalová cvičení. S tímto vám profesionálně poradí tady (muži) a tady (ženy).

Doporučuji také naučit se správnému dýchání (se zapojením bránice při výdechu), stání, sezení i chůzi. Je to něco, co děláme zas a znovu každý den, stále. Takže je fajn, aby nám to pomáhalo, ne škodilo. Správné dýchání a držení těla dělá zázraky. A dnes už vím, že ne pouze jednorázově, ale trvale.

Další zajímavé a funkční techniky

Existují další techniky, které napomáhají ke krásnému bříšku. A to, jak jinak, cestou návratu ke správnému fungování našeho těla. Jednou z technik je baňkování. Tato metoda využívá podtlak. Díky němu dochází k rozšíření cév a následnému zrychlení průtoku krve. Baňkování podporuje zlepšení výživy pokožky a svalů, vyloučení škodlivin z těla, obnovu kolagenních vláken, ale i zmenšování tukových zásob – modelaci těla. Baňkování využívají někteří terapeuti, kliniky, nebo se  tuto metodu můžete naučit sami, jakožto součást již zmíněné Koncepce. Musím přiznat, že jsem na něco takového dříve koukala jako na zbytečnost vyhrazenou pro nafrněné slečinky. Jenžééé, pak jsem uviděla zdravotní a estetické přínosy a už mám baňky víc jak půl roku doma…

Shrnutí

Řešíme-li estetiku břicha, nestačí snížit kalorie a makat v posilovně. Naopak, není to až tak potřeba a může to dokonce uškodit. Jedním z častých problémů jsou ochablé břišní svaly, zkrácené bederní svaly a s tím spojené posunuté postavení pánve. Ta bývá překlopená dopředu, vzniká hyperlordóza, bolesti zad. Tělo je mimo svoji gravitační osu a dalším zatěžováním se deformace prohlubují, nabalují se další zdravotní potíže (např. gynekologického rázu). Existuje komplexní přístup, který s tímto pracuje a se kterým mám osobní zkušenost. Zahrnuje tzv. kalibraci těla, hmatové techniky, techniky pro aktivaci a posílení svalů a mnoho dalšího. Zlepšuje trávení a správné hospodaření s tukem v těle.

Předpokladem pro štíhlé a zdravé tělo je i správná výživa. Kromě omezení průmyslově zpracovaných potravin a cukru, doporučuji vyměnit nadbytek sacharidů za zdravé typy tuků.

Méně je někdy více a proto i s výběrem cvičení buďte uvážliví. Jinak řečeno, zničit se umí každý ňouma. Když začnete svižnou chůzí, neprohloupíte. Než začnete s cíleným posilováním, zapracujte na odstranění svalových a kostních deformací.

Máte v tom zmatek, nevíte, kde začít, potřebujete pomoc či nasměrovat? Ozvěte se mi.

Problémové partie: břicho, zadek, stehna. Netradičně, zato funkčně! Díl 1. – ÚVOD

Všude je plno návodů, jak se vypořádat s problematickými partiemi. Jak zhubnout stehna, zadek. Jak mít ploché břicho. Fajn. Né že by to nefungovalo. Někdy to funguje dokonce i autorovi návodu. Má to jeden háček. Většinou se u toho člověk děsně nadře. Druhý háček je ten, že výsledky nebývají trvalého rázu. A někdy výsledky nejsou vůbec, protože na nás metoda prostě nesedí. Co je ještě horší, že si můžeme při špatném cvičení a nerozumném hubnutí navodit další potíže.

Tomuto tématu bych se chtěla věnovat podrobněji. V úvodním díle zmíním několik důležitých informací, které se opravdu vyplatí znát.

Ty jo, já ale vypadám – jdu makat!

Chápu, že se chcete vrhnout hned na cvičení a první dny makat do úmoru. Chceme rychlé výsledky! Fakt to chápu. Ale mnohem lepší je vybudovat si neotřesitelné základy a na nich dál stavět. Všechno pak bude mnohem, mnohem jednodušší! Vyhnete se vyhřeznutým plotýnkám a pobláznění vlastního metabolismu. Čím tedy začít?

1) Odstranění deformací a srovnání těla pomocí jednoduchých cviků

Co nepoužíváme, to atrofuje, takže svaly je určitě vhodné procvičovat. Ale chceme-li zdravé a štíhlé tělo, v první řadě se zaměřme na symetrii a správné postavení kostí a svalů na těle. Jinak řečeno, potřebujeme identifikovat příčiny našich potíží. Když je známe, můžeme směle vykročit k jejich nápravě – ke zdraví, kráse a štíhlosti. Ne za všechno může špatný jídelníček a nedostatek pohybu. Důležitým, ale pro mnohé utajeným, faktorem, jsou tělesné deformace – ať už vrozené, či vzniklé.

S deformacemi na těle se dnes rodí už 85 % dětí. To jsou deformace vrozené. Během života vznikají další deformace, například profesní – ze špatného sezení, nesprávné chůze, dýchání, z různých pohybových stereotypů apod. Vcelku jednoduchou praxí dokážeme tyto deformace odhalit a postupně je odstranit. Základem je dostat tělo do tzv. gravitační osy, pracovat se zkrácenými a ochablými svaly. Zkrácený sval může natolik táhnout, že ovlivní postavení kostí, ty pak mohou utlačovat měkké tkáně a bránit volnému průtoku tekutin v těle. Projeví se to zdravotně i esteticky. Ano, přesně tam, kde to nechcete.

Stačí změnit pohled na fungování našeho těla a zařadit pár cviků do všedního dne

Častým problémem je nesprávná poloha pánve. Tzv. překlopená pánev způsobuje nejen bederní hyperlordózu – tedy známé prohnutí v bedrech a příliš vystrčený zadek – ale také usazování přebytečného tuku na bocích. Cviky na řešení tohoto problému ukazuji svým klientům na konzultacích. Já osobně jsem prošla školou Koncepce fyziologického modelování těla a spolupracuji s certifikovanými trenérkami této metody, jejíž autorkou je Xana Bati.

O koncepci a jejích skvělých účincích jsem napsala v létě článek Přirozenou cestou ke zdraví a kráse – jestli jste nečetli, určitě se na článek mrkněte.  Já, když jsem zjistila, jaké účinky tato koncepce má, rozhodla jsem se věnovat se sobě opravdu pravidelně. Začala jsem sama doma, posléze na víkendových setkáních a nyní se zapojuji do nově vznikajících klubů, které vede moje kamarádka – certifikovaná trenérka metody. Jednou týdně se budeme společně učit nové cviky a hmatové techniky pro zdravé a krásné tělo. Pojďte se taky přidat!

Ráda bych tady zdůraznila jednu věc ohledně chirurgických zásahů do těla:

Nenechávejte do sebe zbytečně řezat – naše tělo je chytřejší, než si myslíte. Stačí odstranit překážky a ono si samo poradí.

Různé odsávání tuku se může jevit jako účinné, ale opak je pravdou. Takovéto radikální zásahy do těla nutí organismus v budoucnu ukládat tuk do jiných míst a nejen že je to nezdravé, ale taky často dost neestetické. Řešením jsou jednoduché cviky podporující fyziologické fungování našeho těla. Včetně správného proudění lymfy a dalších tekutin v těle. A funguje to i na celulitidu! Stačí odhodlání a pravidelnost.

2) Tělo jako celek

Naše tělo funguje jako jeden celek. Nedávno jsem si to znovu uvědomila při práci s reflexními body na chodidle, díky kterým jsem si odstranila bolest zubu. Stále ještě hodně lidí si neuvědomuje, že v těle doslova vše souvisí se vším. To, co sníme, ovlivní naše tělo i hormonálně, nejen v podobě kalorií. To, jak myslíme, ovlivní naše tělo – např. i tvorbou kortizolu, který zvyšuje ukládání tuku na břiše. To, jak spíme, stojíme, chodíme, dýcháme, všechno má vliv. Jestliže něco provádíme pravidelně (spánek, pohybové stereotypy, dýchání) – má smysl, dělat to správně – tak, abychom podporovali přirozené fungování těla.

Stejně tak, co se týká cvičení. Opakuji, tělo je jeden propojený celek – nejsme lego panáčci, které můžeme rozložit na jednotlivé součástky. A proto se i při cvičení soustředíme na komplexní cviky a posílení jádra těla.

Zhubnout a zformovat určité partie pomohou také hmatové techniky a správné držení těla. To vše se komplexně učí v kurzu Koncepce fyziologického modelování těla (škola Xany Bati).

3) Správný jídelníček, aneb ono známé – „ledničku nepřecvičíš“

Kvalitní strava je prostě důležitá. Podporuje správnou funkci hormonů v těle, udržuje dobrý stav střevní mikroflóry, zvyšuje naši energii. Na většinu z nás funguje určité omezení sacharidů, především obilovin a cukru. Důležité je zaměřit se na přírodní potraviny a vyhýbat se ultra-zpracovaným průmyslovým výrobkům v neonových obalech s patnácti položkami ve složení.

Jíst přirozené potraviny znamená, že nebráníme našemu tělu ve své práci – správném fungování, na které je od přírody nastaveno.

Často je potřeba jít dál a přizpůsobit si jídelníček na míru. S tímto vám mohu pomoci.

4) „Mám se rád/a“

Zní to možná divně, ale je to zřejmě to nejdůležitější. Mít se rád/a! Najít si cestu sám k sobě a vycházet si vstříc. Učit se poslouchat potřeby svého těla. Je to postupná práce na sobě, která se ale zcela jistě vyplatí. Získáte totiž nenahraditelnou vnitřní GPSku pro své zdraví – tělesné i duševní!

Shrnutí

Bezkonkurenčně nejlepší je začít od podlahy. Vysledovat deformace na těle a ty dál už neprohlubovat, ale napravovat. Jestliže deformace objevím, makat na jejich odstranění dříve, než začnu „makat s činkama“. V této oblasti vás mohu nasměrovat.

Vnímat tělo jako celek. A vytěžit s tohoto uvědomění maximum. Unožování na stroji v posilovně není účinné. Zaškrcování kalorií v jídelníčku není účinné. Odstranění deformací, srovnání těla do gravitační osy, posílení středu těla a stabilizace páteře, vytvoření návyků pro zdravé fungování organizmu (vč. jídelníčku a správných pohybových stereotypů), pravidelný pohyb např. v podobě chůze. To je účinné.

Pochopit, že naše tělo je chytré. Když mu neklademe překážky, poradí si samo. Nepotřebujeme do sebe nechat řezat, drasticky snižovat kalorie, odsávat tuk, dřít sklapovačky v posilovně. Stačí podpořit správnou fyziologii, namísto prohlubování patologií. Laicky – vyjít našemu organizmu vstříc, namísto kladení překážek v podobě nepřirozeného jídla, urputné dřiny a obviňujících se myšlenek.

Co je lepší – dělat pomalu a jistě to, co má 30x větší účinek, nebo si urvat pochybný výsledek za dva týdny s tím, že za dva měsíce začínám znovu (s ještě horšími „kartami v rukou“)?

V druhém díle se podíváme podrobněji na to, jak  zapracovat na plochém bříšku a útlém pase.

Důležité slovo na závěr

Neporovnávejte se s nikým. Pouze a jedině sami se sebou. Každý z nás je jedinečný a proto posuzujme jen své vlastní pokroky. Úspěchy ostatních se můžeme inspirovat.